Materiał promocyjny

Menu stołówkowe

W menu szkolnych stołówek wciąż jest za mało świeżych warzyw i owoców, a każde dziecko powinno mieć zapewniony dostęp do zdrowej i różnorodnej diety.

Sałatka z wędzoną makrelą szczypiorkiem i słonecznikiem

Składniki:

1 makrela

1 mała antonówka

1 czerwona cebula

1 łyżka jogurtu

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki oliwy lub oleju lnianego

2 łyżki koperku

pół pęczka szczypiorku

kiełki słonecznika

Przygotowanie:

Makrelę obieramy ze skóry, oddzielamy mięso od ości. Rozcieramy je w rękach, by upewnić się, że nie ma ości. Cebulę drobno siekamy, szczypior, koper również. Mieszamy wszystko z oliwą, sokiem z cytryny i jogurtem. Dodajemy jabłko pokrojone w kostkę i doprawiamy. Podajemy z razowym chlebem.

Kurczak pieczony z jabłkami i majerankiem

Składniki:

1 kura z wolnego wybiegu

2 antonówki

główka czosnku

1 1/2 łyżki majeranku

garść orzechów laskowych

2 łyżki miodu spadziowego

sól, cebula

Przygotowanie:

Kuraka dzielimy na drobne - wykrawamy filety, obcinamy nogi i skrzydła - korpus odstawiamy na wywar. Cebulę siekamy i przesmażamy na oliwie. Ptaka nacieramy majerankiem, solą, pieprzem i modem. Jeszcze kilka kropli oliwy i cytryna, i gotowe - do pieca na ok. 40 minut w 180 C. 15 minut przed końcem pieczenia dodajemy pokrojone w cząstki jabłka i podzielony w ząbki czosnek bez obierania. Kiedy kura jest już pięknie rumiana, a jabłka jeszcze lekko chrupie, dodajemy wcześniej upieczone orzechy laskowe. Podajemy z puree ziemniaczanym i natką pietruszki.

Razowe racuchy z miodem i orzechami albo po prostu jogurt z miodem i bakaliami

Pyszny i prosty - jogurt naturalny mieszam z bakaliową miksturą i polewam miodem. Dodajemy kilka mrożonych truskawek i uśmiech od ucha do ucha mamy jak w banku.

Mielony, buraczki, puree

Składniki:

400 g mięsa mielonego wieprzowe

kmin rzymski szczypta

1 cebula

2 ząbki czosnku

8 dkg pieczarek

masło do smażenia pieczarek i cebuli

Sól/ pieprz

papryka czerwona słodka (szczypta)

2 jajka

bułka tarta (pół szklanki)

2 duże buraki

sok z 2 cytryn

2 łyżki cukru brązowego

Śmietana 18% pół szklanki

duże jabłko

400 g ziemniaków

1 pęczek koperku

1 szklanka śmietany 22 %

1 ząbek czosnku

40 g dobrego masła

Przygotowanie:

Kmin prażymy na patelni i przekładamy do miski, dorzucamy mielone, starty czosnek, jajo, paprykę bułkę tartą, natkę pietruszki i przesmażoną cebulę oraz pieczarki. Doprawiamy i formujemy kotlety. Smażymy na małym ogniu z każdej strony i przekładamy do pieca. Buraki gotujemy do miękkości i trzemy na grubych okach na patelnię. Doprawiamy sokiem z cytryny i cukrem, a następnie przesmażamy z tartym jabłkiem i śmietaną. Chwilę redukujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Ziemniaki lekko rozgotowujemy i ubijamy z posiekanym koperkiem, śmietaną, startym czosnkiem. Wyciskamy szprycą na blachę i chwilę pieczemy, aż się przyrumienią. Podajemy oczywiście wszystko razem.

Przepisy autorstwa Tomasza Jakubiaka.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości