Materiał promocyjny

Czarny makaron z tuńczykiem w roli głównej! Poznaj 3 proste przepisy

Jak przygotować czarny makaron ze szpinakiem tuńczykiem i cebulką? A jak zrobić sałatkę z fasolką szparagową, szpinakiem i tuńczykiem? Poznajcie proste i pyszne przepisy z tuńczykiem w roli głównej.

Czarny makaron ze szpinakiem tuńczykiem i cebulką

SKŁADNIKI:

  • 150 g czarnego makaronu spaghetti
    • 2 garści pomidorków koktajlowych
      • 300 g świeżego szpinaku baby
        • 1 puszka tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
          • 1 ząbek czosnku

            PRZYGOTOWANIE:

            Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.

            Pomidorki przekrój na połówki. Szpinak umyj. Czosnek posiekaj, przysmaż na oliwie, dodaj szpinak, a gdy ten zmniejszy swą objętość dodaj pomidorki, tuńczyka i makaron, całość smaż 2 minuty. Podawaj od razu

            Potrawka warzywna z tuńczykiem

            SKŁADNIKI:

            • 4 małe ziemniaki
              • 2 cukinie
                • 2 czerwone papryki
                  • 1 czerwona cebula
                    • 1 ząbek czosnku
                      • 1 puszka tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
                        • pół łyżeczki ostrej papryki
                          • pół łyżeczki słodkiej papryki
                            • 1 duża szczypta wędzonej papryki
                              • 400 ml passaty pomidorowej
                                • 2 łyżki oliwy z oliwek
                                  • natka pietruszki

                                    PRZYGOTOWANIE:

                                    Ziemniaki obierz, pokrój w grubą kostkę wrzuć do osolonej wody i ugotuj.

                                    Paprykę, cukinię umyj i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj.

                                    Czosnek i cebulę przysmaż na oliwie, dodaj papryki w proszku: słodką, ostrą, wędzoną.

                                    Po chwili dodaj świeżą paprykę, po paru minutach cukinię. Smaż aż warzyw będą al dente, wtedy dodaj ziemniaki i pasattę, zagotuj. Dodaj duże kawałki tuńczyka, wymieszaj, dopraw do smaku, podawaj z posiekaną natką pietruszki.

                                    Sałatka z fasolką szparagową, szpinakiem i tuńczykiem

                                    SKŁADNIKI:

                                    • 150 g fasolki szparagowej
                                      • 8 zielonych szparagów
                                        • 2 garści świeżego szpinaku baby
                                          • 2 łyżki orzeszków piniowych
                                            • 1 puszka tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
                                              • 1 pęczek rzodkiewki
                                                • 1 duży upieczony burak

                                                  Dressing:

                                                  • 3 łyżki oliwy
                                                    • 1 łyżeczka musztardy
                                                      • 1 łyżeczka siekanego koperku
                                                        • 1 łyżeczka soku z cytryny
                                                          • szczypta soli
                                                            • szczypta cukru
                                                              • szczypta pieprzu

                                                                PRZYGOTOWANIE:

                                                                Warzywa umyj, fasolkę i szparagi ugotuj al dente.

                                                                Do dużej miski przełóż szpinak. Rzodkiewkę pokrój w plasterki, buraka w kostkę, wrzuć do miski. Dodaj pokrojone na duże kawałki szparagi i fasolkę. Dodaj duże kawałki tuńczyka

                                                                Orzeszki piniowe podpraż na patelni.

                                                                Składniki dresingu wymieszaj (najlepiej wlej wszystko do słoika, zakręć i mocno potrząśnij).

                                                                Sałatkę polej sosem, posyp orzeszkami.

                                                                Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                Materiał promocyjny
                                                                podziel się:

                                                                Pozostałe wiadomości