Lane ciasto na słono i na słodko. Przepisy Andrzeja Polana

Kto z nas nie zna lanych klusek? Wszyscy chyba pamiętamy je z dzieciństwa, bo pływały w rosole. Ale okazuje się, że nie tylko tam muszą pływać. Andrzej Polan przygotuje różne wariacje na temat klusek i lanego ciasta. Łatwe, szybkie, do zrobienia z dziećmi, a jak się okazuje - może być nawet bardzo pięknie podanym daniem.

Lane kluski (przepis podstawowy)

  • 1 jajko
    • 1 łyżka mąki
      • Szczypta soli

        Wszystko razem dokładnie mieszamy, odstawiamy na chwilę i wylewamy małym strumieniem na gotującą się wodę. Wyjmujemy po wypłynięciu na wierzch.

        Sposób podania:

        Możemy podać tradycyjnie jako zamiennik w rosole, z kawałkiem młodej kapusty i posypane wszystko serem.

        • kawałek młodej kapusty sparzonej w rosole
          • dobry nasz rosół domowy
            • ser dojrzewający

              Możemy przygotować ciasto wcześniej, polać rozpuszczonym masłem z kardamonem i wstawić do piekarnika do zapieczenia na złoty kolor, w tym celu zrobione ciasto skrapiamy masłem rozpuszczonym, wykładamy na pergamin na blaszce i wstawiamy do zapieczenia.

              Bartosz Tomaszewski/Dzień Dobry TVN

              Zielone szparagi w sosie śmietanowym, z chrupiącymi kluskami lanymi i rabarbarem

              Składniki:

              • 500 g zielonych szparagów
                • 250 ml śmietanki 36%
                  • 1 mozzarella w zalewie
                    • 50 g sera dojrzewający tartego
                      • sól, biały pieprz
                        • koperek
                          • 1 łyżka cukru
                            • 1 laska rabarbaru
                              • kwiatki bratków do dekoracji
                                • kardamon mielony

                                  Przygotowanie:

                                  Rabarbar kroimy w cienkie paski, posypujemy cukrem i zagotowujemy.

                                  W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem łyżki cukru, łyżki soli. Kiedy tylko woda zacznie się gotować, wrzucamy szparagi i gotujemy około 5 minut, wszystko zależy od grubości szparag.

                                  Na patelni zagotowujemy śmietankę, dodajemy ser dojrzewający, sól, biały pieprz. Kiedy tylko sos osiągnie właściwą gęstość dodajemy mozzarellę pokrojoną w kostkę. Delikatnie mieszamy. Sparzone szparagi wykładamy na duży talerz, polewamy sosem, wykładamy chrupiące ciasto lane i posypujemy rabarbarem.

                                  Kluski lane można smażyć, czego dowodem ten przepis:

                                  Kluski lane smażone z truskawkami i różą

                                  Składniki cz. 1

                                  • 250 g mąki
                                    • 150 ml mleka
                                      • 2 jajka
                                        • 2 łyżki cukru
                                          • cukier wanilinowy
                                            • szczypta proszku do pieczenia
                                              • szczypta soli
                                                • olej rzepakowy do smażenia
                                                  • cukier puder do posypania

                                                    Przygotowanie:

                                                    Wszystkie składniki miksujemy, przekładamy do butelki plastikowej, w nakrętce robimy dziurkę, zakręcamy butelkę. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, kiedy będzie gorący, wylewamy spirale naszego ciasta, robiąc przy tym różne esy floresy. Smażymy z jednej strony, przekładamy na drugą stronę.

                                                    Składniki cz. 2:

                                                    • 500 g truskawek świeżych lub mrożonych
                                                      • konfitury z róży
                                                        • 500 ml śmietanki 36%
                                                          • 2 łyżki mascarpone
                                                            • cukier wanilinowy
                                                              • 100 g cukiru
                                                                • drobne płatki róż do dekoracji
                                                                  • melisa do dekoracji

                                                                    Przygotowanie:

                                                                    Połowę cukru mieszamy z truskawkami, konfiturą z róży, odstawiamy. Śmietankę ubijamy z mascarpone, pozostałym cukrem, cukrem wanilinowym. Śmietankę wykładamy na jeden arkusz smażonego naleśnika, następnie truskawki, drugi naleśnik. Wszystko posypujemy cukrem pudrem, dekorujemy płatkami róż, melisą.

                                                                    Bartosz Tomaszewski/Dzień Dobry TVN

                                                                    Czekoladowe kluski lane z prażonymi jabłkami, serem i cukrem goździkowym

                                                                    Składniki cz. 1:

                                                                    • 2 jajka
                                                                      • 3 łyżki mąki
                                                                        • 50 g czekolady
                                                                          • 50 ml śmietanki 36%
                                                                            • cukier wanilinowy
                                                                              • szczypta soli

                                                                                Przygotowanie:

                                                                                Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką, dodajemy jajka i na koniec mąkę ze szczyptą soli. Wszystko bardzo dokładnie miksujemy. Wodę zagotowujemy z cukrem wanilinowym i na gotującą wylewamy kluski czekoladowe. Gotujemy do momentu aż kluski wypłyną na wierzch.

                                                                                Składniki cz. 2:

                                                                                • 3-4 jabłka
                                                                                  • 2-3 łyżki miód wielokwiatowy
                                                                                    • 2 szt. goździki
                                                                                      • 2-3 łyżki cukru
                                                                                        • 150 g biały ser niemielony
                                                                                          • stokrotki do dekoracji

                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                            Jabłka dzielimy na cząstki lub ścieramy na grubym oczku, dusimy na patelni z miodem. Na przygotowane jabłka doprawione cynamonem, kardamonem wykładamy ser biały w kawałkach, kluski czekoladowe. Wszystko posypujemy cukrem pudrem zrobionym w młynku do kawy z dodatkiem goździka.

                                                                                            Zobacz też:

                                                                                            Autor: Luiza Bebłot

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości