Przepisy kulinarne

Mięsne menu dla niejadka

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Blogerka kulinarna Daria Ładocha proponuje kilka mięsnych propozycji dla małych niejadków. Mięso to białko, czyli budulec. Daria przygotowała kilka ekspresowych potraw, między innymi, kotleciki z indyka na parze w sosie pomidorowym, polędwiczki wieprzowe z jabłkami i cynamonem, ekspresowe kurczaki pieczone w sosie warzywnym i makaron z mini koftami wołowymi i warzywami. Skorzystajcie z jej przepisów!

KOTLECIKI Z INDYKA NA PARZE W SOSIE POMIDOROWYM

Składniki:

200 g kurczaka mielonego

200 g schabu mielonego

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 jajko

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki pieprzu

50 g bułki tartej

1 łyżka majonezu

1 łyżeczka musztardy

2 łyżki posiekanego szczypiorku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

100 papryki oczyszczonej z nasion

1 łyżka oleju

woda do gotowania

1 puszka pomidorów lub 3 duże pomidory bez skóry

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka suszonej bazylii

sól, pieprz

50 g śmietany

liście sałaty masłowej

Przygotowanie:

Drobno posiekaj cebulę i czosnek. Do miski wrzuć mięso oraz połowę cebuli i połowę czosnku. Dodaj jajko, bułkę tartą, majonez, musztardę oraz zioła i wymieszaj. Uformuj kotleciki i gotuj na parze w dużym garnku około 30 minut. W osobnym rondelku rozgrzej 1 łyżkę oleju i dodaj resztę cebuli oraz czosnku. Następnie pokrój drobno paprykę i chwilę podsmażaj. Dodaj pomidory z puszki lub świeże drobno pokrojone wraz z wszystkimi przyprawami i koncentratem. Doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj na koniec śmietanę. Całość miksuj i polewaj gotowe kotleciki. Udekoruj zieloną pietruszką. Podawaj na liściach sałaty

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z JABŁKAMI I CYNAMONEM

Składniki:

1 polędwica wieprzowa

3 jabłka

4 łyżki oleju

sól

1 łyżka sosu sojowego

szczypta cynamonu

szczypta cukru drobnego

2 łyżki słodkiej śmietanki

miska ugotowanego ryżu

Przygotowanie:

Polędwicę umyj i osusz ręcznikiem. Pokrój na cienkie plasterki. Rozgrzej patelnię i wlej olej. Podsmażaj kawałki polędwicy z obu stron. W tym czasie obierz jabłka i pokrój na łódeczki. Gdy mięso będzie obsmażone dodaj jabłka, dolej wody i duś pod przykryciem aż jabłka będą miękkie. Dopraw cukrem solą i cynamonem. Na sam koniec wlej słodką śmietankę. Doprowadź do wrzenia i mięso jest gotowe. Podawaj z ryżem

EKSPRESOWE KURCZAKI PIECZONE W SOSIE WARZYWNYM

Składniki:

6 pałek z kurczaka

1 cebula

2 ząbki czosnku

3 pomidory

1 duża czerwona papryka

sól

pieprz

½ łyżeczki oregano

3 listki laurowe

1 marchewka

2 ziela angielskie

1 łyżka oleju

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 180 stopni. Kurczaki umyj i posól. Naczynie żaroodporne nasmaruj olejem. Wsadź kurczaki, ziele angielskie oraz listek laurowy do środka. Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę. Następnie resztę składników zmiksuj w blenderze i polej nimi kurczaki. Piecz pod przykryciem około 45 minut.

MAKARON Z MINI KOFTAMI WOŁOWYMI I WARZYWAMI

Składniki:

200 g odsączonej soczewicy z puszki

1 łyżeczka czerwonej papryki w przyprawie

400 g chudej mielonej wołowiny

2 duże dojrzałe pomidory obrane ze skóry

1 cebula czerwona

pół cukinii

małe opakowanie kukurydzy z puszki

1 pęczek zielonej pietruszki

1 łyżeczka płynnego miodu

1/2 puszki mleka kokosowego

sól

pieprz

4 łyżki jogurtu naturalnego

ugotowany makaron kokardki

olej do smażenia

Przygotowanie:

Do miski wsyp soczewicę, dopraw solą i pieprzem. Dodaj mięso mielone i czerwona paprykę w przyprawie i zacznij ugniatać. Zwilżonymi dłońmi uformuj mini kofty w postaci kulek. W blenderze zmiksuj pomidory, pietruszkę, miód, cebulę, mleko kokosowe, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mini kofty z obu stron. Następnie dodaj sos i duś pod przykryciem około 8 minut. Dodaj pociętą w plastry cukinię oraz kukurydzę z puszki i gotuj kolejne 6 minut. Następnie połącz z ugotowanym makaronem. Udekoruj pietruszką i zrób kleksa z jogurtu naturalnego

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości