Kurczak po tajlandzku w kilku wersjach – przepisy

Kurczak po tajlandzku jest daniem, które ma wiele odsłon – może być słodkie, ostre, słodko-ostre lub kwaśne. Kurczak taki może być przyrządzony na chrupiąco, w panierce, lub na miękko. Najważniejsze jest, aby były w nim zawarte skarby kuchni tajskiej i mięso z kurczaka. Sprawdź przepisy.

Danie to święci triumfy w chińskich restauracjach i barach. Można je również przygotować samodzielnie. Niestety, nie ma jednego “głównego” przepisu na tę potrawę. Kurczak po tajlandzku można przyrządzić na wiele różnych sposobów – kierując się indywidualnymi preferencjami lub po prostu tym, co akurat znajduje się w domowych zapasach. Oto kilka różnych przepisów na to danie.

Kurczak po tajlandzku na ostro - przepis

Ten przepis przypadnie do gustu fanom cebuli, czosnku i chilli, czyli maniakom tego, co ostre i wyraziste.

Składniki:

  • cebula,
    • 2 ząbki czosnku,
      • 2 papryczki chilli,
        • 3-4 listki świeżej kolendry,
          • łyżka brązowego cukru,
            • 4 filety z piersi kurczaka,
              • 250 ml mleka kokosowego,
                • limonka

                  Przygotowanie:

                  Kurczaka kroimy w podłużne paski grubości ok. 1 cm. Czosnek, cebulę i papryczki chilli obieramy i siekamy, a następnie podsmażamy na patelni – wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Gdy warzywa się zeszklą, dodajemy do nich paski kurczaka. Całość smażymy, aż mięso będzie dobre. Następnie wsypujemy na patelnię łyżkę brązowego cukru i wrzucamy 3-4 posiekane liście kolendry. Smażymy razem przez 2-3 minuty. Kolejny krok to dodanie do całości szklanki mleka kokosowego. Całość zostawiamy na patelni jeszcze przez 5-7 minut, aż powstały sos zgęstnieje. Gotowe danie podajemy samodzielnie lub z ryżem (najlepiej basmati). Całość polewamy sokiem z limonki i ozdabiamy liściem rukoli.

                  Jak widać danie jest bardzo proste i nie zabiera dużo czasu.

                  Kurczak po tajlandzku w panierce - przepis

                  Ten przepis jest idealny dla fanów chrupania złocistego, smażonego kurczaka. Do przygotowania go będzie potrzebny wok.

                  Składniki:

                  • piersi z kurczaka – dowolna ilość, najlepiej 4,
                    • 1,5 szklanki mąki pszennej,
                      • jajko,
                        • szczypta kurkumy,
                          • łyżeczka imbiru,
                            • łyżeczka curry (może być również w wersji ostrej),
                              • butelka oleju sojowego do smażenia (może być zwykły),
                                • szczypta chilli lub słodkiej papryki – w zależności od preferencji,
                                  • szczypta soli,
                                    • szklanka wody,
                                      • kilka kropel sosu rybnego (można pominąć).
                                        • Olej wlewamy do woku i rozgrzewamy, tak aby nie przypalić! Piersi kurczaka kroimy na większe kostki (2x2 cm).

                                          W oddzielnym naczyniu przygotowujemy ciasto. Mąkę łączymy z kurkumą, jajkiem, imbirem, curry i papryką. Dodajemy wodę, sos rybny i sól. Ciasto powinno mieć konsystencję podobną do naleśnikowego, ale być bardziej gęste. Kawałki kurczaka wrzucamy na głęboki olej i smażymy, aż będą złociste. Następnie wyjmujemy je i kładziemy na ręczniku papierowym lub gazie, aby ociekły z tłuszczu. Kawałki kurczaka można jeść na ciepło i na zimno, z dodatkiem ryżu, sosu sojowego i surówki z białej kapusty.

                                          Kurczak po tajlandzku z sezamem - przepis

                                          Składniki:

                                          • 2 piersi z kurczaka,
                                            • 3 papryki,
                                              • 200 g ryżu,
                                                • 400 ml dowolnego bulionu,
                                                  • 100 g sezamu,
                                                    • 4 ząbki czosnku,
                                                      • 2 cm świeżego imbiru,
                                                        • olej kokosowy do smażenia,
                                                          • dymka,
                                                            • sól, curry do ryżu (jeśli lubimy),
                                                              • papryczka chilli.

                                                                Piersi kurczaka kroimy w paski i podsmażamy na oleju kokosowym. Na patelnię dorzucamy cebulę, paski papryki i krótko smażymy – ważne, aby papryka była chrupiąca! Całość zdejmujemy z patelni, a wrzucamy na nią czosnek, imbir, chilli i ryż. Po przesmażeniu zalewamy wszystko bulionem i gotujemy w ten sposób ryż. Następnie na suchą patelnię sypiemy sezam i prażymy – ważne, aby nie robić tego za długo, bo stanie się gorzki. Kiedy ryż już się ugotuje, dodajemy do niego mięso i paprykę. Całość posypujemy prażonym sezamem.

                                                                Podobnie jak wyżej można przygotować kurczaka po tajlandzku z warzywami – zamiast papryki, dodajemy ulubione warzywa – pora, seler naciowy, białą kapustę, marchewkę, groszek itp.

                                                                Zobacz także:

                                                                Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                Źródło zdjęcia głównego: Fot. RapidEye/Getty Images

                                                                podziel się:

                                                                Pozostałe wiadomości