Materiał promocyjny

Medyński z Sową w kuchni

Niektórzy nazywają Wojciecha Medyńskiego szczęściarzem, gdyż na wymarzone studia dostał się za pierwszym razem, choć swój egzamin określił jako "wielka improwizacja". Co zaimprowizuje dzisiaj w kuchni? Przekonajcie się sami.

Szaszłyk z polędwicy wieprzowej i ananasa

Składniki dla 4 osób:

4 szaszłyki( każdy o wadze 100 g, składający się z 70 g pokrojonego mięsa i 30 g pokrojonego w koskę ananasa)

4 łyżki pikantnej płynnej marynaty Prymat

Sałatka:

2 filetowane pomarańcze

2 filetowane grejpfruty

1 obrane i pokrojone w kostkę awokado

Sok z 1 cytryny

2 łyżki prażonych orzeszków pinii

1 cykoria (tylko żółte liście)

1 op. mieszanych zielonych sałat

Sos:

1 op. włoskiego sosu Prymat

1 łyżka musztardy Dijon

1 łyżka syropu klonowego

Ulubione przyprawy do smaku

Sposób przygotowania:

Na szpadki do szaszłyków nadziać na przemian 3 kawałki mięsa i 2 kawałki ananasa, całość zamarynować z pikantnej płynnej marynacie Prymat, a następnie zgrillować lub usmażyć na patelni grillowej. Sos włoski przygotować zgodnie z opisem umieszczonym na opakowaniu, dodać musztardę Dijon i syrop klonowy. Porwane na kawałki liście sałaty połączyć z filetowanymi pomarańczami i grejpfrutami, dodać awokado, orzeszki pinii i sos włoski. Sałatkę dokładnie wymieszać, a następnie ułożyć na liściach cykorii. Podawać z grzankami z pieczywa ciabatta oraz gorącymi szaszłykami z kurczaka i ananasa.

Grillowana pierś z kurczaka

Składniki dla 4 osób:

400 g filetów z piersi kurczaka

4 łyżki płynnej pikantnej marynaty Prymat

Sałatka:

2 główki brokułów

1 cebula czerwona

1 szklanki prażonych migdałów

1 szklanki prażonych orzechów nerkowca

100 g sera feta

2 łyżki rodzynek sułtańskich

Sos:

1 op. sosu greckiego Prymat

1 łyżka musztardy Dijon

1 łyżka miodu lipowego

2 łyżki białego kremu balsamico

Sposób przygotowania:

Umyte i oczyszczone piersi z kurczaka zalać marynatą i odstawić na 2 godz. do lodówki. Kurczaka zgrillować lub usmażyć na patelni grillowe. Wszystkie składniki sosu greckiego dokładnie zmiksować i doprawić do smaku. Brokuły podzielone na różdżki zalać gorącą wodą, gotować 8 minut, a następnie przelać zimną wodą. Brokuły, sparzone rodzynki, orzechy i cebulę pokropiona w wiórki wymieszać z sosem greckim, posypać serem feta pokropionym w kostkę i podawać z aromatyczną piersią kurczaka.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości