Przepisy kulinarne

Kurczak w kilku odsłonach

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Praktycznie każdy element z kurczaka można wykorzysta w kuchni. Podsmażana wątróbka, filet z piersi w ziołach, nóżki w galarecie i tradycyjny rosół. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski pokazał, jak jeszcze można przyrządzić popularną kurę.

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Bulion z kurczaka z makaronem naleśnikowym

Składniki:

1 korpus z kurczaka

2 skrzydełka

2 marchewki

1 korzeń pietruszki

kawałek selera

1 mały por (tylko biała część)

1 listek laurowy

1 ziele angielskie

0,5 łyżeczki suszonego lubczyku

połówka cebuli

sól i pieprz

natka pietruszki

Naleśniki:

1 jajko

100 ml mleka

100 ml gazowanej wody

1 łyżeczka cukru

szczypta soli

szczypta pieprzu

0,5 łyżeczki ziół prowansalskich

250 g mąki pszennej

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Korpus i skrzydełka z kurczaka dokładnie umyć. Zalać 5 litrami wody i gotować na wolnym ogniu 1,5 godziny. Dodać obraną włoszczyznę oraz przyprawy. Cebulę opiec nad ogniem lub przyrumienić na suchej patelni. Gotować na wolnym ogniu około godziny.

Naleśniki:

Wszystkie składniki z wyjątkiem oleju dokładnie wymieszać. Usmażyć naleśniki na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.

Następnie zwinąć je w rulonik i pokroić w 0,5 cm plasterki. Po rozwinięciu utworzą makaron podobny do tagliatelle.

Bulion przecedzić przez sito. Podgrzać i doprawić do smaku pieprzem i solą.

Naleśnikowy makaron przełożyć do kilku miseczek i zalać ciepłym bulionem. Posypać posiekana natką pietruszki.

Wskazówka:

Skrzydełka można namoczyć w roztrzepanym jajku z odrobiną mleka, obtoczyć w mące pełnoziarnistej wymieszanej z mąką kukurydzianą i usmażyć w głębokim tłuszczu aż będą rumiane. Tak podsmażone skrzydełka można podać do zupy.

Nóżki kurczaka z ciecierzycą i pęczakiem

Składniki:

1 cebula

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

2 podudzia z kurczaka

2 udka z kurczaka

sól i pieprz

ostra papryka w proszku

garam masala (indyjska mieszanka przypraw) opcjonalnie

1 puszka krojonych pomidorów

1 puszka ciecierzycy

200 g kaszy pęczak

jogurt grecki do podania

Sposób przygotowania:

Cebule i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek. Kurczaka ponacinać, przyprawić solą, pieprzem, ostrą papryką i garam masala. Dodać na patelnię i podsmażyć. Dodać pomidory z puszki. Dusić całość przez około 30 minut. Dodać odsączoną ciecierzycę. Dusić całość około 10 minut. Podlać wodą i dodać kasze pęczak. Gotować całość aż kasza będzie miękka. Jeśli będzie potrzeba dolać wody. Przyprawić całość pieprzem, solą ostrą papryką i garam masala. Podawać z łyżką jogurtu.

Szybki kurczak stir-fry

Składniki:

200 g chińskiego makaronu jajecznego

3 marchewki

4 łyżki oleju do smażenia

2 filety z piersi kurczaka

1 papryczka chilli

0,5 główki kapusty pekińskiej (biała część)

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki miodu

5 łyżek sezamu

pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Marchewki obrać i pokroić w zapałki. Filety przekroić w poprzek na połowę i pokroić wzdłuż włókien na podłużne paski. Papryczkę chilli drobno posiekać Kapustę posiekać na paski.. Olej rozgrzać w woku lub na głębokiej patelni. Dodać marchewkę i podsmażyć 2-3minuty. Dodać kurczaka i chilli, podsmażyć przez kolejne 2-3 minuty. Dodać kapustę pekińską i podsmażyć kolejne kilka minut. Dodać sos sojowy, miód i sezam. Przesmażyć przez chwilę. Doprawić pieprzem. Dodać makaron, wymieszać i przesmażyć przez chwilę.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości