W kuchni Moniki Mrozowskiej miód odgrywa ważną rolę. Właściwosci lecznicze miodu znane były nawet w starożytności. Sam Hipokrates zalecał go swoim pacjentom. Dlatego korzystajcie z miodu w swojej kuchni i... z przepisów Moniki Mrozowskiej! Przekonajcie się jak smakuje smażony boczniak z pikantnym sosem miodowym, pasztet z sosem miodowym oraz burgery z sałatką szpinakową. Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News
Smażony boczniak z pikantnym sosem miodowym
Skladniki:
250 g boczniaka
1/3 szklanki mąki grochowej
½ szklanki mąki białej
ok. 1 i ½ szklanki wody
odrobina soli
oliwa do smażenia
sos:
ząbek czosnku
1 ostra czerwona papryczka
3 łyżki miodu wielokwiatowego
szczypta soli
2 łyżki soku z cutryny
1/3 szklanki oleju ryżowego
Przygotowanie:
Boczniaka lekko zgniatamy (nózki nie mogą być grubsze niż kapelusze), żeby równomiernie się przysmażył. Mąkę grochową mieszamy z mąką pszenną, solą i wodą, żeby uzyskać bardzo rzadkie ciasto naleśnikowe. Plastry boczniaka moczymy w cieście i smażymy na rozgrzanej oliwie na złocisty kolor z dwóch stron. Podajemy z pikantnym sosem i ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Sos: czosnek wyciskamy, a papryczkę bardzo drobno szatkujemy. Obydwa składniki dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny, miodem i olejem.
Burgery z sałatką szpinakową
Skladniki:
około 70 g liści młodego szpinaku
4 bułki orkiszowe
4 małe oscypki
1 średni ugotowany burak
2-3 ogórki konserwowe
opakowanie serka „bieluch”
4 łyżki octu balsamicznego
4 łyżki miodu wielokwiatowego
2 łyżki oliwy z oliwek
oliwa z oliwek do podpiekania bułek
Przygotowanie:
Szpinak myjemy i mieszamy z dressingiem z octu balsamicznego, miodu i oliwy. Oscypki kroimy na pół wzdłuż i podpiekamy na nieprzywierającej patelni. Bułki kroimy na pół i podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek na patelni skórką do góry. Ogórki i buraki kroimy w plasterki. Każdą cześć bułki smarujemy odrobiną białego serka, a następnie dodajemy kilka plasterków ogórka, buraka, trochę szpinaku z dressingiem oraz przypieczone plastry oscypka.
Napój rozgrzewający
Składniki:
1 cytryna
2 łyżki miodu
kawałek imbiru wielkości kciuka
gorąca, przegotowana woda
Przygotowanie:
Wyciskamy sok z cytryny i mieszamy go z miodem i startym na tarce, obranym ze skórki imbirem. Całość zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą ( bo zabijemy wszystkie zdrowotne właściwości miodu). Wypijamy ciepłe.
Bliny z mąki gryczanej
Składniki:
½ szklanki mąki gryczanej
½ szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka świeżych drożdży
1 łyżka miodu gryczanego
mineralna woda gazowana
dodatki: kwaśna śmietana 18%
miód gryczany
sok z pomarańczy
olej ryżowy do smażenia
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy ¼ szklanki wody gazowanej, łyżkę miodu gryczanego i całość dodajemy do mąki pszennej i gryczanej. Następnie powoli dolewamy taką ilość wody, żeby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie na patelnię na rozgrzany olej ryżowy wykładamy po łyżce ciasta i smażymy. Na małym gazie najpierw delikatnie z jednej strony, żeby ładnie wyrosły, a następnie delikatnie podsmażamy z drugiej strony. Gotowe bliny podajemy ze śmietaną i miodem, który możemy też wymieszać pół na pół z sokiem z pomarańczy.
Pasztet z sosem miodowym
Składniki:
około 100 g pietruszki
około 100 g marchewki
około 100 g selera
około200 g cebuli
1/3 szklanki oleju słonecznikowego
1 kostka (ok. 180 g) tofu
garstka suszonych grzybów
½ łyżeczki lubczyku
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
½ łyżeczki imbiru
5 ziaren jałowca
sól i pieprz do smaku
masło i bułka tarta do formy
sos:
4 łyżki miodu
2 łyżki chrzanu
Przygotowanie:
Pietruszkę, marchewkę i selera ścieramy na drobnej tarce i dusimy na oleju, na małym ogniu. Cebulę bardzo drobno szatkujemy i dorzucamy do warzyw i dalej dusimy ok. 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy pokruszone tofu, zmielone w młynku do kawy przyprawy z grzybami i dusimy kolejne 5 minut. Solimy i pieprzymy do smaku i wkładamy do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni na ok. 30-40 minut. Aż pasztet przyrumieni sie od góry. Podajemy z sosem miodowym. Sos miodowy: miód z chrzanem dokładnie mieszamy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"