Materiał promocyjny

Miśkopty i inne pomysły na dania dla maluchów

Piotr Kucharski przygotował dziś w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne potrawy dla najmłodszych. Co mogą jeść 6-miesięczne maluchy? Nasz kucharz proponuje między innymi: kleik ryżowy z konfiturą ze śliwek, zapiekankę ziemniaczano-warzywną i ryż z owocami. A dietetyk Anna Rzeszotek radzi, jak urozmaicić dietę dziecka.

KLEIK RYŻOWY Z KONFITURĄ ZE ŚLIWEK

Składniki:

210 ml wody

20 g kleiku ryżowego Nestlé

2 – 7 płaskich miarek mleka modyfikowanego Nan Pro

1 łyżka konfitury ze śliwek lub Gerber suszone śliwki

2 szt. Miśkoptów

Przygotowanie:

Konfitury ze śliwek: Z umytych śliwek wyjmij pestki. Przygotowane owoce przełóż do garnka i gotuj przez 2-3 godz., aż się rozgotują. Następnie przetrzyj przez sitko, żeby pozbyć się skórek. Wystudzony przecier możesz od razu wykorzystać do deseru, a pozostałą część przełożyć do słoiczków i pasteryzować przez 40 min. Tak przygotowana konfitura będzie mogła być wykorzystana następnym razem. Możesz też użyć gotowego produktu Gerber suszone śliwki.

Deserek: Przygotuj kleik ryżowy Nestlé zgodnie z instrukcją na opakowaniu - zamiast wody użyj mleka modyfikowanego. Do przezroczystego, wąskiego naczynia (szklanka lub pucharek)

nałóż naprzemiennie po dwie warstwy kleiku i konfitury ze śliwek. Wierzch deserku posyp pokruszonym Miśkoptem.

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANO-WARZYWNA

Składniki:

2 szt. ugotowanych ziemniaków

1 łyżka mięska Gerber Indyk

1 szt. małej, ugotowanej marchewki

1 łyżka ugotowanych brokułów

2 łyżeczki kleiku kukurydzianego Nestlé

Przygotowanie:

Wszystkie jarzyny muszą być ugotowane, tak aby były bardzo miękkie. Na tarce o bardzo małych otworach utrzyj marchewkę, rozgnieć ziemniaki i brokuły. Każdą jarzynę włóż do osobnego naczynia. Do marchewki i brokułów dodaj po łyżeczce kleiku kukurydzianego Nestlé. Weź małą miseczkę do zapiekanek. Na dno włóż połowę ziemniaków, potem warstwę marchewki, mięska Gerber, brokułów i na wierzch pozostałą część utartych ziemniaków. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 5-6 min. Na podobnej zasadzie można robić inne zapiekanki używając dowolnych, tolerowanych przez dziecko jarzyn. Zamiast ziemniaków można używać ryżu lub bezglutenowego makaronu.

RYŻ Z OWOCAMI

Składniki:

¼ torebki ryżu (25g)

½ szklanki malin

½ szklanki jagód

½ łyżki deserku mlecznego NESTLÉ JOGOLINO

1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Ryż ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Do ryżu dodać oliwę i wymieszać. Połowę owoców zmiksować z deserkiem mlecznym NESTLÉ JOGOLINO. Dodać do ryżu. Całość wymieszać. Resztę owoców pozostawić w całości lub pokroić w plasterki. Dodać do ryżu i delikatnie jeszcze raz wymieszać.

KISIEL OWOCOWY NA SOKU BOBO FRUT

Składniki:

200 ml soku Bobo Frut

2 łyżki Mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

100ml soku wymieszać z mąką ziemniaczaną. Pozostałe 100ml soku zagotować. Do gotującego soku dodać zawiesinę soku z mąką, wymieszać i gotować do zgęstnienia, nieustannie mieszając w celu uniknięcia grudek.

Więcej na: zdrowystartwprzyszlosc.pl

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości