Maliny. W słodkiej i wytrawnej odsłonie

Adam Kozanecki, uczestnik MasterChefa, przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy bazujące na malinach. Na naszym stole pojawiły się pierożki z nadzieniem malinowym, malinowe roladki z indyka, a na deser biszkopt migdałowy z malinami. Smacznego!

Malinowe roladki z indyka z musem jabłkowym

Składniki:

Roladki:

4 sznycle z indyka (filet)

ser lazur blue

4 plastry szynki włoskiej

konfitura Malina Polka Herbapol

sól

pieprz

Mus z jabłek:

4 jabłka

śmietanka kremówka 100 ml

łyżka masła

liść laurowy

2 goździki

Sos malinowy:

2 szalotki

Łyżka masła

Sól

Ziarna różowego pieprzu/opcjonalnie czarnego

Garść malin (mrożone, w sezonie świeże)

100 ml czerwonego wytrawnego wina

2 łyżki syropu malinowego – Herbapol

Przygotowanie:

Roladki:

Sznycle z indyka lekko rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy delikatnie konfiturą z malin, układamy plaster szynki włoskiej, dodajemy ser blue, zwijamy roladki, spinamy wykałaczką, lub zawijamy sznurkiem wędliniarskim. Smażymy z oby dwóch stron, aż się zrumienią, a ser w środku się rozpuści.

Mus z jabłek:

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, gotujemy w niewielkiej ilości wody z listkiem laurowym i goździkami. Gdy jabłka będą już miękkie, odcedzamy płyn dodajemy łyżkę masła, śmietankę kremówkę, blendujemy.

Sos malinowy:

Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle, solimy, dodajemy rozgniecione ziarna pieprzu, wrzucamy garść malin, zalewamy winem, dusimy, dosładzamy syropem malinowym Herbapol. Jeżeli chcemy, sos możemy przecedzić przez sito.

Waniliowe pierożki z malinami i mascarpone

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna Szadkowska

szczypta soli

ciepła woda

(opcjonalnie, żółtko, kilka kropel oliwy)

Nadzienie:

Garść malin (mrożonych, w sezonie świeżych)

250 g twarogu

250 g mascarpone

Syrop Owocowa Spiżarnia Malina Herbapol

wanilia (opcjonalnie cukier z prawdziwą wanilią)

2 żółtka

Śmietana kremówka do ubijania 200 ml

¼ tabliczki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Ciasto:

Najważniejsza rzecz to ciasto, które musi być miękkie, elastyczne i cienkie. Do mąki dodajemy sól i dolewamy tyle wody ile mąka "zabierze". Ważne, aby woda była bardzo ciepła! Zagniatamy kilkanaście minut. Ciasto musi być miękkie i plastyczne. Jeśli w tym momencie ciasto jest twarde, pierogi też będą twarde. Dobrze jest na moment odstawić ciasto, aby odpoczęło. Dobrze jest też przykryć ciasto ciepłą miską, aby nie wyschło i lepiej się wałkowało. Ciasto należy rozwałkować na grubość 3 mm.

Nadzienie:

Maliny zalewamy delikatnie syropem malinowym Herbapol, mieszamy. Ser mieszamy z pozostałą częścią składników, przygotowaną masę łączymy z malinami. Faszerujemy pierogi. Pierogi gotujemy w lekko osolonym wrzątku, do momentu wypłynięcia. Podajemy z bitą śmietaną i wiórkami z gorzkiej czekolady.

Cytrynowo-migdałowy biszkopt z lukrem malinowym

Składniki:

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru kryształ

4 jajka

250 g masła lub kostka margaryny do pieczenia 

Skórka z otartej 1 cytryny

100 g płatków migdałowych

Sok z 1 cytryny

2 łyżki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej

Garść malin

50/100 ml intensywnego naparu z 4 saszetek herbatki Herbaciany Ogród Malina Herbapol

Cukier puder

Przygotowanie:

Ciasto:

Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po kolei jajka, szklanka mąki, miksujemy, potem skórka z cytryny, sok z cytryny, proszek do pieczenia i kolejna szklanka mąki, ucieramy. Ciasto wykładamy na posmarowaną tłuszczem blachę, lub wyłożoną papierem do pieczenia, maliny układamy na wierz ciasta delikatnie wciskając w masę. W miseczce z naparem malinowym tworzymy lukier, dodajemy cukier puder, mieszając uzyskując polewę. Ciasto pieczemy 40/50 minut w piekarniku 180 stopni. Po upieczeniu, polewamy lukrem, dekorujemy malinami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości