Przepisy kulinarne

Lody dla ochłody. Bananowe i różane

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN prawdziwe lato. Daria Ładocha przygotowała orzeźwiające i zdrowe lody. Pojawiły się takie smaki jak: sorbet cytrynowy z miętą, czekoladowe lody z espresso, różane z truskawkami, biała czekolada z imbirem i bananowe z cynamonem. Macie ochotę? Lubicie lody?

SORBET CYTRYNOWY Z MIĘTĄ

Składniki:

2 szklanki wody

Szklanka cukru

3 duże gałązki świeżej mięty (5 małych gałązek)

1,5 szklanki soku i miąższu z cytryn

Skórka otarta z 2 cytryn

Przygotowanie:

Zagotuj wodę z cukrem i posiekaną miętą. Zmniejsz ogień, gotuj 5 minut, wystudź. Do syropu dodaj sok z cytryny, otartą skórkę.

CZEKOLADOWE LODY Z ESPRESSO

Składniki:

200 gramów ciemnej czekolady (70% do 75% kakao), drobno posiekana

2 szklanki plus 2 łyżki mleka

1/3 szklanki niesłodzonego kakao w proszku

6 dużych żółtek

13 łyżek cukru

1/4 szklanki śmietany gęstej kremówki

Przygotowanie:

Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, odrobinę ostudzić. Podgrzać w garnku mleko z kakao, dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i odstawić na bok. Żółtka i 7 łyżek cukru utrzeć na białą gładka masę (ok 2 min.)Ucierając stopniowo dodawać wymieszane mleko z kakao. Do garnka z czekoladą dodać wymieszane mleko z kakao, mieszać na małym ogniu aż lekko zgęstnieje. Podgrzać do ok 175 stopni (temperatura po 5 min na małym ogniu). Przenieść czekolady krem do dużej miski i umieścić w misce z wodą i lodem. Mieszać krem do ostygnięcia. Pozostałe 6 łyżek cukru zagotować z 2 łyżkami wody, na małym ogniu. Mieszać aż cukier się rozpuści. Karmelizować. Karmel połączyć z masą czekoladową. Schłodzić.

RÓŻANE Z TRUSKAWKAMI

Składniki:

3 szklanki śmietany kremówki

1 szklanka mleka 2%

2 łyżki wody różanej

8 żółtek

1/2 szklanki cukru

szczypta soli

4 łyżki konfitury z róży cukrowej

2 łyżki posiekanych truskawek

płatki migdałowe do posypania

Przygotowanie:

Podgrzać 2 szklanki śmietany, mleko i wodę różaną. Utrzeć jajka z cukrem i sola w cieplej kąpieli wodnej aż zgęstnieje i będzie miało kolor jasnożółty. Zdjąć z ognia i powoli dodawać mleko ze śmietaną. Podgrzać wszystko na średnim ogniu ciągle mieszając aż zacznie się kleić (ok 3 min). Ostudzić. Dodać konfiturę i truskawki, dokładnie wymieszać. Pozostałą śmietanę ubić i wymieszać z masą różaną.

BIAŁA CZEKOLADA Z IMBIREM

Składniki:

2 szklanki mleka

1 szklanka śmietany kremówki 30% lub 36%

5 żółtek

110 g cukru

1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii

Imbir wielkości pól kciuka

150 g białej czekolady, posiekanej

Skórka z limonki dla dekoracji

Przygotowanie:

Zagotować mleko, śmietanę, starty imbir i wanilię. Żółtka i cukier utrzeć do jasnożółtego koloru. Połowę mleka dodać do utartych żółtek, wymieszać i przelać do reszty pozostałego mleka. Podgrzać na małym ogniu mieszając aż lekko zgęstnieje, szybko zdjąć z palnika (nie doprowadzić do wrzenia). Dodać posiekana czekoladę, odstawić na 2 min i wymieszać. Ostudzić.

BANANOWE Z CYNAMONEM

Składniki:

4 banany zamrożone w zamrażarce(obierz ze skórki i schowaj na kilka godzin)

150 ml śmietanki 30 %

2 łyżeczki ksylitolu

1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

W blenderze rozdrobnij banana. Podczas miksowania dodaj śmietankę, ksylitol i cynamon. Dokładnie miksuj na gładką masę i od razu podawaj. Lody cynamonowe świetnie smakują również gdy dodasz 400 g zamrożonych truskawek lub malin.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości