Makaron orzo – szukamy włoskich inspiracji

O tym, że podstawą włoskiej kuchni jest makaron, słyszało wielu, ale wiedza na temat wszystkich jego rodzajów i odmian jest zarezerwowana tylko dla prawdziwych smakoszy. W Polsce makaron orzo nie cieszy się szczególną popularnością, jednak przekonuje się do niego coraz więcej osób. Co to jest orzo i jak wygląda? Na pierwszy rzut oka można go pomylić z ryżem lub ziarnami jęczmienia. Ma bowiem podobny rozmiar i kształt. Z czym go serwować? Poniżej garść inspiracji.

Makaron orzo jest bardzo popularny w Grecji i innych krajach śródziemnomorskich. Jego największą zaletą jest możliwość wykorzystania w wielu potrawach – od zup po sałatki czy dania obiadowe. Również przepisy na faszerowane papryki lub pieczarki często zawierają go w swoim składzie. Tego rodzaju makaron produkuje się z pszenicy durum, którą można łączyć z innymi dodatkami – szpinakiem czy marchewką. W takim wypadku otrzymamy kolorowe ziarenka, które mogą stanowić smaczny i dekoracyjny element wielu potraw.

Makaron orzo – przepisy na obiad

Pierwszym pomysłem jest makaron orzo w połączeniu z mielonym mięsem i sosem pomidorowym. Otrzymamy w ten sposób pyszną i sytą zapiekankę, która może zastąpić obiad lub kolację. Musimy się zaopatrzyć w pół kilograma mięsa mielonego, opakowanie pieczarek, 2 cebule, passatę pomidorową i puszkę pomidorów (lub 4 świeże), czosnek, przyprawy i około 250 gramów makaronu. Najpierw podsmażamy na patelni cebulkę, dodając do niej pieczarki. Gdy woda odparuje, dorzucamy mięso, czosnek oraz przyprawy. Na pewno sprawdzi się bazylia, oregano oraz słodka i ostra papryka. Dodatkowo sól i pieprz. Gdy mięso się zrumieni, dodajemy kolejne składniki – passatę i pomidory. Całość mieszamy i trzymamy na ogniu, dopóki sos nie zgęstnieje. Tymczasem przygotowujemy makaron orzo . Przepisy na opakowaniu zazwyczaj zalecają, by gotować go 5 minut, aż będzie al dente. Starajmy się nie przegotować makaronu, bo stanie się po prostu gąbczasty. Gdy sos będzie już gotowy, przygotowujemy naczynie żaroodporne, w którym zapieczemy wszystkie składniki. Makaron dzielimy na dwie porcje i układamy jedną na dnie naczynia. Wlewamy połowę sosu z mięsem i pieczarkami. Kolejna warstwa analogicznie – makaron i sos. Pieczemy około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180oC. Po wyjęciu możemy udekorować zapiekankę startą mozzarellą i listkami bazylii.

Makaron orzo sprawdzi się również w przepisach wegetariańskich. Dania składające się w większości z warzyw nie tylko są lekkostrawne, ale także pięknie wyglądają na talerzu. To jedno z klasycznych dań kuchni śródziemnomorskiej, na które z pewnością natrafimy podczas wakacyjnych podróży. Możemy użyć w zasadzie dowolnych warzyw, ale z pewnością sprawdzą się cukinia, pomidory, bakłażany, papryka i oliwki. Jeśli mamy ochotę, warto połączyć je z łososiem i krewetkami lub innymi owocami morza. Cukinię, bakłażana, paprykę i pomidorki koktajlowe podsmażamy na patelni i solimy. Dodajemy czosnek, pokrojoną w paseczki papryczkę chili i łososia lub rozmrożone wcześniej krewetki (wedle uznania). W tym czasie gotujemy makaron orzo . Przepisy mogą być dowolnie modyfikowane. Zamiast łososia można dodać tuńczyka lub kurczaka. Gdy składniki będą już miękkie, skrapiamy je cytryną i łączymy z makaronem. Posypujemy z wierzchu świeżymi ziołami i ulubionym serem.

Makaron orzo – sałatka i nie tylko

Jak wspomniano, ten drobny makaron można serwować na wiele różnych sposobów. Klasyczna zupa mleczna? Czemu nie! Dla odmiany możemy ją podać właśnie z orzo, otrzymując w ten sposób pyszne i syte śniadanie. Orzo będzie też odpowiednim składnikiem wielu innych zup, zastępując tradycyjne nitki. Gdzie jeszcze wykorzystamy makaron orzo ? Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i suszonymi pomidorami będzie z nim jeszcze bardziej pożywna. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Jajka gotujemy na twardo i zostawiamy do przestudzenia. Tuńczyka z puszki rozdrabniamy widelcem i łączymy z pokrojonymi w kostkę suszonymi pomidorami. Makaron orzo gotujemy al dente i po przestudzeniu dorzucamy do reszty składników. Wszystko mieszamy, doprawiamy wedle uznania i skrapiamy oliwą, w której moczyły się suszone pomidory.

Szybką i smaczną przekąską będzie również makaron serwowany ze szpinakiem, zarówno mrożonym, jak i świeżym. Podsmażamy szpinak na patelni razem z czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy makaron orzo będzie ugotowany, łączymy go ze szpinakiem. Smacznym dodatkiem mogą być suszone pomidory oraz pokruszona feta. Inną wariacją jest połączenie orzo z pieczarkami i parmezanem lub dodanie go do tradycyjnej sałatki jarzynowej. Możliwości są w zasadzie nieograniczone i zależne tylko od naszych upodobań. Makaron będzie ciekawym i estetycznym dodatkiem, który uzupełni wiele dań.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości