Przepisy kulinarne

Miodowa kuchnia Ani Starmach. Przepisy na bułeczki drożdżowe, ruloniki z ciasta filo i marynowanego kurczaka

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Zdrowy, smaczny i bardzo lubi go Anna Starmach. O czym mowa? O miodzie! Anna Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN kurczaka marynowanego w miodzie, jabłka zapiekane z migdałami, rodzynkami i miodem, bułeczki drożdżowe z miodem i ruloniki z ciasta filo, oczywiście z miodem i orzechami. Na co macie ochotę? Skorzystajcie z przepisów Anny, które zamieszczamy poniżej na stronie!

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/East News

Ruloniki z ciasta filo z miodem i orzechami

Składniki:

100 g orzechów laskowych

100 g orzechów nerkowca

100 g roztopionego masła

100 g orzechów włoskich

100 ml miodu

4 łyżki brązowego cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

0,5 łyżeczki cynamonu

ciasto filo (około 8-10 arkuszy)

Przygotowanie:

Orzechy pokrój drobno lub zmiel za pomocą blendera. Arkusz ciasta filo posmaruj masłem, przykryj kolejnym arkuszem, posmaruj masłem, czynność powtarzaj. Ostatni arkusz posmaruj masłem i posyp orzechami i 2 łyżkami cukru. Ciasto przekrój w poprzek na połowę a następnie zwijaj z niego małe ruloniki. Z podanej ilości składników powinno powstać około 20-26 ruloników. Ciastka wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 20 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu polej je syropem. Aby go przygotować w małym garnku, podgrzej miód, cukier (2 łyżki), cynamon i cukier waniliowy. Składniki powinny idealnie się połączyć.

Bułeczki drożdżowe z miodem

Składniki:

500 g mąki

80 g rozpuszczonego masła

80 ml miodu

50 ml ciepłego mleka

14 g suchych drożdży

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 jajka

1 łyżka cukru

1 żółtko

0,5 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Drożdże wymieszaj z odrobiną mleka. W dużej misce wymieszaj mleko, drożdże, miód, dodaj jajka i żółtko, cynamon, cukier waniliowy, powoli dodawaj masło i mąkę. Ciasto wyrabiaj, aż zacznie odklejać się od dłoni (możesz sobie pomóc używają robota kuchennego). Z wyrobionego ciasta lep małe bułeczki i układaj je na blasze do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia, a gdy podwoją swą objętość wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 20-25 minut. Najlepsze są jeszcze gorące!

Jabłka zapiekane z migdałami, rodzynkami i miodem

Składniki:

4 łyżki płatków migdałowych

4 łyżki konfitury malinowej

4 jabłka

3 łyżki miodu

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 łyżka cukru

0,5 szklanki czerwonego wina

0,5 łyżeczki cynamonu

garść rodzynków

Przygotowanie:

W małym garnku podgrzej wino, dodaj do niego rodzynki, cynamon, cukier waniliowy i zwykły cukier. Gdy wino odparuje, a rodzynki napęcznieją, ściągnij garnek z ognia, dodaj miód, migdały i konfiturę malinową. Od jabłek odkrój czubek, wydrąż środek. Owoce nafaszeruj. Jabłka przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 45 minut.

Kurczak marynowany w miodzie

Składniki:

8 pałek z kurczaka

70 ml sosu sojowego

50 ml miodu

2 łyżki octu winnego

1 łyżka pokrojonego imbiru

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

1 posiekany ząbek czosnku

sól, pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki marynaty wymieszaj. Pałki kurczaka umieść w misce, wymieszaj je z marynatą i odstaw na kilka godzin. Po tym czasie przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i wstaw na 1,5 godziny do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Jeśli mięso za bardzo się zarumieni, przykryj je folią aluminiową.

Zobacz także: kulinarni.pl

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości