Mięsne przekąski w piłkarskim stylu
Tomasz Leśniak na gdańskiej plaży przygotował kilka mięsnych przekąsek nawiązujących do piłki nożnej. Przyrządził je z produktów, które oferuje marka Sokołów.
- Są to Parówki foodbolówki z linii Sokolików. Opakowanie jest zrobione w taki sposób, że składa się z dwóch części po 11 - tyle, ilu zawodników. Przygotowałem z nich szaszłyki na zielonym sosie, by nawiązać do murawy. Jak szykowałem to danie, od razu skojarzyło mi się z grą w piłkarzyki. [...] Struktura jest tego fantastyczna, kształt piłki. Nie będę ukrywał. Na pewno zrobię to teraz na zgrupowaniu. Chcę ten produkt pokazać reprezentacji - tłumaczył Tomasz Leśniak w Dzień Dobry Wakacje.
Obok szaszłyków kucharz piłkarskiej reprezentacji przygotował też m.in. włoskie tramezzini z chleba tostowego i szynki tostowej Sokoliki. - Jeśli mówimy o piłce, to jest jeszcze taki produkt, jak schab z tuszy bez antybiotyków. Kupiłem go w Spiżarni Sokołowa w Krakowie i przywiozłem tutaj. A dlaczego ten schab? Bo Łukasz Fabijański opowiadał do mojej książki, że jak był mały, to jego mama zawsze szykowała mu kotleta schabowego - wyjawił nasz rozmówca.
Stół pełen mięsnych rarytasów
Na stole Tomasza Leśniaka obok "piłkarskich przekąsek" znalazły się jeszcze regionalne przysmaki. Wśród nich m.in.:
- kabanosy z Kociewskiej Wędzarni,
- kiełbasa spod strzechy Sokołów,
- soczysty schab z liściem laurowym,
- szynka Basiuni.
Wszystkie odcinki Dzień Dobry Wakacje i Dzień Dobry TVN znajdziesz na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Ser śródziemnomorski w roli głównej w przepisach Mariety Mareckiej
- Sałatka z kozim twarogiem i pieczonymi morelami. Ten przepis Cię zaskoczy
- Kaczka pieczona z brzoskwiniami w sosie własnym, czyli sezonowe danie sierpnia
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN