Przepisy kulinarne

Pierniki udekorowane lukrem, czyli słodkie dzieła sztuki Jowity Woszczyńskiej. Poznaj przepisy mistrzyni świata

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Sugarcrafting, czyli artystyczne zdobienie tortów w kuchni Dzień Dobry TVN. Jak przygotować idealne pierniczki z lukrem? Oto sprawdzone przepisy mistrzyni świata Jowity Woszczyńskiej.

Lukier

Składniki na lukier:

  • 485 g cukru pudru
  • 90 g świeżych białek
  • 5-7 kropli soku z cytryny

Jak przygotować lukier?

  1. 1Białko i cukier puder umieść w misie miksera.
  2. 2Ucieraj na najniższych obrotach przez 10 minut.
  3. 3Pod koniec ucierania dodaj kilka kropli soku z cytryny.

Pierniczki

Składniki na pierniczki:

  • 430 g mąki typu 650
  • 5 g kakao
  • 40 g przyprawy do piernika
  • 80 g miodu
  • 20 g syropu klonowego
  • 60 g masła
  • 140 g cukru pudru
  • 2 jajka ( 100 g )

Jak przygotować pierniczki?

  1. 1Wymieszaj razem mąkę, kakao i przyprawę do piernika. Rozpuść masło, syrop i miód.
  2. 2Dodaj cukier puder, jajka i dokładnie wymieszaj.
  3. 3Na koniec dodaj suche składniki, wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto piernikowe.
  4. 4Odstaw do lodówki na 2 godziny.
  5. 5Schłodzone ciasto wałkuj na grubość około 4 mm i wycinaj dowolne kształty.
  6. 6Piecz w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut. Aby pierniczki ładnie lśniły po upieczeniu posmaruj je jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i zapiecz w temperaturze 70 stopni przez 10 minut.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz także:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Kamila Glińska

Źródło: Jowita Woszczyńska

Pozostałe wiadomości