Mini tarty z białej czekolady i brownie z pistacjami. Przepisy na Dzień Kobiet

Jak zrobić mini raty z kremem z białej czekolady? A brownie z pistacjami i nutą pomarańczy? W piątek w Dzień Dobry TVN świętujemy Dzień Kobiet - spraw sobie dziś słodką przyjemność!
  • MINI TARTY Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I OWOCAMI
    • CIASTECZKA BEZOWE Z KREMEM MALINOWYM
      • BROWNIE Z NUTĄ POMARAŃCZY I PISTACJAMI

        Zobacz: Dania do 20 złotych. Zupa brokułowa i tatar ze śledzia - przepisy Darii Ładochy

        MINI TARTY Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I OWOCAMI

        Składniki:

        Ciasto kruche

        • 1 kostki miękkiego masła

        • 3/4 szklanki cukru pudru

        • 1/2 łyżeczka soli

        • 2 żółtka

        • 2 i 3/4 szklanki mąki

        Krem z białej czekolady

        • 200 g miękkiego masła

        • 250 g kremowego serka śmietankowego

        • 1 laska wanilii

        • 1 łyżeczka soku z cytryny

        • 2 tabliczki dobrej białej czekolady

        • 2,5 szklanki cukru pudru

        Do dekoracji

        • świeże owoce

        • listki mięty

        • wiórki białej czekolady

        W dużej misce ucieramy ze sobą miękkie masło i cukier. Po około 5 minutach masa powinna być jasna i puszysta. Dodajemy do niej sól. Miksujemy i dodajemy żółtka. Do miski wsypujemy również mąkę (2 ¾ szklanki) i miksujemy do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy do niej po łyżce mąkę, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję.

        Masę dzielimy na 2 części, każdą z nich układamy na kawałku folii spożywczej, lekko rozpłaszczamy i zawijamy. Ciasto chowamy do lodówki na minimum godzinę.

        Po tym czasie wyjmujemy z lodówki po 1 porcji ciasta i odrywamy po kawałku, wałkujemy je do wielkości formy na mini tarty. Wykładamy ciastem nasmarowaną masłem foremkę, tak samo postępujemy z resztą ciasta.

        Do każdej foremki z ciastem wkładamy kawałek papieru do pieczenia, który obciążamy np. suchym grochem.

        Foremki ustawiamy na blasze piekarnikowej, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy około 10 minut.

        Zdejmujemy papier z obciążeniem i jeśli ciasto się nie zarumieniło – wstawiamy jeszcze na kilka minut do piekarnika.

        Po upieczeniu studzimy całkowicie.

        Równolegle przygotowujemy krem. Miękkie masło ucieramy przy pomocy miksera. Gdy zrobi się puszyste dodajemy kremowy serek – musi być koniecznie w temperaturze pokojowej. Znowu ucieramy. Dodajemy również nasionka wyskrobane z przeciętej wzdłuż laski wanilii oraz sok z cytryny i ponownie ucieramy.

        Gdy masa jest puszysta przechodzimy do roztapiania czekolady. Do miski wsypujemy połamaną czekoladę, ustawiamy ją nad garnkiem z gorącą wodą i roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Miska z czekoladą nie może dotykać do powierzchni wody, woda nie może być również zbyt gorąca. Należy uważać, by do miski z czekoladą nie dostała się woda, bo masa może się przez to zważyć.

        Roztopioną czekoladę zestawiamy z kąpieli wodnej, mieszamy aż będzie gładka i lekko studzimy.

        Następnie przelewamy ją do miski z masłem i kremowym serkiem, i ubijamy mikserem aż ładnie się połączy.

        Na koniec stopniowo dosypujemy do masy cukier puder, miksujemy na wolnych obrotach. Gdy cały cukier połączy się z kremem ubijamy ją jeszcze przez 1-2 minuty, by zrobiła się puszysta.

        Wystudzone tartaletki wyjmujemy delikatnie z foremek i napełniamy kremem. Możemy wykładać go łyżką albo napełnić rękaw cukierniczy i tak wyciskać masę.

        Na kremie układamy świeże owoce... i gotowe!

        Fot. Jan Bielecki / EastNews

        Więcej: Przepisy Doroty Wellman w Dzień Dobry TVN >>>

        CIASTECZKA BEZOWE Z KREMEM MALINOWYM

        Składniki:

        Mini bezy

        • 2 białka jajka

        • 1 szczypta soli

        • 0,5 szklanki cukru

        • 2 krople czerwonego barwnika spożywczego

        Krem malinowy

        • 300 g malin

        • 5 łyżek cukru

        • 1 cytryna

        • 120 g mascarpone

        • 250 ml śmietany 36%

        • 1,5 szklanki cukru pudru

        Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Przed końcem ubijania zaczynamy stopniowo dosypywać cukier. Jeśli chcemy uzyskać różowe bezy dodajemy również barwnik spożywczy i lekko mieszamy.

        Ubite białka przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

        Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 C i suszymy bezy przez godzinę. Po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy bezy przez kolejną godzinę. Później blachę możemy wyjąć z pieca.

        Gdy bezy się pieką przygotowujemy mus malinowy. Maliny, 5 łyżek cukru, skórkę z połowy cytryny oraz 1 łyżkę soku przekładamy do garnuszka. Gotujemy często mieszając. Maliny najpierw puszczą sok, a później powinny się zredukować. Gdy owoce będą gęste (ok.10 minut gotowania) przeciskamy je przez sitko, by pozbyć się pestek. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

        Jeśli mamy już wystudzone bezy i zimny mus malinowy (najlepiej jeśli stał w lodówce) przygotowujemy krem do bez. Zimne mascarpone przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy aż zrobi się lekko puszyste. Dodajemy zimną śmietanę i ubijamy. Gdy masa jest już prawie ubita dodajemy stopniowo cukier. Jeśli chcemy uzyskać mniej słodki krem dodajemy mniej cukru pudru. Do ubitej na sztywno śmietanki dodajemy 1/3 szklanki zimnego musu malinowego i delikatnie mieszamy.

        Płaską stronę mini bezy smarujemy łyżeczką kremu malinowego (możemy to robić również przy pomocy rękawa cukierniczego). Przykładamy drugą mini bezę i ciasteczko gotowe. Tak samo postępujemy z resztą składników.

        Sprawdź: Sernik otulony czekoladą - przepis szwajcarskiego Mistrza Czekolady >>>

        Fot. Jan Bielecki / EastNews

        BROWNIE Z NUTĄ POMARAŃCZY I PISTACJAMI

        Składniki:

        • 175 g masła

        • 175 g gorzkiej czekolady (min. 70%)

        • 3 duże jajka

        • 1 niepełna szklanka drobnego brązowego cukru

        • 1 szczypta soli

        • 1 duża pomarańcza

        • 0,5 szklanki mąki

        • 4 czubate łyżki kakao

        • 50 g białej czekolady

        • 50 g mlecznej czekolady

        • 50 g pistacji

        Masło kroimy w kostkę i wrzucamy do miski razem z połamaną gorzką czekoladą. Ustawiamy nad kąpielą wodną i roztapiamy. Ważne, by woda w garnku, na którym ustawiona jest miska nie była wrząca i by miska nie dotykała do jej powierzchni. Gdy masa w misce się roztopi zestawiamy ją na blat, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

        Masła ucieramy na puch z cukrem i solą. Po około 5 minutach miksowania na wysokich obrotach powinniśmy uzyskać bardzo jasną i puszystą masę. Wtedy do miski dodajemy skórkę otartą z wyparzonej pomarańczy i miksujemy jeszcze chwilę.

        Do jasnej masy dodajemy wystudzoną czekoladę i przechodzimy do mieszania ręcznego przy pomocy łyżki lub szpatułki. Mieszamy bardzo delikatnie, by masy nie pozbawić pęcherzyków powietrza. Gdy tylko składniki połączą się w jednolitą masę przesiewamy do nich mąkę i kakao, i znów bardzo delikatnie mieszamy.

        Na sam koniec do masy trafiają posiekane biała i mleczna czekolada oraz pistacje. Ostatni raz delikatnie mieszamy.

        Masę przelewamy do formy do ciasta. Tradycyjnie brownie piecze się w kwadratowych formach. Ta porcja przewidziana jest na formę o boku 22-23cm. Foremkę dobrze jest wyłożyć przyciętym na wymiar papierem do pieczenia.

        Ciasto pieczemy w 180oC przez około 25-30 minut.

        Po upieczeniu ciasto nie da się łatwo kroić i wyjmować z formy. Najlepiej smakuje po wystudzeniu!

        Więcej:

        Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

        podziel się:

        Pozostałe wiadomości