Makaron z kurczakiem i serkiem mascarpone w formie lazanii? Sprawdź przepis Sebastiana Olmy

lazania
lazania
Źródło: 10'000 Hours/GettyImages
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościł Sebastian Olma wraz ze swoimi pomysłami na niezwykłe dania, które sprawdzą się na specjalne spotkania. Poznaj jego przepis na lasagne z kurczakiem, szpinakiem i serkiem mascarpone z parmezanem.

Lasagne z kurczakiem, szpinakiem i serkiem mascarpone z parmezanem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 łyżki oleju do smażenia
    • 3 białe cebule
      • 5 ząbków czosnku
        • 3 piersi z kurczaka
          • 1 l bulionu drobiowego
            • 250 g mascarpone
              • 80 g pesto bazyliowego
                • mały pęczek bazylii
                  • dynia piżmowa
                    • gałka muszkatołowa, sól, pieprz do smaku
                      • 300 g parmezanu
                        • makaron na lasagne
                          • 250 g mascarpone
                            • 150 ml mleka
                              • 50 g orzeszków pinii
                                • listki bazylii do dekoracji

                                  Sposób przygotowania lazanii z kurczakiem

                                  1. Rozgrzej olej w dużym naczyniu żaroodpornym. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż kilka minut, aż warzywa będą miękkie.
                                    1. Do cebuli i czosnku dodaj kawałki piersi z kurczaka i smaży po kilka minut z każdej strony, aż się zrumienią.
                                      1. Do mięsa dodaj bulion drobiowy i poczekaj aż odparuję, następnie mięso pokrój na mniejsze kawałki.
                                        1. Wrzuć kurczaka znów do naczynia, dodaj mascarpone, pesto bazyliowe i błękitny ser pleśniowy, gotuj wszystko, aż mascarpone się rozpuści, a masa zgęstnieje. Na koniec dodaj listki bazylii.
                                          1. W tym czasie pokrój dynię w kostkę i upiecz w piekarniku (180 szt. x 20 minut) lub gdy naprawdę miękka. Dopraw dynię odrobiną gałki muszkatołowej, solą i pieprzem i lekko „zgnieć” jeszcze widelcem.
                                            1. Rozgrzej piekarnik znów do 180 stopni C. Nałóż połowę mieszanki kurczaka na dno naczynia żaroodpornego o wymiarach 20 x 30 cm. Przykryj 4 arkuszami lasagne, następnie dynią piżmową i parmezanu.
                                              1. Dodaj kolejne 4 arkusze lasagne, pozostałąmieszankę z kurczaka, a następnie ostatnią warstwę makaronu.
                                                1. Z pozostałym mascarpone wymieszać tyle mleka, aby powstał gładki sos – należy dążyć do konsystencji zbliżonej do białego sosu.
                                                  1. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem, a następnie polej lasagne.
                                                    1. Posyp pozostałym parmezanem i orzeszkami pinii. Piecz przez 40 minut, aż środek będzie gorący, a wierzch będzie chrupiący i złocisty.
                                                      1. Przed podaniem posyp kilkoma dodatkowymi listkami bazylii.

                                                        Zobacz także:

                                                        Autor: Teofila Siewko

                                                        Źródło: Sebastian Olma

                                                        Źródło zdjęcia głównego: 10'000 Hours/GettyImages

                                                        podziel się:

                                                        Pozostałe wiadomości