Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował pierogi, które z powodzeniem możesz zabrać ze sobą do pracy lub na spacer; pierogi idealnie nadające się zarówno jako danie główne oraz jako przekąska. Zdjecie: Piotr Bławicki / East News
Pierogi ruskie
Składniki:
Farsz:
800 g ziemniaków
100 g kaszy gryczanej
200 g twarogu
1 cebula, pokrojona w kostkę
3 łyżki masła
sól i pieprz
Ciasto:
550 g mąki pszennej
2 łyżki oleju
250 g gorącej wody
Przygotowanie:
Farsz:
Ziemniaki wyszczotkować szczotką pod bieżącą wodą, ugotować. Kaszę gryczaną ugotować. Ziemniaki obrać i razem z serem przepuścić przez maszynkę. Cebulę zeszklić na maśle i razem z kaszą gryczaną dodać do ziemniaków z serem. Całość dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Ciasto:
Mąkę wsypać do miski. Ostrożnie wlewać wodę i mieszać widelcem. Dodać olej i wyrobić ciasto rękami na gładką i elastyczna masę. Miskę przykryć folią i odstawić na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto, mocno podsypując mąką. Szklanką wyciąć okręgi, na każdy nałożyć farsz, zlepić pierogi. Gotować w osolonej wodzie, 4-5 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Podać z cebulką podduszoną na maśle.
Pieczone pierogi
Składniki:
Ciasto:
15 g drożdży
0,5 szklanki letniego mleka
1,5 szklanki mąki
1 jajko
łyżka oleju
sól
Farsz:
40 g grzybów suszonych
200 g kiszonej kapusty
1 duża cebula, drobno pokrojona
2 łyżki masła
białko
majeranek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Dodać mąkę, jajko i olej. Wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Grzyby namoczyć i ugotować w wodzie, w której się moczyły. Kapustę ugotować do miękkości. Cebulę zeszklić na maśle. Dodać grzyby, przesmażać całość przez chwilę, . Całość smażyć kilka minut, doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Wycinać okręgi, na każdy nałożyć dużą łyżkę farszu brzegi posmarować białkiem, złożyć i zlepić. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C około 20 min. aż będą złoto-brązowe.
Pierogi leniwe z prażonymi jabłkami
Składniki:
Jabłka:
3 jabłka, obrane, pokrojone w drobną kostkę
2 łyżki cukru
sok wyciśnięty z jednej cytryny
0,5 łyżeczki cynamonu
Ciasto:
400 g twarogu
2 żółtka
2 białka
1 szklanki mąki
1 opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie:
Jabłka:
Jabłka z sokiem z cytryny, cukrem i cynamonem przełożyć na patelnię o grubym dnie. Dusić na wolnym ogniu aż jabłka będą miękkie.
Pierogi
Twaróg przepuścić przez maszynkę do mięsa i wymieszać z żółtkami, mąką i cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać w ciasto (ciasto będzie klejące). Ciasto wyłożyć na mocno obsypany mąką blat. Podzielić na dwie części, obsypać mąką i uformować wałeczki. Pokroić je na 2 cm kawałki, ugotować we wrzącej wodzie około 1 minutę od wypłynięcia.
Podawać z prażonymi jabłkami.
Bułki poznańskie
Składniki:
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
250 ml letniej wody
2 łyżki oleju rzepakowego
600 g mąki pszennej typ 650
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Drożdż i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać resztę składników. Wymieszać i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie się kleić to podsypać mąką. Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 10-12 części i uformować bułki, każdą z nich naciąć na środku. Ułożyć na blasze do pieczenia, odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Bułki posmarować po wierzchu wodą. Wstawić do piekarnika, piec około 25 minut.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"