Miski zdrowia Michała Kurka

Co to jest "miska Buddy" i jak ją przygotować? W kuchni Dzień Dobry TVN rządził dziś - Michał Kurek – bloger kulinarny i szef kuchni.

Buddha bowl: "One night in Bangkok"

Składniki:

150 g ryżu jaśminowego

garść świeżego szpinaku baby

garść marchewki

2 łyżki fenkułu marynowanego z fasolą edamame

2 łyżki mango z czerwonym chili

garść kiełków fasoli mung

2 szaszłyki satay z kurczaka

do dekoracji: liście kolendry, tajskiej bazylii, orzeszki ziemne i sos orzechowy

Kurczak w marynacie satay

Składniki:

1 pojedyncza pierś z kurczaka

1 łyżka masła orzechowego

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki oleju arachidowego (można zastąpić oliwą)

1/2 łyżki cukru trzcinowego

sok z 1/2 limonki

szczypta soli

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka czerwonej pasty curry

1 łyżeczka nasion kolendry

1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)

1 łyżeczka pieprzu cayenne

1,5cm imbiru

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

Drewniane patyczki

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić wzdłuż w paski o szerokości 1cm. Wszystkie pozostałe składniki zblendować na gładki, gęsty sos. W razie konieczności rozrzedzić wodą lub zagęścić masłem orzechowym. Pokrojonego kurczaka zamarynować w sosie, a następnie ponadziewać na patyczki. Tuż przed podaniem usmażyć na grillu, lub na patelni grillowej

Sos orzechowy

(składniki zblendować)

Składniki:

200ml mleka kokosowego

1/2 ząbka czosnku

4 łyżki masła orzechowego

1 łyżka sosu sriracha (azjatycki ostry sos)

Sok z 1 limonki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić jeden obok drugiego w głębokiej misce, obok w mniejszej miseczce podać sos orzechowy. Można jeść składniki po kolei maczając w sosie, lub wymieszać wszystko razem

Buddha bowl: "Varsovie"

Składniki:

150g pęczaku

1/4 wędzonego pstrąga

garść sałaty dębowej

2 łyżki kalarepy marynowanej z grejpfrutem i liściem laurowym

2 łyżki sałatki colesław

1/2 ogórka małosolnego

1/2 pieczonego złotego buraka

do dekoracji: kilka kiści czerwonej porzeczki, 1 łyżka suszonego pora

Smoothie bowl: "Cherry Blossom"

Smoothie:

1 dojrzale awokado

150 g truskawek

100 g malin

50 g wisni

50 g porzeczek

odrobina syropu z agawy

dowolne mleko roślinne (do rozcieńczenia)

Po 1/2 lyzeczki guarany, aceroli i lucerny

Pozostałe składniki:

ok. 100g granoli

1 łyżka płatków kokosowych

1 banan

1 kiwi

1 plaster ananasa

2 łyżki borówek

Odrobina kakao do posypania

Przygotowanie:

Wszystkie składniki smoothie blendujemy do uzyskania konsystencji gęstego jogurtu. Banana kroimy na plasterki. Kiwi kroimy w półplasterki. Ananasa obieramy i kroimy w 5mm kostkę. Na dnie miseczki układamy granolę. Wylewamy smoothie. Na wierzchu układamy pokrojone owoce i posypujemy kakao

Smoothie bowl: "Orange Crush"

Smoothie:

1 brzoskwinia

1 obrana pomarańcza

pół średniej wielkości dojrzałego mango

1 cm kawalek imbiru

100 g papai

1/4 łyżeczki kurkumy

po 1/2 łyżeczki camu camu i baobabu

Pozostałe składniki:

1 łyżka płatków kokosowych

6-8 truskawek

1 kiwi

2 łyżki malin

2 łyżki borówek

1 marakuja

Kakao do posypania

Wszystkie składniki smoothie blendujemy do uzyskania konsystencji gęstego jogurtu. Truskawki kroimy na plasterki. Kiwi kroimy w półplasterki. Marakuję kroimy na pół. Na dnie miseczki układamy granolę. Wylewamy smoothie. Na wierzchu układamy pokrojone owoce i posypujemy kakao.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości