Materiał promocyjny

Młode, pod pierzynką z sosem i szpinakiem

Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło
Monika Mrozowska i Maciej Szaciłło
Rodzina Szaciłło serwuje dziś w kuchni Dzień Dobry TVN ziemniaki na różne sposoby! Jak smakują młode ziemniaki z mlekiem kokosowym, a jak placki ziemniaczane ze szpinakiem i chedarem podane na zielonych szparagach? Czy łatwo przygotować gratin ze słodkich ziemniaków ze śmietankowym curry lub fasolkę pod pierzynką ziemniaczaną? Wypróbujcie ich przepisy w długi, majowy weekend!

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Fasolka pod pierzynką ziemniaczaną

Składniki:

1 kg ziemniaków

½ szklanki śmietanki 30%

2 łyżki masła

¼ świeżo tartej gałki muszkatołowej

100 g parmezanu

150 szalotki

1/4 małej zielonej ostrej papryczki

½ średniej marchewki

3 ząbki czosnku

200 g pieczarek

szklanka fasolki mung

ok. ¼ szklanki oliwy z oliwek

2 łyżki masła

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Fasolkę gotujemy w dwukrotnej ilości wody na małym ogniu aż stanie się miękka ( ok. 30 minut). Na patelni na rozgrzanej oliwie z masłem dusimy pokrojone w cienkie talarki szalotki i dorzucamy drobno poszatkowaną ostra papryczkę. Po ok. 5 minutach dodajemy pokrojone w talarki na mandolinie pieczarki, startą na tarce marchewkę i drobno poszatkowane ząbki czosnku. Po kolejnych 5 minutach dorzucamy ugotowaną fasolkę i solimy do smaku. Ziemniaki ugniatamy ze śmietanką, masłem solą pieprzem i gałką na gładką masę. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy na dno fasolkę z warzywami i całość przykrywamy ugniecionymi ziemniakami. Górę posypujemy startym parmezanem i całość zapiekamy w piekarniku ok. 25 minut.

Gratin ze słodkich ziemniaków ze śmietankowym curry

Składniki:

1 kg słodkich ziemniaków batatów

1 szklanka śmietanki 30 %

1 szklanka mleka

4 łyżki masła sklarowanego

1 łyżka świeżego startego imbiru

1 czubata łyżka przyprawy curry w proszku( trzeba sprawdzić skład i kupić mieszankę przyprawy curry bez dodatku glutaminianu sodu)

3 drobno poszatkowane ząbki czosnku

1-2 ostre czerwone papryczki drobno poszatkowane

sól i pieprz do smaku

sok z połowy cytryny

poszatkowany szczypiorek do podania

mieszanka sałat do podania

żaroodporne owalne naczynie, najlepiej z pokrywką

masło do wysmarowania formy

Przygotowanie:

Ziemniaki kroimy na cienkie plasterki. Śmietankę mieszamy z mlekiem, stopionym masłem sklarowanym, imbirem, przyprawą curry, poszatkowanym czosnkiem, poszatkowaną ostra papryką, solą i pieprzem do smaku. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy warstwę ziemniaków, polewamy sosem śmietankowym, i układamy następną warstwę. Całość powtarzamy aż wykorzystamy całe ziemniaki i sos śmietankowy. Zapiekankę przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około godziny aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec zdejmujemy pokrywkę aby danie ładnie się przyrumieniło.

Pieczone placki ziemniaczane ze szpinakiem i chedarem podane na zielonych szparagach

Składniki:

450 ziemniaczanego puree

250 g młodego świeżego szpinaku

½ szklanki mąki pszennej

120 g startego sera cheddar

½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

sól i pieprz do smaku

masło sklarowane do pieczenia

papier do pieczenia

2 pęczki zielonych szparagów

oliwa z oliwek

sól kamienna

Przygotowanie:

Szpinak blanszujemy w garnku pod pokrywką z odrobiną wody. Po około 5 minutach powinien być miękki. Odsączamy i drobno szatkujemy. Masą ziemniaczaną łączymy ze szpinakiem , mąką, startym serem, gałką, sola i pieprzem do smaku. Z masy formujemy kulki wielkości śliwki. Każdą z nich rozpłaszczamy na papierze do pieczenia formując placki grubości około 1 cm. Smarujemy stopionym masłem sklarowanym i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy na złocistobrązowo.

Ziemniaki z sosem jogurtowo-kokosowym

Składniki:

1 ½ kg ziemniaków

3 łyżki masła sklarowanego

2 opakowania jogurtu naturalnego typu greckiego (800 g)

1 kokos

sok z jednej cytryny

1 łyżka masła sklarowanego

1 łyżka czarnej gorczycy (do dostania na bazarach z worka, lub w sklepach zielarskich)

3 ząbki czosnku drobno poszatkowane

sól i pieprz do smaku

natka kolendry do ozdoby

Przygotowanie:

Wyszorowane ziemniaki kroimy w kostkę, mieszamy z masłem sklarowanym i wstawiamy do mocno rozgrzanego piekarnika z termoobiegiem. Temp 230 stopni. Pieczemy około 40 minut aż staną się złocistobrązowe. Kokos rozłupujemy uderzając miejsce przy miejscu w skorupę drugą (nie ostrą stroną) dużego noża. Zdejmujemy twarda skorupę i obieramy ze skórki. Biały miąższ ścieramy na drobnej tarce. Świeże wiórki kokosowe mieszamy z jogurtem i sokiem z cytryny. Na rozgrzane masło sklarowane wsypujemy gorczycę i czekamy aż zacznie strzelać. Dodajemy poszatkowany czosnek i po chwili mieszamy z jogurtem. Solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy z natką kolendry.

Młode ziemniaki z mlekiem kokosowym i papryką

Składniki:

1 ½ kg młodych małych ziemniaków

3 łyżki oleju ryżowego

1 łyżka kminu rzymskiego

1 łyżka świeżo startego imbiru

2 ostre zielone papryczki drobno poszatkowane

3 ząbki czosnku

1 płaska łyżka kurkumy

1 łyżeczka świeżo zmielonych nasion kolendry

2 czerwone papryki pokrojone w kostkę

2 zielone papryki pokrojone w kostkę

2 puszki mleka kokosowego

sól i pieprz do smaku

sok z limonki do smaku

natka kolendry

Przygotowanie:

Młode małe ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy ze skórką. Na rozgrzanym oleju ryżowym smażymy kmin rzymski. Po około 15 sekundach dodajemy starty imbir, papryczki chili, poszatkowany czosnek, kurkumę i zmieloną kolendrę. Dodajemy czerwona i zieloną paprykę, przykrywamy pokrywką. Całość dusimy aż papryka zmięknie. Dodajemy odsączone ziemniaki i chwilę smażymy. Zdejmujemy z gazu, dodajemy mleko kokosowe, sól i pieprz do smaku, sok z limonki i świeżą kolendrę. Potrawa powinna być lekko kwaśna i lekko, lub bardzo ostra. Mleko kokosowe jest mdłe i dobrze komponuje się z wyrazistymi i mocnymi smakami.

Informacje o ziemniakach

Sprowadzenie ziemniaków do Polski przypisuje się królowi Janowi III Sobieskiemu. Dzięki temu, mniej więcej od czasów bitwy wiedeńskiej, możemy w polskiej kuchni korzystać z dobrodziejstw tego niezwykłego, często niedocenianego warzywa. Warto wiedzieć, że ziemniaki, dzięki dużej ilości składników mineralnych, pomagają organizmowi utrzymać równowagę kwasowo-zasadową. Z kolei wysoką wartość odżywczą ziemniaki zawdzięczają białkom i węglowodanom. Co ciekawe, spośród wszystkich białek roślinnych, to właśnie biało znajdujące się w bulwach ziemniaków jest jednym z najwartościowszych - ma jedne z najwyższych wskaźników wartości biologicznych. Ziemniaki to również bogate źródło witamin: B1, B2, B6, PP oraz witaminy C – 300 gram ziemniaków pokrywa 40% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C!

Źródło: Monika Mrozowska-Szaciłło i Maciej Szaciłło.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości