O tym, że podstawą włoskiej kuchni jest makaron, słyszało wielu, ale wiedza na temat wszystkich jego rodzajów i odmian jest zarezerwowana tylko dla prawdziwych smakoszy. W Polsce makaron orzo nie cieszy się szczególną popularnością, jednak przekonuje się do niego coraz więcej osób. Co to jest orzo i jak wygląda? Na pierwszy rzut oka można go pomylić z ryżem lub ziarnami jęczmienia. Ma bowiem podobny rozmiar i kształt. Z czym go serwować? Poniżej garść inspiracji.Makaron orzo jest bardzo popularny w Grecji i innych krajach śródziemnomorskich. Jego największą zaletą jest możliwość wykorzystania w wielu potrawach – od zup po sałatki czy dania obiadowe. Również przepisy na faszerowane papryki lub pieczarki często zawierają go w swoim składzie. Tego rodzaju makaron produkuje się z pszenicy durum, którą można łączyć z innymi dodatkami – szpinakiem czy marchewką. W takim wypadku otrzymamy kolorowe ziarenka, które mogą stanowić smaczny i dekoracyjny element wielu potraw.
Makaron orzo – przepisy na obiad
Pierwszym pomysłem jest makaron orzo w połączeniu z mielonym mięsem i sosem pomidorowym. Otrzymamy w ten sposób pyszną i sytą zapiekankę, która może zastąpić obiad lub kolację. Musimy się zaopatrzyć w pół kilograma mięsa mielonego, opakowanie pieczarek, 2 cebule, passatę pomidorową i puszkę pomidorów (lub 4 świeże), czosnek, przyprawy i około 250 gramów makaronu. Najpierw podsmażamy na patelni cebulkę, dodając do niej pieczarki. Gdy woda odparuje, dorzucamy mięso, czosnek oraz przyprawy. Na pewno sprawdzi się bazylia, oregano oraz słodka i ostra papryka. Dodatkowo sól i pieprz. Gdy mięso się zrumieni, dodajemy kolejne składniki – passatę i pomidory. Całość mieszamy i trzymamy na ogniu, dopóki sos nie zgęstnieje. Tymczasem przygotowujemy makaron orzo . Przepisy na opakowaniu zazwyczaj zalecają, by gotować go 5 minut, aż będzie al dente. Starajmy się nie przegotować makaronu, bo stanie się po prostu gąbczasty. Gdy sos będzie już gotowy, przygotowujemy naczynie żaroodporne, w którym zapieczemy wszystkie składniki. Makaron dzielimy na dwie porcje i układamy jedną na dnie naczynia. Wlewamy połowę sosu z mięsem i pieczarkami. Kolejna warstwa analogicznie – makaron i sos. Pieczemy około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180oC. Po wyjęciu możemy udekorować zapiekankę startą mozzarellą i listkami bazylii.
Makaron orzo sprawdzi się również w przepisach wegetariańskich. Dania składające się w większości z warzyw nie tylko są lekkostrawne, ale także pięknie wyglądają na talerzu. To jedno z klasycznych dań kuchni śródziemnomorskiej, na które z pewnością natrafimy podczas wakacyjnych podróży. Możemy użyć w zasadzie dowolnych warzyw, ale z pewnością sprawdzą się cukinia, pomidory, bakłażany, papryka i oliwki. Jeśli mamy ochotę, warto połączyć je z łososiem i krewetkami lub innymi owocami morza. Cukinię, bakłażana, paprykę i pomidorki koktajlowe podsmażamy na patelni i solimy. Dodajemy czosnek, pokrojoną w paseczki papryczkę chili i łososia lub rozmrożone wcześniej krewetki (wedle uznania). W tym czasie gotujemy makaron orzo . Przepisy mogą być dowolnie modyfikowane. Zamiast łososia można dodać tuńczyka lub kurczaka. Gdy składniki będą już miękkie, skrapiamy je cytryną i łączymy z makaronem. Posypujemy z wierzchu świeżymi ziołami i ulubionym serem.
Makaron orzo – sałatka i nie tylko
Jak wspomniano, ten drobny makaron można serwować na wiele różnych sposobów. Klasyczna zupa mleczna? Czemu nie! Dla odmiany możemy ją podać właśnie z orzo, otrzymując w ten sposób pyszne i syte śniadanie. Orzo będzie też odpowiednim składnikiem wielu innych zup, zastępując tradycyjne nitki. Gdzie jeszcze wykorzystamy makaron orzo ? Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i suszonymi pomidorami będzie z nim jeszcze bardziej pożywna. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Jajka gotujemy na twardo i zostawiamy do przestudzenia. Tuńczyka z puszki rozdrabniamy widelcem i łączymy z pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami. Makaron orzo gotujemy al dente i po przestudzeniu dorzucamy do reszty składników. Wszystko mieszamy, doprawiamy wedle uznania i skrapiamy oliwą, w której moczyły się suszone pomidory.
Szybką i smaczną przekąską będzie również makaron serwowany ze szpinakiem, zarówno mrożonym, jak i świeżym. Podsmażamy szpinak na patelni razem z czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy makaron orzo będzie ugotowany, łączymy go ze szpinakiem. Smacznym dodatkiem mogą być suszone pomidory oraz pokruszona feta. Inną wariacją jest połączenie orzo z pieczarkami i parmezanem lub dodanie go do tradycyjnej sałatki jarzynowej. Możliwości są w zasadzie nieograniczone i zależne tylko od naszych upodobań. Makaron będzie ciekawym i estetycznym dodatkiem, który uzupełni wiele dań.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"