Przepisy kulinarne

Makarony Gosi Andrzejewicz

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Makaron pełnoziarnisty z indykiem, mini frittata, makaron z orzechami, jogurtem i rozmarynem oraz zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z dynią, szpinakiem i słonecznikiem. W kuchni Dzień Dobry TVN, pod czujnym okiem Andrzeja Polana, dania na bazie makaronu przygotowywała Gosia Andrzejewicz!

Mini frittata, borowiki, szałwia

Składniki:

Makaron pióra 1 opakowanie

Jajka 6 szt

Śmietana 50 ml

Sól, pieprz,

Natka pietruszki,

Grzyby borowiki świeże lub mrożone 300 g

Cebula szalotka 2 szt

Czosnek 1 ząbek

Ser parmezan tarty 100 g

Masło 100 g

Olej do smażenia

Szałwia

Śmietana gęsta 250 g

Przygotowanie:

Na maśle i oleju przesmażamy szalotkę posiekaną i czosnek, dodajemy borowiki pokrojone w kostkę i wszystko razem smażymy do momentu aż sos odparuje. Na koniec dodajemy pieprz, sól i szałwię. Makaron gotujemy z czasem podanym na opakowaniu w wodzie z dodatkiem soli. Ugotowany makaron łączymy z jajkami wymieszanymi ze śmietaną, serem parmezan solą i pieprzem. Jeszcze natka pietruszki, wszystko razem mieszamy i wylewamy do małych naczyń do zapiekania. Pieczemy w piekarniku do momentu aż masa jajeczna będzie ścięta. Frittatę podajemy na smażonych grzybach, obok kładziemy porcje gęstej śmietany.

Makaron z orzechami, jogurtem i rozmarynem

Składniki:

Makaron wstążki 1 op.

Orzechy włoskie 100 g

Jogurt naturalny gęsty 250 ml

Rozmaryn świeży

Ser parmezan tarty 100 g

Mąka kukurydziana 1 łyżka

Przygotowanie:  Orzechy miksujemy z rozmarynem w blenderze. Na oleju przesmażamy orzechy i rozmaryn, uważając, aby się nie przyrumienił mocno. Mąkę kukurydzianą łączymy z niedużą ilością wody i dodajemy do orzechów. Do powstałej masy dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy. Ugotowany makaron dodajemy do sosu orzechowego, ser parmezan, wszystko razem dokładnie mieszamy i podajemy. Wierzch dekorujemy orzechami.

Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z dynią, szpinakiem i słonecznikiem

Składniki:

Makaron świdry 1 op.

Fasola czerwona w puszce 2 op.

Cieciorka w puszce 1 op.

Dynia 1 kg

Olej do smażenia

Sól, pieprz

Cebula 1 szt.

Pomidory polskie 8 szt.

Mleko 2 szkl.

Ser mozzarella 250 g

Ser parmezan 100 g

Masło 3 łyżki

Mąka kukurydziana 2 łyżki

Gałka muszkatołowa

Szpinak baby 1 op.

Ziarno słonecznika 100 g

Bazylia świeża

Przygotowanie: Dynie obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, skrapiamy olejem i wstawiamy do pieczenia. Na patelni przesmażamy cebulę, dodajemy pokrojone lub zmiksowane pomidory i dusimy wszystko do uzyskania gęstego sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Makaron gotujemy i mieszamy z fasolą i cieciorką i szpinakiem. Połowę upieczonej dyni miksujemy. Pozostałą dodajemy do makaronu. Jeszcze dodajemy pokrojoną mozzarella i ser parmezan. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Zalewamy wrzącym mlekiem i dodajemy puree z dyni. Powstały dyniowy beszamel doprawiamy sola, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem lub masłem, wykładamy makaron z warzywami i zalewamy beszamelem dyniowym. Całość posypujemy ziarnami słonecznika i serem parmezan.

Makaron pełnoziarnisty z indykiem, serkiem kremowym, cukinią

Składniki:

Makaron kokardki 1 op.

Cebula dymka 1 pęczek

Cukinia mała 4 szt.

Indyk filet 200 g

Serek kremowy 200 g

Sól, pieprz

Olej rzepakowy

Sok i skórka z cytryny

Przygotowanie: Na patelni przesmażamy pokrojonego indyka, wcześniej oprószonego solą i czarnym pieprzem. Dodajemy pokrojoną cebulę i tymianek. Chwile smażymy i dodajemy serek kremowy. Po chwili sok z cytryny i skórkę. Makaron ugotowany dodajemy do sosu, mieszamy i podajemy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości