Na detoksie! Gulasz z bobu i carpaccio z buraka

Blogerka Daria Ładocha radzi w kuchni Dzień Dobry Wakacje, jak oczyścić organizm po wakacjach. Skorzystajcie z jej przepisów na smaczną i zdrową zupę krem z kolorowych papryk, carpaccio z buraka z kozim serem oraz gulasz z bobu z sałatą z zielonego ogórka. Dlaczego Bartosz Węglarczyk nie jadł w tym roku bobu? :-)

ZUPA KREM Z KOLOROWYCH PAPRYK

Składniki:

duża cebula pokrojona w kostkę

2 ząbki czosnku drobno posiekane

1 papryczki chilli drobno posiekane

garść suszonych pomidorów pokrojonych na mniejsze kawałki

3 papryki czerwone pokrojone na mniejsze kawałki

2 papryki żółte pokrojone na mniejsze kawałki

1 litr bulionu z warzyw

przyprawa Tandori Masala (1 łyżeczka)

2-3 łyżki przecieru pomidorowego

garść posiekanej zielonej pietruszki

2 łyżki oliwy cytrynowej

1 łyżka mielonej kozieradki

Przygotowanie:

W garnku podsmażamy na oliwie cytrynowej cebulę, czosnek i papryczkę chilli. Następnie dodajemy paprykę i mieszamy całość. Zalewamy bulionem, dodajemy kozieradkę i Tandoori Masala i gotujemy około 12 - 15 minut. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i suszone pomidory i gotujemy kolejne 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy na krem i na koniec posypujemy posiekaną zieloną pietruszką.

CARPACCIO Z BURAKA Z KOZIM SEREM

Składniki:

4 buraki

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka octu balsamicznego

szczypta soli

szczypta pieprzu

rukola

300 g koziego sera

prażony słonecznik

ocet balsamiczny i oliwa do polania sałaty

Przygotowanie:

Buraki dokładnie myjemy i wycieramy. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Oliwę i ocet mieszamy w miseczce. Każdego buraka dokładnie obtaczamy w oliwie i solimy oraz pieprzymy, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na około godzinę. Gdy już się upieką, ściągamy skórę i kroimy na cieniutkie plasterki - można użyć do tego klasycznej szatkownicy. Na półmisku układamy buraki, posypujemy rukolą, kozim serem i prażonym słonecznikiem. Polewamy oliwą i octem lub sosem balsamico i doprawiamy solą do smaku.

GULASZ Z BOBU Z SAŁATĄ Z ZIELONEGO OGÓRKA

Składniki:

0,5 kg bobu ugotowanego na pół twardo

1 łyżka masła klarowanego

1 kg pomidorów malinowych obranych ze skórki pokrojonych na mniejsze kawałki

1 papryka czerwona drobno pokrojona

1 papryczka chilli drobno posiekana

1 cebula posiekana w piórka

3 ząbki czosnku drobno posiekane

łyżka curry indyjskiego

1 łyżka mielonego kminu rzymskiego

szczypta cynamonu

4 łyżki sosu sojowego

pęczek kolendry

sałata zielona:

2 łyżki jasnego sezamu podprażonego na patelni z jedną łyżką sosu sojowego

1 pomarańcza

pół opakowania świeżego szpinaku

pół sałaty lodowej

1 zielony ogórek duży pokrojony w słupki

2 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz

Przygotowanie:

Na głębokiej patelni należy rozgrzać masło klarowane lub oliwę. Chwilkę podsmażyć papryczkę chilli, cebulę i czosnek. Następnie dodać czerwona paprykę. Chwilę mieszamy i dodajemy pomidory malinówki, koniecznie bez skóry. Do tego dodajemy wszystkie przyprawy i dusimy około 10 minut. Na sam koniec dodajemy bób i posypujemy kolendrą. Sałatę rwiemy na kawłki i mieszamy ze szpinakiem. Dodajemy ogórka zielonego i posypujemy dużą ilością sezamu. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy oliwę z oliwek i kropimy sokiem z jednej pomarańczy. Podajemy razem z gulaszem z bobu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry Wakacje

podziel się:

Pozostałe wiadomości