Michał Szpak, w asyście Tomka Woźniaka, w kuchni Dzień Dobry TVN udowodnił, że z pomocą dietetyki można sobie poradzić z objawami wiosennego przesilenia takimi, jak: zmienne nastroje, niepokój, bóle głowy i rozdrażnienie. Spróbujcie sami!Zdjęcie: Bartosz Krupa / East News
Domowa Granola
Składniki:
400 g płatków górskich
garść suszonej żurawiny
garść pestek dyni
garść pestek słonecznika
garść migdałów
garść orzechów laskowych
6 pomarańczy
6 łyżek miodu (użyłem wielokwiatowego)
2 łyżki oleju (np.: rzepakowego)
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do temp. 150°C. W misce wymieszaj płatki górskie, żurawinę, pestki dyni oraz słonecznika, pokrojone na mniejsze kawałki migdały oraz orzechy laskowe. Sparz pomarańcze, zetrzyj skórkę oraz wyciśnij sok i przelej do mieszanki z płatkami. Dodaj miód oraz olej i porządnie wymieszaj, aby wszystkie składniki był lekko wilgotne i klejące. Na blasze wyłożonej pergaminem rozłóż mieszankę płatków i wstaw do piekarnika na 45 min. Od czasu do czasu mieszaj płatkami, aby równo się zrumieniły. Płatki po pieczeniu powinny być całkowite suche. Jeśli będą jeszcze wilgotne to włóż do piekarnika na kolejne 10 minut i sprawdź ponownie. Gotową granolę odstaw do wystudzenia i przełóż do zamykanego pojemnika. Granola najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym/greckim z dodatkiem świeżych owoców lub z mlekiem.
Sugestie: Granolę możesz również wykorzystać do zapiekanych owoców jako forma kruszonki – pycha! Możesz dodać również płatki owsiane.
Awokado, ser kozi, buraczki
Składniki:
2 ugotowane buraki (ok. 200g)
garść rukoli
garść kiełków (użyłem rzodkwi oraz lucerny)
1 dojrzałe awokado
200 g sera koziego
mała garść pestek dyni oraz słonecznika
dressing:
4 łyżki oliwy
½ soku z cytryny
2 oleju z pestek dyni
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Obierz buraki i potnij na 1 cm kostkę. Do miski wrzuć umytą i osuszoną rukolę, porozrywane kiełki oraz połóż na wierzchu kawałki buraczków. Przetnij awokado na pół, wyjmij pestkę, oddziel miąższ od skóry, pokrój na 1cm kostkę i przełóż do miski. Dodaj do warzyw pokruszony ser kozi. Na mocno rozgrzanej patelni upraż pestki tak, aby napęczniały i stały się aromatyczne oraz złociste. Przez cały czas potrząsaj lekko patelnię, aby pestki się nie przypaliły. Zajmie to kilka minut. W tym czasie przygotuj dressing mieszając w miseczce lub słoiku po dżemie wszystkie składniki ze sobą, aby powstała jednolita emulsja. Dodaj do sałatki uprażone pestki i polej dressingiem i wymieszaj. Natychmiast podawaj!
Sugestie: Jeszcze twarde awokado zawiń w ręcznik papierowy i schowaj na kilka dni do szafki kuchennej. Wtedy szybko dojrzeje i stanie się miękki oraz słodziutki
Omlet wiosenny
Składniki:
2 ząbki czosnku
100 g ostrej kiełbaski (np. hiszpańskie Chorizo lub węgierskiej)
kilka czarnych oliwek
4 małe pomidorki
4 jajka z wolnego chowu
4 łyżki sera ricotta
kilka listków mięty
Sposób przygotowania:
Rozgrzej na patelni 3 łyżki oliwy, wrzuć czosnek posiekany na cienkie plasterki, kiełbaskę pokrojoną w kostkę i podsmażaj przez 2-3 minuty, aż lekko się zrumieni. Dodaj oliwki, pomidorki pokrojone na ćwiartki i podsmażaj przez kolejną minutę. W tym czasie jajka wbij do miseczki i rozbełtaj widelcem. Przelej na patelnię roztrzepane jajka, poczekaj, aż lekko się zetną i następnie delikatnie wymieszaj szpatułką tak, aby ścięła się kolejna porcja masy jajecznej. Na wierzch omleta połóż grudki ricotty. Zmniejsz płomień, przykryj patelnię pokrywką i podsmażaj omlet przez kolejne 2 minuty, aż krawędzie się zarumienią i będą chrupkie. Omlet podawaj od razu, posypany posiekaną mięta.
Bruschetta z groszkiem i mozzarellą
Składniki:
garść zielonego groszku,
4 łyżki oliwy
kilka listków mięty
4 kromki grubo pokrojonej ciabatty lub innej bagietki
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
125 g mozzarelli
Sposób przygotowania:
Groszek z blanszuj we wrzątku aż stanie się miękki przez ok 2-3 minuty i rozgnieć z miętą w moździerzu, za pomocą wiedelca lub zmiksuj w blenderze. Stopniowo dodawaj oliwę, aby uzyskać idealną konsystencję do smarowania. Mus powinien być gładki i niezbyt płynny. Na koniec dopraw solą i pieprzem do smaku. Kromki pieczywa podpiecz na patelni grillowej, w tosterze lub piekarniku, natartą wcześniej czosnkiem i oliwą. Nałóż obficie pastę z groszku i połóż na wierzchu porozrywane kawałki mozzarelli. Na koniec skrop całość oliwą i zajadaj!
Sugestie: Spróbuj klasyczną bruschette z pomidorami. Do musu z groszku możesz dodać czarne
oliwki, kapary oraz drobno pokrojone suszone pomidory. Skrop jak najlepszą oliwą z pierwszego
tłoczenia. Polecam oliwę z Toskanii.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"