Materiał promocyjny

Lody i sorbety

Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski podają przepisy na smaczne lody i sorbety.

Granita cytrynowa z melisą

Składniki

mała garść herbaty z trawy cytrynowej

2 łyżki miodu

sok i smażona skórka z jednej cytryny lub limonki

pół pęczka melisy

1,5 cm drobno posiekanego imbiru

pół pomarańczy

Przygotowanie:

W upalne, wiosenne dni przygotowuję mrożę herbatę, by następnie zmielić ją na śnieg o całej palecie smaków i zapachów. Wolę ją niż ze sklepowych zamrażarek, nie tylko ze względu na cenę i smak, ale i ze względu na pewność, co do składu. Trawkę, imbir, zioła, skórkę z cytryny i pomarańczy zlewam wrzątkiem i parzę aż do wystygnięcia. Płyn doprawiam miodem, sokiem z cytryny i pomarańczy, przecedzam i chłodzę lub mrożę, w zależności od tego, czy chcę otrzymać mrożoną herbatę, czy granitę. Do mrożenia dobrze nadają się foremki do lodu. Płyn chłodzi się w nich szybciej i łatwiej go zmielić. Kiedy kostki są już gotowe, mielę je w blenderze i serwuję w upalny dzień. Dobrze komponują się z cząstkami truskawek i poziomek powtykanymi miedzy kolejne warstwy kruszonego lodu.

Puch z pieczonych jabłek z maślana gruszką

Składniki:

kilka jabłek nadających się do pieczenia np. Szara Reneta

miód

śmietana 36 %

cynamon

sok z cytryny

kilka gruszek

masło

sok gruszkowy

brązowy cukier

Przygotowanie:

Jabłka pieczemy w całości w temperaturze 180 stopni C do miękkości. Kiedy lekko przestygną, obieramy je i przecieramy przez sito, skrapiając sokiem z cytryny mieszamy z miodem i wkładamy do lodówki. Ubijamy bitą śmietanę i powoli wkręcamy w nią jabłka, doprawiając pianę cynamonem. Puch wkładamy do lodówki lub na moment do zamrażarki. W tym czasie obieramy gruszki kroimy je w cząstki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Następnie przesmażamy na maśle dodajemy cukier i po rozpuszczeniu sok gruszkowy. Gdy odparuje, dodajemy jeszcze kawałek surowego masła i jeszcze ciepłe serwujemy z zimnym puchem i sezamkami.

Sorbet figowo–herbaciany

Składniki:

8 fig

1 szklanka cukru

1 szklanka sok z limonki

1 szklanka zielonej herbaty

skórka z 1 limonki

1 łyżeczka tarty imbirowej

Przygotowanie:

Skórkę z limonki lekko prażymy na patelni, dodajemy pokrojone figi i zasypujemy cukrem. Na małym ogniu dusimy owoce aż się rozpadną. Zalewamy sokiem z limonki i herbatą. Gotujemy przez około 5-10 min. Doprawiamy wedle upodobań i dodajemy imbir. Przecieramy przez sito i zamrażamy. Pamiętajmy, by sorbet mieszać co 20-30 minut, żeby powstały grudy.

Truskawkowe mojito virgin

Przygotowanie:

świeża mięta kilka listków

1 limonka

2-3 łyżeczki brązowego cukru (w zależności od soczystości limonki)

garść lodu

10 truskawek

woda gazowana

Przygotowanie:

Limonkę kroimy na 6 ćwiartek, przekładamy do wysokiej szklanki i zasypujemy cukrem. Ucieramy w szklance, aż limonka puści do końca soki i połączy się z cukrem. Oddajemy miętę i jeszcze chwilę dusimy, ale bardzo delikatnie. W mikserze umieszczamy lód i truskawki i miksujemy. Przekładamy do szklanki i zalewamy wodą.

Przepis autorstwa Tomasza Jakubiaka i Grzegorza Łapanowskiego.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości