Przepisy kulinarne

Majówka w Grabianowie

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
Beata i Paulina Kartowicz

Beata i Paulina Kartowicz zaprosiły Marcina Sawickiego wraz z ekipą Dzień Dobry TVN na majówkę do swojego ukochanego domu w Grabianowie. Tam na świeżym, choć jeszcze trącącym zimną, powietrzu, w blasku majowego słońca przyrządziły chłodnik, udka kurczaka i drożdżowe bułeczki.

Domowa lemoniada

Składniki na 4 – 6 osób:

2 szklanki cukru

2 szklanki cukru trzcinowego

8 szklanek wody

skórka starta z 4 cytryn

1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z 4-6 cytryn

4 łyżki startego imbiru

szczypta soli

lód

świeża mięta

Sposób przygotowania:

Cukier wsypać do garnka i zalać 2 szklankami wody. Dodać skórkę cytryny i powoli zagotować. Gotować do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wyłączyć ogień i wmieszać starty imbir i sól. Wlać wszystko do dużego dzbanka razem z sokiem z cytryny, dolać 6 szklanek wody i wrzucić mnóstwo pokruszonego lodu i mięte. Dobrze zamieszać.

Chłodnik

Składniki na 4 osoby:

1 litr bulionu warzywnego

200 ml śmietany

Cytryna

400 ml jogurtu

3 ząbki czosnku

4 małe świeże ogórki i kilka rzodkiewek

szczypiorek, koperek,

jajko

Sposób przygotowania:

Do gotującego się wywaru dodać wyciśnięty sok z połowy cytryny i pozostawić do wystygnięcia. Dodać starte na tarce ogórki oraz rzodkiewki. Starannie wymieszać i wstawić na pół godziny do lodówki. Po upływie tego czasu dodać jogurt naturalny, śmietanę i świeże zioła: szczypiorek, koperek. Można dodać wyciśnięte 2-3 ząbki czosnku. Posolić i popieprzyć do smaku. Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.

Udka kurczaka miodowo-musztardowe

Składniki na 4 osoby:

8 udek kurczaka

natka pietruszki do posypania

Glazura:

125 ml płynnego miodu

4 łyżki musztardy Dijon

4 łyżki musztardy francuskiej, gruboziarnistej

4 łyżki białego octu winnego

2 łyżki oleju słonecznikowego

sól i pieprz i cukier trzcinowy do smaku

Sposób przygotowania:

Nożem naciąć każde udko, tworząc 3 równoległe rozcięcia. Włożyć je do dużego niemetalowego naczynia. Wymieszać wszystkie składniki glazury, doprawić solą i pieprzem. Wysmarować nią dokładnie udka, najlepiej powyciskać dłońmi. Przykryć naczynie folią i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Rozgrzać grill w piekarniku na średnią moc, do 220 stopni. Wyjąć udka z marynaty i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym jedno obok drugiego, zachowując resztę marynaty w misce. Włożyć naczynie do nagrzanego piekarnika i piec często przewracając oraz polewając pozostałą marynatą, przez około 40 minut, aż będą ładnie zarumienione i chrupiące. Wyłożyć udka na talerz i posypać posiekaną natką pietruszki.

Mini Burgery

Składniki na 4 – 6 osób:

800 g mielonej chudej wołowiny

½ cebuli drobno posiekanej

2 łyżki siekanej świeżej kolendry

4 szczypty mielonej ostrej papryki

pieprz świeżo mielony

sól

1/3 szklanki bułki tartej

1 jajko

4 do 6 bułek

1 duży pomidor

1 cebula

1 ogórek kiszony

sałata dowolna (kilka liści)

serek naturalny kremowy

Sposób przygotowania:

Mięso, siekaną cebulę, kolendrę i przyprawy wymieszaj w misce. Dodaj tartą bułkę, jajko. Wyrób zagniatając ok. 1 minuty, uformuj 4 hamburgery i odstaw na ok. 30 minut, aby się dobrze schłodziły. Hamburgery obsmaż na patelni bez tłuszczu lub grillu i wstaw do piekarnika, aby się dopiekły do ulubionego wysmażenia. Pod grillem piekarnika zrumień przekrojone bułki i posmaruj je serkiem. Na dolną połówkę nałóż sałatę, plastry pomidora, krążki cebuli i plastry ogórka. Na tym ułóż hamburgery, przykryj i podaj.

Sałata ze świeżymi szparagami truskawami i szynką Serano

Składniki na 4 osoby:

16 zielonych szparagów

600 g mix sałat

6 cieniutkich plasterków szynki parmeńskiej

ser parmezan, około 60 g

1 łyżka grubo posiekanej natki pietruszki

świeżo zmielony czarny pieprz

sos winegret

80 g świeżych truskawek

Dodatki: 1/3 świeżej bagietki francuskiej

Sposób przygotowania:

Odciąć twarde końce szparagów (1-3 cm) i je wyrzucić. Resztę obrać do 2/3 długości, opłukać i pokroić na 3 cm kawałki. Posypać lekko solą i ugotować na parze (około 2-3 minuty), najpierw same środki, później dodając końcówki. Szparagi rozłożyć na sałacie, obłożyć je szynką parmeńską i truskawkami. Na wierzch położyć po kilka płatków parmezanu (ściętych obieraczką do warzyw). Polać winegretem, posypać natką pietruszki i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podawać z bagietką.

Domowe bułeczki drożdżowe

Składniki dla 4-6 osób:

mąka pszenna 1 k g

świeże drożdże 100 g

ciepłe mleko 500 ml

żółtka 4 sztuki

miękkie masło 150 g

cukier 2 łyżki

sól 1,5 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Drożdże zasypać cukrem, dodać 2 łyżki mąki i zalać wszystko 50 ml mleka. Wymieszać i odstawić na kilka minut. W dużej misce wymieszać mąkę z solą, dodać żółtka i drobno pokrojone miękkie masło. Wlać drożdże. Dolać część mleka i zacząć zagniatać ciasto. Powoli dolewać kolejne porcje mleka i zagniatać, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Wyrobione ciasto przykryć i odstawić na godzinę.

Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki , przesmarować roztopionym masłem

Piec 20 min. w temp. 150 º C

Placek z rabarbarem na maślance

Składniki :

mąka 500 g

drożdże 50 g

masło 150 g

maślanka 250 ml

żółtka 6 szt

sól 0,5 łyżeczki

cukier 150 g

Sposób przygotowania:

Przygotować rozczyn z drożdży , cukru i mąki , odstawić do wyrośnięcia.

Mąkę przesiewamy do miski , podgrzewamy maślankę z cukrem , do mąki dodajemy żółtka , wyrośnięty rozczyn i maślankę . Ciasto wyrabiamy dodając stopniowo roztopione, letnie masło.

Tak przygotowane ciasto wykładamy na blaszkę , odstawiamy do wyrośnięcia .

Rabarbar po obraniu pokroić w 2 centymetrowe kawałki , przesypać cukrem .

W tym czasie przygotowujemy kruszonkę :

mąka krupczatka 100 g

mąka pszenna 100 g

cukier 100 g

cukier waniliowy 2 łyżeczki

masło 150 g

Schłodzone masło siekamy z mąką i cukrem do połączenia składników .

Na wyrośnięte ciasto rozkładamy rabarbar , posypujemy kruszonką .

Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 150 c . Wystudzony placek posypujemy cukrem pudrem.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości