Materiał promocyjny

Miód - samo zdrowie!

W kuchni Moniki Mrozowskiej miód odgrywa ważną rolę. Właściwosci lecznicze miodu znane były nawet w starożytności. Sam Hipokrates zalecał go swoim pacjentom. Dlatego korzystajcie z miodu w swojej kuchni i... z przepisów Moniki Mrozowskiej! Przekonajcie się jak smakuje smażony boczniak z pikantnym sosem miodowym, pasztet z sosem miodowym oraz burgery z sałatką szpinakową.

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Smażony boczniak z pikantnym sosem miodowym

Skladniki:

250 g boczniaka

1/3 szklanki mąki grochowej

½ szklanki mąki białej

ok. 1 i ½ szklanki wody

odrobina soli

oliwa do smażenia

sos:

ząbek czosnku

1 ostra czerwona papryczka

3 łyżki miodu wielokwiatowego

szczypta soli

2 łyżki soku z cutryny

1/3 szklanki oleju ryżowego

Przygotowanie:

Boczniaka lekko zgniatamy (nózki nie mogą być grubsze niż kapelusze), żeby równomiernie się przysmażył. Mąkę grochową mieszamy z mąką pszenną, solą i wodą, żeby uzyskać bardzo rzadkie ciasto naleśnikowe. Plastry boczniaka moczymy w cieście i smażymy na rozgrzanej oliwie na złocisty kolor z dwóch stron. Podajemy z pikantnym sosem i ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Sos: czosnek wyciskamy, a papryczkę bardzo drobno szatkujemy. Obydwa składniki dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny, miodem i olejem.

Burgery z sałatką szpinakową

Skladniki:

około 70 g liści młodego szpinaku

4 bułki orkiszowe

4 małe oscypki

1 średni ugotowany burak

2-3 ogórki konserwowe

opakowanie serka „bieluch”

4 łyżki octu balsamicznego

4 łyżki miodu wielokwiatowego

2 łyżki oliwy z oliwek

oliwa z oliwek do podpiekania bułek

Przygotowanie:

Szpinak myjemy i mieszamy z dressingiem z octu balsamicznego, miodu i oliwy. Oscypki kroimy na pół wzdłuż i podpiekamy na nieprzywierającej patelni. Bułki kroimy na pół i podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek na patelni skórką do góry. Ogórki i buraki kroimy w plasterki. Każdą cześć bułki smarujemy odrobiną białego serka, a następnie dodajemy kilka plasterków ogórka, buraka, trochę szpinaku z dressingiem oraz przypieczone plastry oscypka.

Napój rozgrzewający

Składniki:

1 cytryna

2 łyżki miodu

kawałek imbiru wielkości kciuka

gorąca, przegotowana woda

Przygotowanie:

Wyciskamy sok z cytryny i mieszamy go z miodem i startym na tarce, obranym ze skórki imbirem. Całość zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą ( bo zabijemy wszystkie zdrowotne właściwości miodu). Wypijamy ciepłe.

Bliny z mąki gryczanej

Składniki:

½ szklanki mąki gryczanej

½ szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka świeżych drożdży

1 łyżka miodu gryczanego

mineralna woda gazowana

dodatki: kwaśna śmietana 18%

miód gryczany

sok z pomarańczy

olej ryżowy do smażenia

Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy ¼ szklanki wody gazowanej, łyżkę miodu gryczanego i całość dodajemy do mąki pszennej i gryczanej. Następnie powoli dolewamy taką ilość wody, żeby uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie na patelnię na rozgrzany olej ryżowy wykładamy po łyżce ciasta i smażymy. Na małym gazie najpierw delikatnie z jednej strony, żeby ładnie wyrosły, a następnie delikatnie podsmażamy z drugiej strony. Gotowe bliny podajemy ze śmietaną i miodem, który możemy też wymieszać pół na pół z sokiem z pomarańczy.

Pasztet z sosem miodowym

Składniki:

około 100 g pietruszki

około 100 g marchewki

około 100 g selera

około200 g cebuli

1/3 szklanki oleju słonecznikowego

1 kostka (ok. 180 g) tofu

garstka suszonych grzybów

½ łyżeczki lubczyku

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

½ łyżeczki imbiru

5 ziaren jałowca

sól i pieprz do smaku

masło i bułka tarta do formy

sos:

4 łyżki miodu

2 łyżki chrzanu

Przygotowanie:

Pietruszkę, marchewkę i selera ścieramy na drobnej tarce i dusimy na oleju, na małym ogniu. Cebulę bardzo drobno szatkujemy i dorzucamy do warzyw i dalej dusimy ok. 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy pokruszone tofu, zmielone w młynku do kawy przyprawy z grzybami i dusimy kolejne 5 minut. Solimy i pieprzymy do smaku i wkładamy do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni na ok. 30-40 minut. Aż pasztet przyrumieni sie od góry. Podajemy z sosem miodowym. Sos miodowy: miód z chrzanem dokładnie mieszamy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Samotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"

Samotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"

Jak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
Materiał promocyjny

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
Materiał promocyjny

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
Materiał promocyjny

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
Materiał promocyjny

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Materiał promocyjny

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
Materiał promocyjny

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
Materiał promocyjny

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"