MasterChef Junior: Tiramisu, jabłka z lodami i soczysty łosoś

Bartosz Kulik i Aleksander Dąbrowski, którzy odpadli wczoraj z programu "MasterChef Junior", dziś pod czujnym okiem Anny Starmach przygotowali w kuchni Dzień Dobry TVN soczystego łososia z pieczonymi batatami, tiramisu, faszerowane jabłka i kurczaka na leśnej łące. Skorzystajcie z ich przepisów!

PRZEPISY BARTKA:

Soczysty łosoś z pieczonymi batatami oraz Sałatką z glinowanych warzyw i oregano

Składniki:

Duży batat

Duży filet z łososia

Ok. 20 pomidorków truskawkowych

Cukinia

Żółta papryka

Tymianek

Sól morska gruboziarnista w młynku

Oregano

Ćwiartka cytryny

Oliwa z oliwek

Pieprz

100 g masła

100 g mozzarelli

Sposób przygotowania:

Obieramy i kroimy w kostkę batata. Następnie nacieramy łososia oliwą z oliwek, solą morską, pieprzem oraz tymiankiem (lekko). Batat nacieramy oliwą z oliwek, przyprawiamy obficie solą morską i tymiankiem z odrobiną pieprzu. Odstawiamy do zamarynowania łososia oraz bataty. W tym czasie gdy mięso i bataty się marynują kroimy drobno cukinię oraz pomidorki truskawkowe. Gdy bataty się zamarynują władamy je na blachę z batatami oraz posypujemy lekko oregano. Wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni Celsjusza na około 20 minut. W tym czasie wyciskamy sok z ćwiartki cytryny. Trzemy mozzarellę i wrzucamy na sałatkę około 5 minut przed końcem pieczenia. Na lekko zagrzaną patelnię wlewamy około 4 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy łososia i smażymy od strony skóry około 4 minuty aż skóra będzie chrupiąca. Następnie wlewamy sok z cytryny i smażymy od strony mięsa około 5 minut z każdej strony aż łosoś będzie lekko zarumieniony. Całość wykładamy na talerz i ładnie ozdabiamy.

Tiramisu pucharkowe

Składniki:

3 opak. serka mascarpone

11 jajek

8 łyżek cukru

Szczypta soli

6 łyżek mąki pszennej

1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

Kakao

75 g kawy rozpuszczalnej

20 ml ameretto

Laska wanilii

6 łyżek cukru pudru

85 ml wody

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

Rozbijamy 6 jajek i oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka z odrobiną soli i 1 łyżką cukru. Żółtka ucieramy z cukrem aż do napowietrzenia się masy. Białka lekko mieszamy z żółtkami. Łączymy proszek do pieczenia z mąką stopniowo łączymy z jajkami. Wlewamy do blaski i pieczemy w temp. 180 stopni Celsjusza od 20 do nawet 40 minut (Trzeba sprawdzić patyczkiem).

Krem:

Rozbijamy 5 jajek i oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka z 1 łyżką cukru pudru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem pudrem aż do napowietrzenia się masy. Białka stopniowo mieszamy z żółtkami. Rozcieramy w misce serek mascarpone. Następnie stopniowo dodajemy do mascaprone masę z jajek. Na końcu do kremu dodajemy ziarenka z laski wanilii.

Kawa:

Wrzącą wodę wlewamy do miseczki i dodajemy kawę. Do kawy dolewamy amaretto oraz wrzucamy 1 łyżkę cukru i rozpuszczamy. Z biszkoptu kroimy ringi równe pucharkowi. Namaczamy kawą biszkopty. Całosc przekładamy biszkoptami i kremem. Na koniec posypujemy kakao i odstawiamy na około 2h do lodówki

PRZEPISY ALKA:

Jabłko niespodzianka

Składniki:

Duże jabłko

Orzechy włoskie

Przyprawa piernikowa

Lody waniliowe

Miód akacjowy

Czekolada deserowa

Cukier trzcinowy

Kurczak na leśnej łące

Składniki:

Skrzydełka kurczaka

Czosnek mielony

Ziemniaki

Borowiki

Śmietana 30%

Estragon

Młoda marchew

Natka Pietruszki

Cebula

Sól, pieprz

Przyprawa do kurczaka

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości