Mojo Picon i Mojo Verde - jesienne sosy prosto z Hiszpanii

Adrian Stojewski
Adrian Stojewski
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
Adrian Stojewski przedstawił w kuchni Dzień Dobry TVN hiszpańskie smaki jesieni. Czego nie możesz ominąć? Sprawdź, jak przygotować pyszne sosy, które możesz łączyć z kanapkami, sałatkami i różnymi daniami - Mojo Picon i Mojo Verde.

Mojo Picon i Mojo Verde - przepis krok po kroku

Składniki na Mojo Picon:

  • 4 ząbki czosnku
    • 1 ostra czerwona papryczka picona lub chili/cayenne
      • 1 łyżeczka kuminu mielonego
        • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
          • 15 ml octu Jerez (z czerwonego wina)
            • 100 ml oliwy z oliwek
              • ½ łyżeczki soli

                Składniki na Mojo Verde:

                • 1 pęczek kolendry
                  • 1 zielona papryka
                    • 2 ząbki czosnku
                      • 1 łyżeczka kuminu
                        • 15 ml białego octu winnego
                          • 100 ml oliwy
                            • ½ łyżeczki soli

                              Sposób przygotowania Mojo Picon i Mojo Verde

                              1. Obierz ząbki czosnku, a z papryki usuń gniazda nasienne. Czosnek i paprykę rozdrobnij przy pomocy malaksera albo utrzyj w moździerzu.
                                1. Dodaj sól, kumin oraz paprykę mieloną i dalej miksuj lub ucieraj.
                                  1. Następnie dodaj ocet i oliwę z oliwek i ucieraj do zemulgowania (zgęstnienia sosu).

                                    Zobacz także:

                                    Autor: Teofila Siewko

                                    Źródło: Adrian Stojewski

                                    Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości