Muffiny, babeczki i mnóstwo kremu

Robert Kantereit był dziś niepocieszony, bo w kuchni Dzień Dobry TVN zamiast potraw mięsnych powstały słodycze. Dorota Kamińska, autorka kulinarnego bloga, przygotowała w naszej kuchni: muffiny z jagodami, muffiny marchewkowe z orzechami i żurawiną, babeczki cupcakes potrójnie czekoladowe i babeczki cupcakes red velvet. Skorzystajcie z jej przepisów!

Muffiny z jagodami

Składniki:

160 g mąki pszennej tortowej

50 g cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

sól

1 jajko

4 łyżki oleju lub stopionego masła

4 łyżki mleka lub wody

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

0,5 szklanki jagód lub borówek

cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

Składniki suche połącz w miseczce (mąkę i proszek najlepiej przesiać przez sitko). W drugiej miseczce zmieszaj widelcem składniki mokre. Dodaj je do składników suchych razem z jagodami i szybko, ale delikatnie, wymieszaj całość łyżką. Przełóż masę do foremek wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papilotkami, do 2/3 ich wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez ok. 20-25 minut, do wyrośnięcia i delikatnego zrumienienia. W czasie pieczenia nie otwieraj piekarnika, a po upieczeniu od razu wyjmij muffiny i odstaw do wystudzenia.

Muffiny marchewkowe z orzechami i żurawiną

160 g mąki pszennej tortowej

50 g cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

sól

1 jajko

4 łyżki oleju lub stopionego masła

4 łyżki soku pomarańczowego

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

0,5 szklanki marchewki

0,25 szklanki orzechów włoskich

0,25 szklanki suszonej żurawiny

6 łyżek skórki z pomarańczy

Przygotowanie:

Składniki suche połącz w miseczce (mąkę i proszek najlepiej przesiać przez sitko). W drugiej miseczce zmieszaj widelcem składniki mokre, następnie dodaj je do składników suchych razem z marchewką, orzechami włoskimi i żurawiną i szybko, ale delikatnie, wymieszaj całość łyżką. Przełóż masę do foremek na muffiny wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papilotkami do 2/3 ich wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez ok. 20-25 minut, do wyrośnięcia i delikatnego zrumienienia. W czasie pieczenia nie otwieraj piekarnika, a po upieczeniu od razu wyjmij muffiny i odstaw do wystudzenia.

Babeczki cupcakes potrójnie czekoladowe

120 g mąki pszennej tortowej

40 g kakao

50 g cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

sól

1 jajko

4 łyżki oleju lub stopionego masła

4 łyżki mleka

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

12 kostek czekolady

Krem czekoladowy do dekoracji

100 g kremowego sera, np. mascarpone

50 g gorzkiej czekolady

1 łyżka cukru lub cukru pudru

0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Do dekoracji (do wyboru):

posypka czekoladowa lub kolorowa

cukier perlisty

cukier puder

perełki cukiernicze

kolorowe żelki

pianki marshmallows

Przygotowanie:

Składniki suche połącz w miseczce (mąkę, kakao i proszek najlepiej przesiać przez sitko). W drugiej miseczce zmieszaj widelcem składniki mokre, następnie dodaj je do składników suchych razem z kawałkami czekolady i szybko, ale delikatnie, wymieszaj całość łyżką. Przełóż masę do foremek na babeczki wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papilotkami do 2/3 ich wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez ok. 20-25 minut, do wyrośnięcia i delikatnego zrumienienia. W czasie pieczenia nie otwieraj piekarnika, a po upieczeniu od razu wyjmij babeczki i odstaw do wystudzenia. Czekoladę na krem czekoladowy rozpuść w kąpieli wodnej. Zmiksuj w miseczce mascarpone z cukrem lub cukrem pudrem i wanilią, dodaj roztopioną, delikatnie przestudzoną czekoladę i ucieraj jeszcze chwilę, do połączenia składników w jednolitą masę.

Za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy udekoruj kremem wierzch babeczek. Krem czekoladowy na babeczkach udekoruj dodatkami: przesianym cukrem pudrem, żelkami, perełkami, perlistym cukrem, posypką lub piankami marshmallows.

Babeczki cupcakes red velvet

120 g mąki pszennej tortowej

1 łyżeczka kakao

50 g cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szczypta soli

1 jajko

4 łyżki oleju lub stopionego masła

4 łyżki mleka

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

czerwony barwnik spożywczy

Przygotowanie:

Składniki suche połącz w miseczce (mąkę, kakao i proszek najlepiej przesiać przez sitko). W drugiej miseczce zmieszaj widelcem składniki mokre, następnie dodaj je do składników suchych razem z barwnikiem spożywczym i szybko, ale delikatnie, wymieszaj całość łyżką. Przełóż masę do foremek na babeczki wysmarowanych tłuszczem lub wyłożonych papilotkami do 2/3 ich wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez ok. 20-25 minut, do wyrośnięcia i delikatnego zrumienienia. W czasie pieczenia nie otwieraj piekarnika, a po upieczeniu od razu wyjmij babeczki i odstaw do wystudzenia. Zmiksuj w miseczce mascarpone z cukrem lub cukrem pudrem i wanilią, do połączenia składników w jednolitą masę. Za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy udekoruj kremem wierzch babeczek. Krem waniliowy na babeczkach udekoruj dodatkami: przesianym cukrem pudrem, perełkami, perlistym cukrem, posypką.

Krem waniliowy do dekoracji

150 g kremowego sera, np. mascarpone

1 łyżka cukru lub cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 łyżeczka soku z cytryny

Do dekoracji (do wyboru):

cukier perlisty

cukier puder

perełki cukiernicze

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości