Przepisy kulinarne

Maślane smaki według Mateusza Gesslera

Przepisy kulinarne

Maślane smaki

Masło, zwłaszcza takie dobrej jakości, można wykorzystać w kuchni na wiele pysznych sposobów. W kuchni Dzień Dobry TVN udowodnił to Mateusz Gessler przyrządzając dorsza z patelni, risotto z pieczarkami i serem plesniowym z tymiankiem oraz spaghetti z pomidorem, masłem Lurpak i sosem anchois. Sprawdź przepisy.

Dorsz z patelni - przepis

Składniki:

  • 600 g fileta z dorsza
  • 150 g lekko solonego masła
  • 600 g małych ziemniaków
  • 70 g lekko solonego masła
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 500 g szpinaku
  • odrobina soku z cytryny
  • sól i świeżo zmielony pieprz
Maślane smaki
Maślane smaki Źródło: Dzień Dobry TVN

Sposób przygotowania:

  1. 1Kawałki dorsza ułożyć na desce do krojenia, osuszyć kawałkiem ręcznika kuchennego. Lekko posyp solą i umieść na blasze, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
  2. 2Ziemniaka ugotować w osolonej wodzie, szpinak opłukać w zimnej wodzie.
  3. 3Ziemniaki odcedzić, zachować trochę wody na zacier. Włożyć ziemniaki z powrotem do garnka, zmiażdżyć grubo trzepaczką, dodać 75g masła (zostawić łyżeczkę na szpinak) i trochę wody ziemniaczanej, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  4. 4Roztop masło na patelni, smaż dorsza z obu stron przez kilka minut i obróć dorsza, aby masło skwierczeło bez przypalania. Teraz weź łyżkę i zacznij nakładać roztopione masło na dorsza jeszcze na patelni, powtórz kilka razy. Całkowity czas gotowania dorsza powinien wynosić około 4-5 minut. Przed podaniem posyp pieprzem.
  5. 5Na innej patelni zmiażdż szpinak w łyżeczce masła, dopraw solą i pieprzem oraz odrobiną soku z cytryny. Dorsza podawać z ziemniakami i szpinakiem.

Porady:

  • Gdy ryba zostanie usmażona, wyjmij ją z patelni i odstaw na później, a następnie dodaj trochę masła do pozostałych soków na patelni. Zmniejsz ogień i pozwól mu wtopić się w masło już na patelni, aby uzyskać gładki sos maślany.
  • Dorsza posyp solą na 30 minut przed smażeniem. Ujędrni dorsza i wzmocni jego smak.

Risotto z pieczarami i serem pleśniowym z tymiankiem

Składniki:

  • 3 mini kostki masła (150g)
  • 250 g pieczarek
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki tymianku bez liści
  • 350 g ryżu do risotto
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 50 g startego parmezanu
  • 100 g sera gorgonzola
  • 20 g natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

  1. 1Rozgrzej 50g masła Lurpak® na patelni i smaż pieczarki na średnim ogniu, aż cały płyn wyparuje, a pieczarki będą złote. Dodaj kolejne 50g masła Lurpak® na głęboką patelnię i podgrzej z szalotką, czosnkiem i tymiankiem. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając. Dodaj ryż i gotuj przez 2 minuty ciągle mieszając. Dodaj wino i gotuj wciąż mieszając, aż wino całkowicie się wchłonie.
  2. 2W międzyczasie w osobnym rondlu podgrzej wywar do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu. Stopniowo dodawaj gorący wywar po jednej chochli, cały czas mieszając, aż wywar wchłonie się po każdym dodaniu. Po 15 minutach zwolnij tempo każdego dodawania, aż ryż będzie jeszcze al dente do kęsa i ma kremową konsystencję. Ubij pozostałe masło z parmezanem i pozostaw risotto na minutę pod przykryciem - Mantecatura, jak nazywają to Włosi.
  3. 3Dodać gorgonzolę i podsmażone pieczarki i posypać natką pietruszki. Wyciśnij cytrynę i dopraw czarnym pieprzem. Natychmiast podawaj.

Spaghetti z pomidorem, masłem Lurpak i sosem anchois

Składniki:

  • 50 g niesolonego masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 filety anchois w oleju
  • 2 x 400 ml pomidorków koktajlowych w puszkach
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • skórka z połowy cytryny
  • 500 g makaronu tagliatelle
  • mały pęczek bazylii
  • świeży parmezan do podania

Sposób przygotowania:

  1. 1Na dużej patelni dodaj połowę niesolonego masła Lurpak®, czosnek i anchois i gotuj na małym ogniu przez 3 minuty.
  2. 2Dodać pomidory, płatki chilli i skórkę z cytryny, doprawić solą i czarnym pieprzem. Dusić przez 20 minut.
  3. 3W międzyczasie zagotuj w dużym rondlu osoloną wodę. Dodaj tagliatelle i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i zachowaj chochlę wody do spaghetti.
  4. 4Dodaj odsączone tagliatelle do sosu pomidorowego z odrobiną wody do spaghetti i resztą niesolonego masła Lurpak®. Gotuj przez minutę cały czas mieszając, aż makaron pokryje się sosem.
  5. 5Wymieszać z bazylią i podawać z parmezanem.

Zobacz także:

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości