Łańcuchowy duet w kuchni DDTVN

W kuchni Dzień Dobry TVN rządzi dziś duet "Reakcji łańcuchowej". Piotr pokazał, jak zrobić dobre do smażenia masło klarowane oraz przygotował wiosenną sałatkę z olejem rydzowym, a także ciasto cytrynowe. Aneta zaś, przygotowała wegetariański smalec z fasoli oraz cynamonowe kluseczki z soczewicy ze szparagami, marchewką i pomarańczą. Pycha!

Cynamonowe kluseczki z soczewicy ze szparagami, marchewką i pomarańczą

Składniki:

Jajko

4 łyżki mąki z soczewicy

Szczypta soli

1/3 łyżeczki cynamonu

Warzywa z dodatkami:

0,5 pęczka szparagów

Skórka z 0,5 pomarańczy

Sok z 0,5 pomarańczy

Marchewka

Łyżeczka oliwy z oliwek

Ząbek czosnku

Sól, pieprz

Łyżka orzechów nerkowca

Łyżeczka parmezanu

Przygotowanie:

Do miseczki wbij jajko, dodaj mąkę, szczyptę soli i cynamon. Całość wymieszaj.

Jeżeli konsystencja będzie bardzo gęsta, dodaj odrobinę wody. Zagotuj wodę w garnku. Nabieraj małe porcje ciasta łyżeczkę i wrzucaj je do gotującej się, posolonej wody. Po wypłynięciu kluseczek na powierzchnię wody, gotuj je jeszcze przez minutę, a następnie wyjmij każdą z nich cedzakową łyżką.

W woku rozgrzej oliwę, następnie dodaj pokrojony w cienkie plastry czosnek oraz startą skórkę z pomarańczy. Całość podsmaż przez kilka minut. Szparagi umyj, a następnie odłam grube końce i pokrój je w plasterki. Dodaj pokrojone szparagi wraz z marchewką, wcześniej obraną i pokrojoną, obieraczką do warzyw, wzdłuż. Smaż całość przez chwilę, następie podlej odrobiną wody i wciśnij sok z pomarańczy. Duś przez kilka minut następnie dodaj sól, pieprz i posiekane orzechy nerkowca. Warzywa z patelni połącz z kluseczkami i na samym końcu posyp startym parmezanem.

Wegetariański smalec z fasoli

Składniki:

szklanka ugotowanej białej fasoli

cebula

Łyżka oleju rzepakowego

Sól

2 spore szczypty suszonego majeranku

Kawałek słodkiego jabłka

Ogórki małosolne

Przygotowanie:

Ugotuj fasolę, a następnie zblenduj ją na gładką masę. Na łyżeczce oleju, podsmaż drobno posiekaną cebulę następnie dodaj fasolę oraz drobno starte jabłko. Całość przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Całość duś przez chwilę energicznie mieszając.

Wiosenna sałatka z olejem rydzowym

Składniki:

1 słodki duży ziemniak

Oliwa z oliwek

Suszony tymianek

Pęczek podłużnych rzodkiewek

4 łyżki octu winnego

Sól i pieprz

Pęczek świeżego szpinaku

1 dojrzałe awokado

1 paczka sera feta

Olej rydzowy

4 łyżki maku

Przygotowanie:

Ziemniaka obierz i pokrój w cienkie plasterki. Przypraw sola, pieprzem, tymiankiem i skrop oliwą z oliwek. Kratkę z piekarnika ułóż na blaszce do pieczenia, na niej ułóż plasterki ziemniaka. Wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 170ºC przez około 15 minut.

Rzodkiewki pokrój w plasterki, umieść w misce, zalej octem, przypraw solą i pieprzem, odstaw na 5-10 minut do piklowania.

Liście szpinaku umyj i pokrój w paski, ułóż w jednej części płaskiego dużego talerza. Awokado obierz, pokrój na plasterki i ułóż obok szpinaku, ciepłe plasterki ziemniaka ułóż obok, następnie rzodkiewki. Całość polej octem, który został po marynowaniu rzodkiewek. Posyp serem feta i obficie polej olejem rydzowym. Przypraw pieprzem.

Klarowane masło/Masło palone

Składniki:

3 kostki masła

Przygotowanie:

Masło przełóż do rondelka o grubym dnie. Podgrzewaj na bardzo mały ogniu. Na początku odparuj wodę, a następnie dalej podgrzewaj aż białe opadnie na dno. Masło przelej do słoika przez sitko wyłożone gazą.

Żeby zrobić masło palone należy podgrzewać do momentu aż białko na spodzie garnka zacznie nabierać złoto-brązowego koloru, a masło zacznie pachnieć orzechami.

Ciasto cytrynowe

Składniki:

250 ml oliwy z oliwek Extra Virgine

3 jajka

350 ml mleka

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki startej skórki z cytryny

200 g cukru

350 g mąki pszennej tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Krem i wypełnienie:

150 g dżemu cytrynowego

2 opakowania mascarpone

1 łyżka skórki z cytryny

1 łyżka soku z cytryny

2-3 łyżki kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180ºC. W dużej misce przy pomocy miksera wymieszaj oliwę, jajka, mleko, sok i skórkę z cytryny. Ubijaj całość około 2-3 minut. W osobnej misce wymieszaj ze sobą mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Suche składniki wsyp do mokrych i wymieszaj. Natłuść dwie tortownice o średnicy 20-22 cm. Przelej do nich masę, wstaw do piekarnika i piecz około 20-25 minut.

W tym czasie wymieszaj mascarpone ze śmietaną, skórą i sokiem cytrynowym.

Biszkopty po upieczeniu wystudź. Jeśli wyrosły to odciąć góry aby otrzymać dwa równe blaty. Jeden z nich nasmaruj dżemem cytrynowym i przyłóż drugim. Wierzch i boki posmaruj kremem. Górę można udekorować plasterkami cytryny.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości