Przepisy kulinarne

Małgorzata Walewska zaśpiewa w warszawskim metrze?

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy: mezzosopranistkę Małgorzatę Walewską, jej córkę Alicję Kokosińską oraz siostrę Małgorzaty - Justynę Walewską. Jakie są ich ulubione potrawy?

Zdjęcie: Agnieszka K.Jurek / East News

Prosciutto crudo con melone (włoska przystawka z szynką)

Przygotowanie:

Miodowy melon podzielić na „półksiężyce” i położyć na nich szynkę parmeńską (10 plasterków cieniutko pokrojonych) prosciutto crudo. Zjeść ze smakiem.

Makaron z orzechami nerkowca

Składniki:

wino Gewurztraminer (1 butelka)

1 opakowanie orzechów nerkowca

makaron spaghetti (dobrej włoskiej firmy)

pesto zielone

odrobina oliwy

Przygotowanie:

Ugotować makaron według sposobu przyrządzenia podanego na opakowaniu. W moździerzu rozdrobnić orzechy nerkowca (na ziarenka wielkości sezamu), zrumienić je na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy, dodac do tego słoiczek zielonego peso i wymieszać. Tak przyrządzony sos mieszamy z odcedzonym makaronem, podajemy z lampka wina.

Sałatka

Składniki:

sałata rzymska lub lodowa

pomidorki cherry

mozzarella (małe kulki)

oliwka z oliwek (do sałatek)

orzeszki Pini (uprażone wcześniej na patelni).

Przygotowanie:

Umyj, pokrój, wymieszaj, dodaj przyprawy do smaku.

Tiramisu

Składniki:

30 dag biszkoptów (2 paczki) "kocie języczki"

2 opakowania mascarpone

4 jajka

5 łyżek drobnego cukru kryształku

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

50 ml amaretto

2 łyżki ciemnego kakao

kawa rozpuszczalna

Przygotowanie:

Żółtka przekładam do miski, dodaję cukier i ucieram mikserem na najwyższych obrotach przez 8-10 minut, aż zamienią się puszysty kogiel-mogiel o barwie prawie białej. Do masy dodaję mascarpone i miksuję minutę, aż całkowicie połączy się z masą jajeczną. Do kawy dodaję amaretto. Biszkopty zanurzam w zimnej kawie na 2-3 sekundy, następnie lekko nimi potrząsając, usuwam nadmiar płynu. W płaskim naczyniu układam warstwę biszkoptów, zalewam je 1/3 masy. Na niej układam następną warstwę namoczonych biszkoptów, zalewam kremem. Naczynie dokładnie owijam folią spożywczą i wstawiam na godzinę do lodówki. Przed podaniem deser kroję na kwadraty nożem zanurzonym na chwilę w gorącej wodzie i delikatnie wyjmuję z naczynia. Każdą porcję posypuję kakao.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości