Makaron z chorizo, szparagami i krewetkami - przepis Darii Ładochy

Makaron ze szparagami, krewetkami
Makaron ze szparagami, krewetkami
Źródło: Mateusz Grochocki/Dzień Dobry TVN
Sezon na szparagi trwa! W kuchni Dzień Dobry TVN powstaje wiele pyszności z tym warzywem w roli głównej. Jak zrobić makaron z chorizo, szparagami i krewetkami? Sprawdź przepis Darii Ładochy.

Makaron z chorizo, szparagami i krewetkami - przepis

  • opakowanie świeżego makaronu
    • pęczek szparagów
      • 400 g surowych krewetek szarych
        • zielona pietruszka
          • sok z cytryny
            • skórka z cytryny
              • 3 ząbki czosnku
                • 2 szalotki
                  • 1 łyżka oliwy z oliwek
                    • 1 łyżka masła
                      • sól, pieprz
                        • 1 kiełbasa chorizo pokrojona w cienkie plastry
                          • 2 łyżki mascarpone
                            • 100 ml słodkiej śmietanki
                              • 1 szklanka białego wina

                                Makaron z chorizo, szparagami i krewetkami - sposób przygotowania

                                1. Makaron ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedź na sitku.
                                  1. Na patelni rozgrzej oliwę oraz masło. Dodaj szalotkę, czosnek oraz chorizo - uważaj, by go nie przypalić.
                                    1. Następnie dodaj krewetki oraz wino. Gdy alkohol odparuje dodaj śmietankę, mascarpone oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszaj.
                                      1. Dodaj makaron. Dopraw solą i pieprzem. Na koniec udekoruj zieloną pietruszką oraz skórką z cytryny.

                                        Zobacz także:

                                        Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/Dzień Dobry TVN

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości