Dziś w naszej kuchni Piotr Kucharski i potrawy jednogarnkowe, czyli gulasze! Rybny, z królika czy fasolowo-grzybowy - który brzmi najsmaczniej? :) Przetestujcie przepisy Piotra!Gulasz rybny
Składniki:
4 łyżki masła
2 pory
5-6 gałązek tymianku
100 ml białego wina
4 ziemniaki
2 ząbki czosnku
300 ml śmietany 30%
200-300 g dorsza
200 g łososia
400-500 g krewetek koktajlowych
1 pęczek koperku
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Pory pokroić w krążki i poddusić na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i listków tymianku aż zmiękną. Dodać wino, gotować aż odparuje połowa i dodać obrane i pokrojone na kawałki ziemniaki, oraz posiekany czosnek. Podlać odrobiną wody i dusić aż ziemniaki będą miękkie. Dodać śmietanę i gotować aż śmietana zacznie gęstnieć. Ryby pokroić w 1 cm kostkę i razem z krewetkami dodać do gulaszu. Gotować kilka minut aż ryby się ugotują. Doprawić solą i pieprzem. Posypać posiekanym koperkiem. Podawać z pieczywem.
Gulasz z królika
Składniki:
1 królik
mąka do obtoczenia
olej do smażenia
100 g boczku
200 ml białego wytrawnego wina
2 czerwone cebule
2 marchewki
3 łodygi selera naciowego
4 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
3-4 gałązki tymianku
1 mała gałązka rozmarynu
5-6 liści szałwii
3-4 duże pomidory
sól i pieprz
ostra papryka
Sposób przygotowania:
Królika podzielić na kawałki, każdy obtoczyć w mące. Rozgrzać w dużym garnku olej i obsmażyć każdy z kawałków królika z każdej strony na zloty kolor. Jeśli garnek jest za mały to należy zrobić to na kilka razy. Królika odłożyć na bok. W garnku przesmażyć przez chwilę pokrojony w kostkę boczek. Dolać wino i drewnianą szpatułką zeskrobać z dna co się przykleiło. Gdy wino się zredukuje dodać pokrojone w ósemki cebule i całe ząbki czosnku. Po chwili dodać pokrojoną w krążki marchew i seler naciowy i pokrojoną paprykę. Całość przez chwilę dusić. Dodać królika, zioła. Podlać bulionem drobiowym lub wodą. Przyprawić sola, pieprzem i ostrą papryką. Przykryć i dusić przez 2 godziny na wolnym ogniu. Pod koniec dodać pokrojone, sparzone i obrane ze skórki pomidory. Dusić jeszcze 20-30 minut. Podawać z domowym makaronem pokrojonym na duże kawałki. Lub z ugotowanymi płatami gotowego makaronu lasagna.
Gulasz fasolowo-grzybowy
Składniki:
400 g fasoli piękny jaś
1 dynia piżmowa
10 szalotek lub małych cebulek
4 ząbki czosnku
olej do smażenia
100 ml białego wytrawnego wina
5 liści szałwii
500 g podgrzybków lub prawdziwków
2 łyżki masła
3 gałązki tymianku
garść orzechów laskowych
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Fasolę dzień wcześniej namoczyć i odstawić na noc. Wodę z moczenia odlać, fasolę wypłukać i ugotować w świeżej wodzie do miękkości. Dynię pokroić na 2 cm kawałki (nie obierać). Szalotkę obrać i zostawić w całości. Na oleju podsmażyć szalotki przez kilka minut. Dodać posiekany czosnek i dynię. Smażyć kilka minut. Podlać winem i poczekać aż odparuje. Dodać szałwie, całość przyprawić sola i pieprzem. Podlać wodą i dusić na wolnym ogniu. Gdy fasola się ugotuje dodać ją do gulaszu. Na osobnej patelni rozpuścić masło z tymiankiem. Grzyby pokroić i podsmażyć na patelni przyprawiając je solą i pieprzem. Jeśli będzie potrzeba dodać więcej masła. Pod koniec dodać posiekane orzechy. Gulasz podawać z dodatkiem grzybów na wierzchu.
Gnieciony topinambur
Składniki:
700 g topinamburu
3 łyżki masła
mleko
3 łyżki prażonych ziaren słonecznika
Sposób przygotowania:
Topinambur obrać i ugotować w mleku aż będzie miękki. Mleko odlać zachowując je. Do topinamburu dodać masło i pestki słonecznika. Tłuczkiem do ziemniaków rozgnieść topinambur lecz nie za mocno. Jeśli będzie suchy dodać odrobinę zachowanego mleka. Idealny dodatek do gulaszu.
Bułeczki orkiszowe
Składniki:
Podmłoda (zaczyn):
200 g mąki orkiszowej chlebowej
200 g wody
2 g drożdży
Ciasto właściwe:
400 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
200 g wody
10 g drożdży
1,5 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Składniki na podmłodę wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do fermentacji. Na drugi dzień wymieszać składniki na ciasto właściwe dodając podmłodę. Wyrobić na oprószonej stolnicy przez 5-6 minut. Przełożyć do miski i odstawić na 1-2 godziny do wyrastania. Ciasto lekko zagnieść i podzielić na 9 równych części. Formować okrągłe bułki. Tortownicę nasmarować masłem. Na środku ułożyć jedną bułeczkę a resztę równomiernie dookoła. Odstawić do ponownego wyrastania na 40 minut. Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Wsławić tortownicę z bułeczkami i piec około 25-30 minut. Bułeczki podrosną i połączą się bokami. Można je wyjąć z blachy i w całości ułożyć na stole jako dodatek do gulaszu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"