Przepisy kulinarne

Łososiowe przepisy

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Mistrz kuchni Andrzej Polan przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne dania z Łososia Norweskiego. Na stole pojawiły się: Łosoś smażony z puree z ziemniaków i kapusty kiszonej, Łosoś Norweski zapiekany w śmietanie z jarmużem, jabłkiem i chrupiącymi boczniakami oraz carbonara jesienna z Łososiem Norweskim. Smacznego!

Carbonara jesienna z Łososiem Norweskim

Składniki:

500 g makaronu

300 g Łososia Norweskiego

3-4 łyżki oleju

150 g boczku wędzonego surowa kostka

1 cukinia

1 cebula

5 żółtek

300 ml śmietany 36%

100 g sera tartego parmezan

sól

pieprz

natka pietruszki

szałwia świeża

Przygotowanie:

Na oleju przesmażamy boczek na złoty kolor. Dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i smażymy do momentu zeszklenia cebuli, dodajemy pokrojoną dynię, cukinię. Makaron gotujemy w wodzie. Śmietanę łączymy z serem tartym i dodajemy na patelnię do boczku z warzywami. Podgrzewamy, dodajemy makaron, pokrojonego łososia i dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy żółtka, mieszamy i już nie podgrzewamy. Podajemy makaron posypany natką pietruszki, i posypany tartym serem.

Łosoś Norweski zapiekany w śmietanie z jarmużem, jabłkiem i chrupiącymi boczniakami

Składniki:

500 g Łososia Norweskiego b/s

150 g boczniaków

100 g sera tartego bursztyn

2 jabłka szara reneta

2 garście jarmużu

300 ml śmietany 36%

cebula dymka

koperek

pieprz

sól

masło

Przygotowanie:

Jarmuż rwiemy na małe kawałki, pozbawiamy twardych części. Jabłka kroimy w grubszą kostkę. Boczniaki pozbawiamy twardych nóżek i układamy na pergaminie, skrapiając olejem, posypując solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym solidnie masłem, układamy jarmuż, jabłka i posiekaną dymkę. Wszystko polewamy dokładnie śmietaną wymieszaną z solą, pieprzem i koprem. Układamy na wierzch łososia, smarujemy delikatnie górę ryby śmietaną, raz jeszcze oprószamy solą, pieprzem i posypujemy serem i wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Równocześnie wstawiamy boczniaki na pergaminie. Wszystko pieczemy ok. 20 min., przed podaniem boczniaki układamy na rybie, posypujemy raz jeszcze koprem.

Łosoś smażony z puree z ziemniaków i kapusty kiszonej

Składniki:

600 g Łososia Norweskiego

1 kg ziemniaków gotowanych

300 g kapusty kiszonej

2 cebule

sól

pierz,

koperek

olej do smażenia

200 g pieczarek

1 pęczek cebuli dymki

koperek

natka pietruszki

Przygotowanie:

Ziemniaki gotowane przeciskamy prze z praskę. Kapustę kiszoną gotujemy, odcedzamy i odciskamy z nadmiaru płynu. Siekamy drobno. Na patelni przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy kapustę, smażymy aż płyn prawie odparuję. Przesmażoną kapustę łączymy z ziemniakami. Doprawiamy pieprzem, solą. Łososia oprószonego solą i pieprzem, smażymy z jednej strony około 4 minut, w trakcie dodajemy cebulę dymkę, pokrojone w cienkie plastry pieczarki, ważne aby w trakcie smażenia ryby polewać ją wytwarzającym się sosem, przekładamy na stronę drugą i zdejmujemy z ognia. Podajemy na puree z ziemniaków i kapusty kiszonej, posypujemy koprem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości