W kuchni Dzień Dobry TVN od samego rana trwała prawdziwa walka. Walka na bezy! Monika Goździalska i Kamil Mikołajczyk w rywalizacji o to, czyja beza zbliżona będzie do ideału. Jak powinna wyglądać idealna beza i ile trwa jej przygotowanie? Czy kobiety robią lepsze bezy? Macie ochotę na coś słodkiego? Tort bezowy z marakują Słodki Drań
Blat bezowy
składniki:
6 białek
300 g cukru białego drobnego
kilka kropli soku z cytryny
Przygotowanie:
Białka z kilkoma kroplami soku z cytryny ubijamy, a następnie stopniowo dosypujemy cukier. Masę bezową dzielimy na dwie części, wykładamy na blaszki pokryte papierem do pieczenia i pieczemy (najlepiej osobno) przez ok. godzinę i 45 min. w 130-140 st. C z termoobiegiem. W ostatnich 30 min. pieczenia można zmniejszyć temperaturę do 100 st. C.
Masa
Składniki:
1 l śmietanki 30% schłodzonej (chłodzimy co najmniej 12 godz.)
500 g mascarpone
6 łyżek cukru pudru
12 owoców marakui
Przygotowanie:
Śmietankę, mascarpone i cukier ubijamy na puszystą masę. Wykładamy na jeden blat bezowy, następnie dodajemy owoce marakui i przykrywamy drugim blatem bezowym. Tort chłodzimy w lodówce przez ok. 3-4 godz. Po tym czasie nadaje się do krojenia.
Beza Moniki, czyli Wakacyjna Obietnica
Beza
składniki:
6 białek (jajka wielkości M), dobrze schłodzonych
szczypta soli
330 g cukru pudru (przesianego)
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego
Masa
składniki:
250 g serka mascarpone
4 łyżki likieru malibu (może być pinacolada lub mleko kokosowe i rum)
2 łyżki cukru
2-3 łyżki płatków kokosowych
200 g śmietany kremówki do ubicia (30%)
1 op. malin
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 120 st. C (bez termoobiegu). Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na nim okrąg o średnicy ok. 20 cm. Misę miksera i nakładki do ubijania przecieramy papierowym ręcznikiem nawilżonym octem. Do miski wlewamy dokładnie oddzielone od żółtek białka (nie mogą zawierać ani odrobiny żółtka), dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Zaczynamy ubijać na najwolniejszych obrotach, tak aby piana się napuszyła i potem stopniowo zwiększamy obroty. Kiedy piana będzie sztywna, stopniowo (po łyżce) dodajemy cukier, nie przerywamy miksowania. Po dodaniu ostatniej łyżki cukru ubijamy jeszcze przez ok. 3 min., aby ustabilizować pianę. Piana powinna być bardzo gęsta i lśniąca. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet, ubijamy jeszcze przez ok. minutę. Ubitą pianę wykładamy na narysowany okrąg na papierze. Pianę wykładamy szybko, aczkolwiek delikatnie, sprawnymi ruchami. Radzę wygładzić brzegi, istnieje wtedy większe prawdopodobieństwo, że beza nie popęka (chociaż to żadna tragedia, taka jest jej uroda). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 min. w 120 st. C., następnie zmniejszamy temperaturę do 100 st. C i pieczemy bezę przez 2 godz. Serek mascarpone wkładamy do miski, wlewamy 4 łyżki malibu, dodajemy 2 łyżki cukru, płatki kokosowe i mieszamy. Jeżeli będziecie używać miksera, należy miksować na średnich obrotach przez ok. 10 sek.; zbyt długie miksowanie rozrzedzi masę.
Maliny miksujemy na płynną masę. Śmietanę ubijamy na sztywno. Bezę przenosimy ostrożnie na paterę, smarujemy masą, dodajemy musu z malin, układamy pokrojone w cząstki owoce, dekorujemy listkami mięty. wstawiamy do lodówki do czasu podania. Kroimy ostrym nożem, najlepiej z piłką.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"