Meliztzanosalata inaczej - przepis Sabiny Francuz

Pasta z bakłażanów Meliztzanosalata
Meliztzanosalata inaczej - przepis Sabiny Francuz
Źródło: Jerzy Dudek/East News
Meliztzanosalata to grecka pasta z bakłażanów. W kuchni Dzień Dobry TVN Sabina Francuz zaprezentowała swój sposób na to greckie danie. Sprawdź jej przepis i ciesz się kuchnią grecką w swoim domu. 

Meliztzanosalata inaczej - przepis krok po kroku

Składniki:

  • bakłażan,
    • 200 g jogurtu greckiego,
      • łyżka orzeszków pinii,
        • łyżka suszonych czarnych porzeczek,
          • łyżka melasy,
            • łyżka tahini,
              • 2 gałązki mięty,
                • sól, oliwa.

                  Sposób przygotowania Meliztzanosalaty

                  1. Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Na blaszce ułóż bakłażana i piecz aż będzie całkiem miękki, zazwyczaj to ok 30/40 min. Można go lekko nakłuć widelcem, żeby mieć pewność, że nie wybuchnie.
                    1. Orzeszki pinii upraż na suchej patelni. Jogurt rozsmaruj na talerzu, nałóż upieczonego bakłażana, polej tahini, posyp pinią, delikatnie posól, skrop melasą i udekoruj miętą. 

                      Zobacz także:

                      Autor: Teofila Siewko

                      Źródło: Sabina Francuz

                      Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News

                      podziel się:

                      Pozostałe wiadomości