Mięsna kuchnia Kucharskiego

Kolorowa sałatka z pieczonym schabem
Kolorowa sałatka z pieczonym schabem
W kuchni Dzień Dobry TVN rządził dziś Piotr Kucharski, który na ruszt wrzucił mięso wieprzowe. Przygotował je na kilka sposobów. Nie zabrakło klasycznych schabowych, ale w nowatorskiej odsłonie. Nasi prowadzący zachwycali się także smakiem kolorowej sałatki z pieczonym schabem oraz polędwiczek z młodymi marchewkami.

Letnie stir-fry z wieprzowiną

Składniki:

0,5 kg łopatki wieprzowej

olej do smażenia

3-4 młode marchewki

5-6 zielonych szparagów

garść groszku cukrowego

5-6 rzodkiewek

pęczek dymki

sos sojowy

sos rybny

pieprz

ocet ryżowy lub sok z cytryny

sezam

Przygotowanie:

Łopatkę pokroić na cienkie paski. Rozgrzać wok z kilkoma łyżkami oleju. Podsmażyć szybko wieprzowinę na bardzo mocnym ogniu. Mieszając i przyprawiając sosem sojowym oraz pieprzem. Gdy wieprzowina się zetnie, przełożyć do miski. Ponownie rozgrzać wok i podsmażyć pokrojone na mniejsze kawałki warzywa tak aby były półtwarde. Dodać mięso i szybko wszystko razem podgrzać. Przyprawić pieprzem, sosem sojowym, sosem rybnym i octem lub sokiem z cytryny.

Polędwiczka z młodymi marchewkami

Składniki:

2 pęczki młodych marchewek

2 łyżki masła

3 łyżki miodu

1 polędwiczka

sól i pieprz

świeży tymianek

sok z cytryny

miks świeżych salat

listki ziół: pietruszka, oregano, bazylia

jadalne kwiaty: nasturcja, ogórecznik, kwiaty groszku, kwiaty rukoli

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Polędwiczkę oczyścić, przyprawić solą, pieprzem, natrzeć tymiankiem i skropić sokiem z cytryny-szczelnie zawinąć w folię spożywczą i odstawić do zamarynowania na minimum 1 godzinę najlepiej na noc. Polędwiczkę odwinąć z foli i obsmażyć z każdej strony, ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 140ºC na około 15-20 minut. W tym czasie obrać i ugotować na półtwardo marchewki. Na dużej patelni rozgrzać masło i obsmażyć marchewki, pod koniec dodać miód i podsmażyć jeszcze przez chwile aż marchewka się skarmelizuje. Sałaty wymieszać z ziołami i kwiatami, lekko skropić oliwą. Polędwiczkę pokroić w plasterki, podawać na marchewkach obok podać sałatkę.

Kolorowa sałatka z pieczonym schabem

Składniki:

1 kg schabu

1 litr cydru jabłkowego

1 pęczek zielonych szparagów

1 pęczek młodych marchewek

garść groszku cukrowego

młode buraczki (najlepiej kolorowe)

2 pomidory malinowe

szczaw, młode listki mniszka lekarskiego, szczawik zajęczy

Sos:

200 g kremowego serka koziego

100 ml kwaśnej śmietany

0,5 łyżeczki posiekanej mięty

sól, pieprz, sok z cytryny

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Schab natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć na patelni z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Przełożyć do garnka który jest dobrze dopasowany do wielkości schabu. Zalać cydrem i gotować około 30-40 minut na wolnym ogniu aż schab będzie miękki. Wyjąć z cydru i schłodzić najpierw w temperaturze pokojowej a później można w lodówce aby łatwiej się kroił. Cydr można zredukować gotując dalej do konsystencji gęstego sosu i użyć jako sos do mięs. Marchewki i szparagi pokroić na cienkie paski podobne do makaronu tagliatelle przy pomocy obieraczki do warzyw. Groszek pokroić w podłużne słupki, pomidory w kostkę. Buraczki przy pomocy obieraczki na cienkie plasterki. Wymieszać razem, dodać listki roślin i delikatnie wymieszać.

Sos: serek wymieszać ze śmietaną i miętą. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Skropić oliwą z oliwek. Postawić obok sałatki w miseczce. Schab pokroić w cienkie plastry i ułożyć obok sałatki.

Z powyższych składników można przygotować również roladki. Wystarczy plastry schabu posmarować serkiem (nie rozrzedzając go śmietaną). Nałożyć sałatkę do środka (w sałatce pominąć pomidora) i zwinąć w roladki- doskonała przekąska na piknik lub do pracy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości