Przepisy kulinarne

Łapanowski czaruje w kuchni DDTVN

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Jak gotować zimą, by zadbać o swoją odporność? Co jeść, kiedy o tej porze roku nie ma świeżych owoców i warzyw? Sięgnij wtedy po przetwory, suszone owoce, kiszoną kapustę i... kiełki. Co tym razem wyczarował w kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Łapanowski?

Zdjęcie: Agnieszka K. Jurek/ East News

Sałatka z ciecierzycy, pieczonych orzechów laskowych i świeżej kolendry

Składniki:

300 g ugotowanej ciecierzycy

100 g orzechów laskowych

50 g suszonej żurawiny

6 łyżek oliwy z oliwek

2 łyżki soku z cytryny

1 szklanka soku jabłkowego

Łyżka drobno siekanej kolendry

Kiełki lucerny

Pieprz, Cukier, Sól

Przygotowanie:

Żurawinę zalewamy sokiem jabłkowym i moczymy tak długo, aż nasiąknie i stanie się miękka. Orzechy pieczemy uważnie, by stały się złociste i pachnące, a skórka zaczęła pękać. Przygotowujemy sos mieszając sok z cytryny z przyprawami i świeżą kolendrą, a następnie powoli dolewany oliwę cały czas intensywnie mieszając. Ciecierzycę mieszamy z żurawiną orzechami i sosem. Podajemy ozdobioną kiełkami lucerny.

Pieczony kurczak zagrodowy z pietruszką i sosem cytrynowym

Składniki:

50 ml oliwy z oliwek

4 pietruszki

2 marchewki

2 główki czosnku

1 łyżka musztardy francuskiej

1 łyżka świeżego estragonu

1 kurczak lub kilka piersi

1 łyżeczka miodu

1 łyżka majonezu

Kilka gałązek świeżego tymianku

Garść prażonego słonecznika

Kilka łyżek masła

Pieprz, Sól

Przygotowanie:

Zaczynamy od kurczaka. Nacieramy go solą, pieprzem, tymiankiem i odrobiną musztardy. Warto też pod skórę wetknąć odrobinę masła, by nadać pieczonemu ptakowi smaku, aromatu i soczystości. Kurczaka pieczemy do zezłocenia ok. 1 1/2h w temperaturze 160 C. Piersi krócej ok. 30-40 minut. Pietruszki, marchewki obieramy i rozkrawamy wzdłuż na 4 części. Główki czosnku przekrawamy w poprzek na 2 części. Warzywa pieczemy do miękkości z zezłocenia. Kiedy kurczak i warzywa będą gotowe, przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki. Pamiętamy, by oliwę dodać jako ostatnią. Sałatkę podajemy w głębokim talerzu wymieszaną z sosem i posypaną ziarnami słonecznika, świeżą natką pietruszki i estragonem.

Kozi ser z gruszkami i syropem pomarańczowo-rozmarynowym

Składniki:

25 ml wody pomarańczowej

3 łyżki miodu

2 gałązki rozmarynu

1 gruszka

Garść pieczonych orzechów laskowych

Kilka listków świeżej mięty i melisy

Sok z 0,5 limonki

Ser kozi

Przygotowanie:

W małym garnku zagotowujemy 100 ml wody z rozmarynem, po kilkunastu minutach dodajemy miód, sok z limonki i wodę pomarańczową. Gotujemy tak długo, aż uzyskamy konsystencje syropu. Na talerzu układamy małe kuleczki koziego sera dekorujemy płatkami drobno pokrojonej gruszki. Całość polewamy syropem rozmarynowo pomarańczowym i posypujemy pieczonymi orzechami.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości