Materiał promocyjny

Marchewka na słodko i ostro

Mistrz Andrzej Polan poleca marchewkę na słodko i na ostro. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował ciasto marchewkowe, wieprzowinę duszoną z marchewką i kapustą oraz... sami się przekonajcie.

Ciasto marchewkowe

Składniki:

5 jaj

8 marchewka

1 szklanka cukru

2 szklanki mąki

1 łyżka proszku do pieczenia

1 szklanka oleju

100 g czekolady

100 g kokosu

Przygotowanie:

Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy cukier i nadal ubijamy. Do piany dodajemy jeszcze żółtka i wszystko nadal ubijamy. Powstałą puszystą masę jajeczną łączymy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olejem. Na koniec dodajemy startą marchewkę z kokosem i pokrojoną drobno czekoladą. Ciasto wylewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika. Temperatura 180 stopni, czas pieczenia około 50 minut. Najlepiej sprawdzić po 40 minutach pieczenia za pomocą patyczka czy ciasto jest upieczone. Jeżeli patyczek jest suchy to znaczy, że wszystko dobrze i możemy ciasto wyjąć z piekarnika. ciasto możemy polać czekoladą jeżeli tylko lubimy jej w nadmiarze. Można też przełożyć kremem z mascarpone i żółtek. Podobnym jak do tiramisu.

Wieprzowina duszona z marchewką i kapustą

Składniki:

1 kg karkówki

400 g choriso

2 cebule

400 g marchwi

500 g białej kapusty

50 g masła

50 ml oleju

200 ml białego wina

tymianek świeży, pieprz, sól

Przygotowanie:

Karkówkę solimy i posypujemy pieprzem. Obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy porwane kawałki choriso. Wszystko razem smażymy do momentu, aż pojawi się piękny czerwony kolor i cebula zmięknie. Teraz dodajemy karkówkę, liść laurowy, wino białe. Dolewamy wody, tak aby nasze mięcho prawie zniknęło. Gotujemy pod przykryciem około 40 minut. Pod koniec dodajemy marchewkę pokrojoną w grubsze plastry. W osobnym naczyniu gotujemy kapustę pokrojoną w ćwiartki. Podgotowaną dodajemy do naszego gara z mięsem. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku.

… i spetzle, czyli kładzione kluski powyższych dań

Składniki:

400 g mąki

4 jaja

100 ml śmietany

gałka muszkatołowa, sól

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy aż powstanie luźne, gładkie ciasto. W sklepach można kupić specjalne tarki do robienia spetzli, ale możemy sobie poradzić bardziej domowym sposobem. Mianowicie deskę drewnianą bądź plastikową polewamy wrzątkiem, wykładamy ciasto i za pomocą noża, kroimy długie kluski w kształcie pasków prosto na wrzątek. Gotujemy do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.

Przepis autorstwa Andrzeja Polana.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości