Lasagne na różne sposoby. Gotuje Daria Ładocha

Lasagne na kilka sposobów. Wypróbuj przepisy Darii Ładochy na to pyszne danie w stylu klasycznym z mięsem wołowym i sosem beszamelowym, w wersji z łososiem i cukinią lub przygotuj lasagne wegetariańską.

Lasagne klasyczna z mięsem wołowym i sosem beszamelowym

Składniki:

  • 15 płatów makaronu do lasagne
    • kilka łyżek oliwy z oliwek
      • 1 cebula
        • 150 g boczku wędzonego w plastrach
          • 500 g mięsa mielonego
            • 200 g parmezanu
              • 400 g passaty pomidorowej
                • 5 łyżek przecieru pomidorowego
                  • 250 ml bulionu wołowego
                    • sól, pieprz

                      Beszamel

                      • 700 ml mleka
                        • gałka muszkatołowa
                          • sól
                            • 3 łyżki masła
                              • 4 łyżki mąki

                                Przygotowanie:

                                W głębokim rondlu podsmaż boczek. Jak wytopi się tłuszcz dodaj cebulę pokrojoną w piórka. Następnie dodaj mięso. Możesz podzielić je na dwie części. Doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj bulion wołowy. Dodaj passatę oraz przecier, dopraw solą i pieprzem i gotuj około godzinkę pod przykryciem. Pamiętaj, by zmniejszyć ogień do minimum. Możesz mieszać od czasu do czasu i wydłużyć czas gotowania sosu. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. W tym czasie przygotuj sos beszamelowy. Z masła i mąki zrób zasmażkę. Następnie partiami wlewaj mleko bardzo energicznie mieszając. To bardzo ważne by sos miał gładką konsystencję bez grudek. Następnie dopraw solą i gałką. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Na dno wlej ¼ sosu beszamelowego. Następnie rozłóż płaty makaronu. Następnie dodaj sos boloński i starty parmezan. Następnie znowu beszamel, płaty makaronu, sos i parmezan. Czynność powtarzaj jeszcze dwukrotnie. Wstaw lasagne do piekarnika i piecz około 40 minut. Po około 20 minutach przykryj danie, by nie spaliło się z wierzchu.

                                Lasagne z cukinią i łososiem

                                Składniki:

                                • 400 g filetów z łososia bez skóry
                                  • 1 cukinia
                                    • 1 por - tylko biała część
                                      • 120 g sera Grana Padano
                                        • 100 g sera gorgonzola
                                          • sól, pieprz
                                            • oliwa z oliwek
                                              • sok z cytryny
                                                • świeże oregano
                                                  • 9 płatów makaronu do lasagne
                                                    • 2 łyżki mąki
                                                      • 2 łyżki masła
                                                        • 500 ml mleka
                                                          • sól
                                                            • gałka muszkatołowa

                                                              Przygotowanie:

                                                              Do tego przepisu najlepiej użyć formy 20x30 cm. Cukinię pokrój na cienkie plasterki. Pora drobno posiekaj i zeszklij na oliwie z oliwek z dodatkiem soli i pieprzu, aż zmięknie. Łososia pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj soli i skrop obficie cytryną. Płaty makaronu gotuj około 5 minut a następnie rozłóż każdy osobno na desce - tak, by się nie posklejały. Przygotuj sos beszamelowy. Z masła i mąki zrób zasmażkę. Następnie partiami wlewaj mleko bardzo energicznie mieszając. To bardzo ważne by sos miał gładką konsystencję bez grudek. Następnie dopraw solą i gałką. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Formę wysmaruj oliwą z oliwek. Na dno wlej kilka łyżek sosu beszamelowego. Następnie ułóż 3 pierwsze plastry makaronu do lasagne. Dodaj pora, łososia oraz cukinię, polej sosem i dodaj starty Grana Padano oraz gorgonzolę. Następnie znowu polej beszamelem, dodaj płaty makaronu i zrób jak poprzednio. Czynność wykonaj 3 razy (masz 9 płatów makaronu). Następnie wstaw do piekarnika na 30 minut. Przykryj folią aluminiową. Przed podaniem udekoruj tymiankiem.

                                                              Lasagne wegetariańska

                                                              Składniki:

                                                              • 1 cukinia
                                                                • 1 bakłażan
                                                                  • 1 brokuł
                                                                    • 1 cebula
                                                                      • 4 świeże pomidory bez skórki
                                                                        • sól, pieprz
                                                                          • 4 ząbki czosnku
                                                                            • 9 arkuszy makaronu do lasagne
                                                                              • świeże zioła: mięta, bazylia, oregano
                                                                                • 150 g mozzarelli
                                                                                  • 100 g parmezanu
                                                                                    • 100 g sera pleśniowego
                                                                                      • oliwa z oliwek
                                                                                        • 1 łyżka octu balsamicznego

                                                                                          Przygotowanie:

                                                                                          Wszystkie świeże zioła posiekaj drobno i dodaj oliwę z oliwek i ocet balsamiczny.

                                                                                          Pomidory bez skóry pokrój w kostkę i podsmaż w rondelku na oliwie z oliwek z dodatkiem cebuli posiekanej, soli, pieprzu oraz czosnku. Brokuła zblanszuj w gorącej wodzie. Cukinię i bakłażana pokrój w cienkie plastry i grilluj na patelni grillowej. Płaty makaronu zamocz we wrzątku tak, by zmiękły i osobno ułóż na blacie, tak by się nie posklejały. Formę najlepiej kwadratową wysmaruj oliwą. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Na samym dnie ułóż ⅓ sosu ze świeżych pomidorów. Dodaj 3 płaty ciasta. dodaj ⅓ warzyw i posyp ⅓ wszystkich serów. Czynność powtórz jeszcze dwa razy. Następnie wstaw lasagne do piekarnika i piecz przez 30 minut. Następnie po upieczeniu podawaj z sosem ziołowym.

                                                                                          Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                                          Zobacz też:

                                                                                          Babeczki i mus czekoladowy - pyszne i łatwe w przygotowaniu. Przepisy Darii Ładochy

                                                                                          Dania wegetariańskie według przepisów Piotra Kucharskiego

                                                                                          Ulubione danie Polaków - pizza a’la Polan

                                                                                          Autor: Jola Marat

                                                                                          Źródło: Daria Ładocha

                                                                                          podziel się:

                                                                                          Pozostałe wiadomości