Mięsne dania dla najmłodszych
Wakacyjne posiłki powinny być nie tylko smaczne, ale i sycące. Właśnie dlatego warto przemycić do nich odrobinę mięsa. W plenerowej kuchni Projektu Plaża przekonywał o tym Sebastian Olma.
Uznany kucharz zapewnił, że najmłodszym łasuchom z pewnością przypadną do gustu podpłomyki z ogórkiem i parówkami z indyka bądź kanapka typu croque monsieur z szynką tostową i sosem beszamelowym. Zdaniem eksperta, maluchy nie pozostaną też obojętne na bruschettę z pomidorami, mozarellą i szynką wieprzową Sokołów. W tym miejscu warto podkreślić, że wędlina w 99% składa się z mięsa i nie zawiera konserwantów, dlatego stanowi doskonałe uzupełnienie diety maluchów.
- Pamiętajmy o tym, że to oni są najważniejsi na tych wyjazdach, bo zawsze trzeba o nich zadbać - stwierdził Sebastian Olma. Jego zdaniem mięsne przysmaki bez wątpienia zdobędą też uznanie dorosłych.
Letnia uczta dla amatorów mięsa
Sebastian Olma nie zapomniał o osobach, które nie wyobrażają sobie wakacji bez soczystego steka. Doświadczony kucharz podkreślił, że do przygotowania specjału warto wykorzystać wysokiej jakości wołowinę Sokołów, pochodzącą od polskich hodowców.
- Jeżeli chodzi o jej smak, kruchość, intensywność, jest naprawdę super - zapewnił rozmówca Oliviera Janiaka, jednocześnie zwracając uwagę na liczne walory zdrowotne mięsa.
- Wołowina ma dużo fosforu, dużo witamin, tak że dawajmy ją dzieciom, w szczególności, jak jest tak dobrej jakości - podsumował Sebastian Olma.
Wszystkie odcinki Dzień Dobry Wakacje i Dzień Dobry TVN znajdziesz na Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Czym zastąpić cukier w przetworach? Lista najlepszych zamienników
- Jagodowa kawa mrożona. Idealna propozycja na lato
- Przekąski idealne na upały. Te przysmaki stały się hitem letniego sezonu
Autor: Magdalena Brzezińska
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry Wakacje