Przepisy kulinarne

Mrożenie owoców. Jak robić to prawidłowo?

Przepisy kulinarne

EyeEmShark Design / EyeEm/Getty Images

Lato to czas, kiedy w sklepach pojawia się największy wybór sezonowych owoców. Warto to wykorzystać i przygotować z nich mrożonki. Jak się do tego zabrać? Które owoce nadają się do mrożenia, a których lepiej nie poddawać takiej obróbce?

Czy mrożonki są zdrowe?

Owoce są pełne witamin i substancji odżywczych, bez których nasz organizm nie może się objeść. Wiele osób uważa, że w czasie mrożenia wszystko, co w nich najlepsze ginie bezpowrotnie. Czy faktycznie tak jest i powinniśmy zrezygnować z jedzenia mrożonek? Absolutnie nie. Mimo że mrożenie sprawia, że owoce czy warzywa tracą od 10 do 30 proc. swoich wartości odżywczych (głównie witamin), to i tak jest to jedna z najlepszych i najzdrowszych form obróbki żywności. Podczas np. suszenia, peklowania czy utrwalania przez dodanie soli te straty są dużo większe.

Warto pamiętać, że mrożone warzywa czy owoce będą znacznie zdrowsze od tych, które zwłaszcza zimą pojawiają się sklepach.

Jak mrozić owoce?

Zbiór, sortowanie, transport i dostawa do sklepu zajmują zwykle kilka dni. W tym czasie również dochodzi do strat witaminy (głównie witaminy C). Dlatego, zaleca się, aby owoce mrozić bezpośrednio po zerwaniu. Im szybciej zostaną poddane takiej obróbce, tym więcej wartościowych związków uda się zachować.

Zanim, jednak zaczniemy mrozić, trzeba je odpowiednio przygotować. W pierwszej kolejności owoce należy bardzo dokładnie umyć i osuszyć. Dopiero wtedy można je zapakować np. do torebek strunowych i włożyć do zamrażarki.

Warto pamiętać, że bardzo soczyste owoce takie, jak truskawki mogą się ze sobą sklejać. Aby tego uniknąć warto rozłożyć je luźno na tacy i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Kiedy trochę "zmarzną" można je przełożyć do torebki.

Które owoce można mrozić?

Do mrożenia nadają się m.in.:

  • truskawki;
  • jagody, borówki;
  • banany (najlepiej pokroić jej w plasterki);
  • porzeczki;
  • agrest;
  • poziomki;
  • maliny;
  • brzoskwinie;
  • śliwki;
  • czereśnie, wiśnie;
  • winogrona.

Których owoców lepiej nie mrozić?

Nie powinno się mrozić niektórych cytrusów oraz owoców, które maja bardzo dużo wody. Będą to m.in.:

  • arbuz;
  • kiwi;
  • papaja;
  • melon;
  • grejpfrut;
  • pomarańcza.

Jak przechowywać mrożonki?

Zamrożone owoce można przechowywać od 6 do 12 miesięcy. Jeśli kupujemy mrożonki w sklepie to najlepiej od razu jej wykorzystać. W przypadku, gdy nie chcemy ich zjadać od razu, musimy jak najszybciej schować je do zamrażarki.

Trzeba pamiętać, że żadnych produktów nie można ponownie zamrażać. Jeśli to zrobimy, mogą się w nich rozwinąć groźne dla zdrowia drobnoustroje, a zjedzenie ich może się skończyć zatruciem pokarmowym.

Zobacz wideo: Warzywne mrożonki kreatywnie

Zobacz także:

Zdrowe śniadanie na dobry początek dnia. Jak je przygotować?

Tylko 145 kcal w jednej porcji. Ten przepis na lody miętowe to prawdziwy hit Internetu

Największe błędy przy kiszeniu ogórków małosolnych. Daria Ładocha zdradza swój trik

Autor: Katarzyna Oleksik

Źródło zdjęcia głównego: EyeEm

Pozostałe wiadomości