Przepisy kulinarne

Marchew i jabłko - duet doskonały

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Skąd Ania czerpie kulinarne inspiracje? Jak mówi: "z głowy, czyli z niczego". Tym razem natchnieniem okazał się dla niej sok jabłkowo-marchewkowy. Ania postanowiła temat rozwinąć i studiu Dzień Dobry TVN udowodniła, że marchewka i jabłko to duet doskonały. W kulinarnych przygotowaniach pomógł jej jeden z uczestników programu "Ugotowani"- Hubert Bisto. W efekcie powstały takie potrawy, jak owsianka jabłkowa z konfiturą marchewkową, szarlotka z marchewką i zupa marchewkowa z jabłkiem. No cóż, wygląda to naprawdę smakowicie!

 

 

 

Owsianka jabłkowa z konfiturą marchewkową

Składniki - Owsianka:

150g płatków owsianych górskich

300ml soku jabłkowego tłoczonego (mętnego)

Garść rodzynek

5 daktyli

Garść orzechów włoskich

Laska cynamonu

Kora cynamonowa

Konfitura:

500g obranych jabłek

500g obranej marchwi

Kora cynamonu

2 goździki

2 ziarna kardamonu

Szczypta gałki muszkatołowej

Sok z 1 pomarańczy

2 cm posiekanego imbiru

2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalej 2/3 ilości soku, odstaw na kilka godzin, aby napęczniały, następnie przełóż je do rondelka, dodaj resztę soku, przyprawy, podgrzewaj przez kilka minut.

Aby przygotować konfiturę jabłka zetrzyj na tarce, przysmaż je z imbirem, przyprawami i sokiem pomarańczowym oraz miodem, po 15 minutach dodaj startą marchew, konfiturę duś na małym ogniu około godzinę. Podgrzaną owsiankę podawaj z marchwiową konfiturą, orzechami, daktylami i rodzynkami.

Szarlotka marchewkowa

Składniki - Ciasto:

600g mąki

250g masła

100g cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

7 żółtek

Piana:

7 białek

100g drobnego cukru

3 łyżki maki ziemniaczanej

Nadzienie:

2kg jabłek

4 marchewki

Pół łyżeczki cynamonu

Sok z cytryny

4 łyżki miodu

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieć ciasto, schładzaj je przez godzinę w lodówce. Po tym czasie podziel na dwie nierówne części (2/3 i 1/3), większą część rozwałkuj, przełóż do prostokątnej formy, podpiecz w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Jabłka i marchewki zetrzyj na tarce, duś w rondlu dodając miód, cynamon, sok z cytryny. Na podpieczony spód wyłóż nadzienie. Białka ubijaj na sztywną piane, pod koniec ubijania dodaj cukier i mąkę. Pianę wyłóż na masę owocową. Na jej wierzchu umieść pozostałe ciasto. (najlepiej, jeśli zetrzesz je na tarce) ciasto piecz około godziny w temperaturze 180 stopni

Zupa marchewkowa z jabłkiem

Składniki:

1 kg marchwi

4 jabłka

2 czerwone cebule

3cm świeżego imbiru

1l bulionu (warzywnego lub z kury)

200ml śmietanki kremówki

Oliwa z oliwek

2 ząbki czosnku

Szczypta kuminu

Szczypta gałki muszkatołowej

Szczypta pieprzu cayenne

Szczypta curry

Sól, pieprz

Grzanki z chleba razowego

Przygotowanie:

Na oliwie z oliwek przysmaż drobno pokrojony czosnek, imbir, cebulę, po chwili dodaj pokrojone w kostkę jabłka i marchew, dodaj przyprawy, smaż przez chwile po czym całość zalej bulionem, Gotuj około 30 minut (aż marchew zmięknie) po tym czasie zblenduj zupę, dopraw do smaku, dodaj śmietankę, ponownie podgrzewaj, podawaj z grzankami i pietruszką.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości