Materiał promocyjny

Lekka kuchnia dla każdego

Jeżeli wciąż czujecie się przejedzeni po świętach, mamy dla Was propozycję - lekką kuchnię noworoczoną. Co jeść, by się nie przejeść i nie przytyć - radzi w Dzień Dobry TVN kucharz Piotr Kucharski. Skorzystajcie z naszych przepisów!

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Sałatka z porów i kurczaka

Składniki:

2 pory

2 filety z piersi kurczaka

oliwa z oliwek

1 melon miodowy

200 ml jogurtu naturalnego

2 ząbki czosnku

0,5 łyżeczki curry

sól i pieprz

Przygotowanie:

Białe części pora pokroić w plasterki o grubości 0,5 cm i ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Filety z piersi kurczaka przyprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na oliwie, następnie podlać odrobiną wody i poddusić kilka minut. Melona obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę. Jogurt wymieszać z przeciśniętym czosnkiem i curry. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, doprawić solą i pieprzem.

Miniroladki z polędwicy wieprzowej

Składniki:

1 polędwica wieprzowa

20 suszonych pomidorów

20 liści szałwii

1 opakowanie rucolli

2-3 łyżki kaparów

oliwa z oliwek

pieprz i sól

Przygotowanie:

Polędwicę pokroić na dwadzieścia cienkich plastrów. Lekko rozbić dłonią. Przyprawić solą i pieprzem. Na każdy kawałek mięsa położyć listek szałwii i pomidora. Zwinąć małe roladki i spiąć wykałaczką. Rozgrzać oliwę z oliwek i obsmażyć roladki z każdej strony przez chwilę. Podlać winem lub wodą i dusić około 15 minut. W tym czasie na dużym talerzu ułożyć rukolę. Roladki ułożyć na rukoli. Na patelnię dołożyć kapary i lekko podsmażyć. Lekkim sosem z patelni polać roladki.

Marchewkowe tagliatelle z groszkiem i jajkiem w koszulce

Składniki:

1 kg długich marchewek

1 opakowanie mrożonego groszku

sól i pieprz

4 świeże jajka

1 pęczek natki pietruszki

oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Marchewki obrać i przy pomocy obieraczki do warzyw ściąć podłużne paski przypominające makaron. Razem z groszkiem ugotować (najlepiej na parze). Po ugotowaniu lekko podsmażyć z oliwą z oliwek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać natkę pietruszki i wymieszać. Zagotować wodę w garnku średniej wielkości. Temperaturę wody ustawić tak aby delikatnie się gotowała. Na dno włożyć miseczkę. Jajko wybić na łyżkę cedzakową i umieścić w miseczce na dnie garnka. Gotować około 4 minut. Pozostałe jajka ugotować w ten sam sposób. Marchewkowy makaron ułożyć na talerzach, na nich ułożyć jajka. Całość skropić oliwą z oliwek. Przyprawić solą i pieprzem.

Chleb z otrębami

Składniki:

50 g otrąb pszennych

50 g otrąb żytnich

50 g otrąb owsianych

400 ml wody

20 g drożdży

2 łyżki miodu gryczanego

500 g mąki pszennej

1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Otręby wymieszać ze sobą w misce, zalać 300 ml wody i odstawić do nasiąknięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie w pozostałej wodzie rozpuścić drożdże i miód. Dodać do otrąb, wymieszać. Mąkę wymieszać z solą i dodać do miski z otrębami. Całość dokładnie wymieszać, a następnie wyrobić rękami na gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, należy podzielić ciasto na dwie części i przełożyć do natłuszczonych podłużnych foremek i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220ºC. Wstawić foremki, piec około 20 minut następnie zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec kolejne 30 minut. Chleby wyjąć jak najszybciej z foremek i odstawić na kratkę z piekarnika, by ostygły.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości