Przepisy kulinarne

Łosoś pod czosnkowo-ziołową skorupką. MNIAM!

Przepisy kulinarne

Wyobrażasz sobie gotowanie bez użycia czosnku? No właśnie. Piotr Kucharski tez nie. Dlatego w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: duszone czosnkowe boczniaki na grzankach, łososia pieczonego pod czosnkowo-ziołową skorupką z dzikim ryżem, pieczone żeberka w czosnkowo-śliwkowej glazurze i domową bagietkę czosnkową.

Duszone czosnkowe boczniaki na grzankach

Składniki:

4 łyżki oliwy z oliwek

4 łyżki masła

1 cebula

800 g boczniaków

1 łyżeczka czosnku Kamis

Łyżka listków tymianku

0,5 kieliszka wina

Sól i pieprz

Duży pęczek natki pietruszki

Kilka kromek pszennego chleba na zakwasie

Parmezan

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzać oliwę i masło.

Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć aż się zeszkli.

Dodać pokrojone w paski boczniaki, zostawić na chwilę aż się lekko usmażą.

Wymieszać i smażyć około 5 minut.

Dodać listki tymianku, sól i pieprz i czosnek.

Smażyć przez chwilę.

Dodać wino i poddusić całość.

Gotować aż płyn wyparuje.

Dodać posiekaną pietruszkę, wymieszać.

Pieczywo skropić oliwą z oliwek i podpiec w piekarniku aż będą chrupiące.

Nałożyć na wierzch boczniaki, na górę zetrzeć parmezan.

Łosoś pieczony pod czosnkowo-ziołową skorupką z dzikim ryżem

Składniki:

4 filety z łososia

1 pęczek pietruszki

1 pęczek koperku

2 łyżeczki czosnku Kamis

1 białko

50 g tartego parmezanu

Ryż

1 cebula

200 g dzikiego ryżu

50 g masła

50 g migdałów

Sól i pieprz

Przygotowanie:

Łososia przyprawić solą i pieprzem.

Zioła drobno posiekać, wymieszać z białkiem i parmezanem.

Przyprawić sola i pieprzem.

Każdy filet obłożyć mieszanką i zapiec przez 5 minut w rozgrzanym piekarniku do 180ºC.

Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle.

Dodać ryż i smażyć wszystko razem przez kilka minut.

W tym czasie posiekać migdały i dodać do ryżu.

Zalać wodą żeby przykryła ryż i gotować na wolnym ogniu.

Gdy ryż wchłonie wodę dolać jeszcze raz.

Czynność powtarzać aż ryż będzie ugotowany.

Łososia podawać na ryżu.

Pieczone żeberka w czosnkowo-śliwkowej glazurze

Składniki:

2 kg żeberek wieprzowych

0,5 szklanki brązowego cukru 

1 łyżka czosnku Kamis 

1 łyżka cebuli w proszku

1 łyżeczka soli 

1 łyżeczka chilli 

2 łyżeczki kminu rzymskiego

2 łyżki wędzonej papryki 

0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

Glazura

200 g śliwek

1 łyżka czosnku Kamis

3 łyżki octu jabłkowego lub winnego

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 140ºC.

Cukier i wszystkie przyprawy wymieszać ze sobą.

Żeberka umyć, osuszyć i usunąć błony.

Następnie natrzeć mieszanką przypraw.

Zawinąć szczelnie w folię aluminiową i piec przez 2-2,5 godziny. 

W tym czasie podsmażyć śliwki z odrobiną wody i czosnkiem aż zaczną się rozpadać.

Dodać ocet i dusić na wolnym ogniu do konsystencji konfitury.

Zmiksować na gładki sos.

Gdy żeberka są miękkie, odwinąć z folii.

Rozgrzać górną grzałkę piekarnika na maksymalną temperaturę.

Żeberka posmarować sosem i wstawić do piekarnika pod grzałkę.

Piec około 5 minut.

Bagietka czosnkowa

Składniki:

150 g masła

2 łyżeczki czosnku Kamis

2 łyżki posiekanej pietruszki

Sól i pieprz

2 krótkie bagietki

Przygotowanie:

Masło wymieszać z czosnkiem, pietruszką, solą i pieprzem.

Bagietki ponacinać w poprzek, nacięcia wypełnić masłem.

Owinąć zmoczonym papierem do pieczenia.

Piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez 15 min.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości