Kulinarny Blog Roku

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN palmę pierwszeństwa dzierżą dwaj kumple z Krakowa. Jeden gotuje, a drugi fotografuje to, co ten pierwszy ugotował. Potem wszystko konsumują. W kuchni Dzień Dobry TVN gośćmi byli: Grzegorz Targosz oraz Paweł Łukasik. Towarzyszyła im Ania Starmach.

Sałatka z grejpfrutem pomarańczą, krewetkami, fenkułem i chili

Składniki:

(przepis na 4 porcje)

8 sztuk krewetek (dużych krewetek z pancerzem lub bez ale surowych w rozmiarze 16/20)

1 fenkuł (koper włoski)

1 czerwony grejpfrut

1 pomarańcza

3 łyżki masła Lurpak

2 łyżki oleju

1 ½ łyżki białego octu winnego

½ chili

1 ząbek czosnku

1 garść liści pietruszki

kilka gałązek koperku

Przygotowanie:

Z cytrusów obciąć plastry z końców, a następnie z góry na dół ściąć skórkę zewnętrzną i cienką (białą) wewnętrzną oraz wyciąć z obranych cytrusów cząstki. Koper włoski pociąć na cienkie paseczki. Z krewetek usunąć „żyłę” (podważ „żyłę” końcówką noża i wyciągnij ją). Następnie opłukać krewetki pod zimną bieżącą wodą i usmażyć je na 3 łyżkach masła. Obrać i drobno posiekać czosnek, posieka natkę pietruszki oraz chili. Wymieszać oliwę oraz ocet winny i dodać do niego czosnek, pietruszkę oraz chili. Układać plasterki cytrusów, koper włoski i krewetki, polewając dresingiem, a następnie udekorować listkami koperku.

Krem z pietruszki i jabłek z chipsami pietruszkowymi oraz piklami z rzodkiewki

Składniki

(przepis na 4-6 osób)

Zupa:

3 łyżki masła Lurpak do smażenia

2 cebule szalotki

3 korzenie pietruszki

1 ziemniak

2 jabłka

1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej

1 szklanka śmietany

1 szklanka mleka

2 łyżki natki pietruszki

sól, pieprz do smaku

Chipsy z pietruszki:

Składniki:

1 korzeń pietruszki

2 łyżki oliwy

Pikle z rzodkiewki:

1 pęczek rzodkiewki

½ szklanki cukru brązowy

½ szklanki octu winnego

1 szklanka wody

Przygotowanie zupy:

na maśle podsmażyć posiekaną cebulę szalotkę. Gdy się zeszkli po ok. 2-3 min. dodać obrane i pokrojone w kostkę korzenie pietruszki, ziemniaka i jabłka. Podsmażyć do zmięknięcia ok 5 min. od czasu do czasu mieszając. Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem ok 20 min do miękkości. Następnie zmiksować na gładką masę. Doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową według uznania. Dodać śmietanę i mleko oraz podgrzać. Zupę rozlać do talerzy i do każdą porcję udekorować kilkoma plasterkami pikli z rzodkiewki, chipsami z pietruszki, roztartym czerwonym pieprzem oraz poszatkowaną natka pietruszki.

Przygotowanie chipsów: obierz korzeń pietruszki a następnie pociąć obieraczką do warzyw na cienkie paseczki szerokości 1-3 cm. Następnie wymieszać oliwą i piec na lasze w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 st. C ok. 10-15 min do zrumienienia.

Przygotowanie pikli z rzodkiewki: zagotować wodę z cukrem i octem winnym. Pokroić rzodkiewkę w cienki plasterki a następnie wrzucić do wrzątku na 3 min. Odcedzić i ułożyć na wierzch zupy.

Tarta pieczarkowa z kaszą gryczaną oraz białym serem i natką pietruszki

Składniki:

(przepis na 4 porcje)

Ciasto:

250 g mąki pszennej

150 g zimnego masła Lurpak

1 łyżeczka soli

1 żółtko

2 łyżki lodowatej wody

Farsz:

2 torebki kaszy gryczanej

700 g pieczarek

1 cebula

1 ząbek czosnku

2 łyżki masła lurpak

300 g białego sera

5 łyżek śmietany kremowej 30%

2 jajka + 1 białko (pozostałe z ciasta)

5 łyżek posiekanej natki pietruszki

sól, pieprz

Przygotowanie ciasta:

Poszatkować masło nożem. Dodać resztę składników i szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 45 minut.

Przygotowanie farszu:

Zagotować kaszę w osolonej wodzie. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę i czosnek, a następnie dodać pieczarki. Smażyć aż do redukcji soku powstałego z pieczarek.

Wymieszać kaszę gryczaną z pieczarkami. Dodać pokruszony biały ser, śmietanę, jajka, białko, posiekaną pietruszkę i doprawić solą oraz świeżo zmienionym pierzem do smaku.

Przygotowanie tarty:

Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Ciasto rozwałkować i nałożyć na tortownicę, nakłuć ciasto widelcem. Przykryć folią aluminiową i obciążyć grochem lub fasolą. Następnie wstawić do piekarnika na 15 minut i podpiec. Po tym czasie ściągnąć folię. Nałożyć farsz i piec jeszcze 30 minut. Po upieczeniu odczekać, aż tarta lekko przestygnie i można podawać.

Przepis Ani Starmach:

Kasza gryczana z pietruszką

SKŁADNIKI:

200 g kaszy gryczanej

8 niedużych pieczarek

100ml białego wina

150 g szpinaku

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

700 ml bulionu warzywnego

2 łyżki oliwy

sól, pieprz i zioła do smaku

Sos pietruszkowy:

2 natki pietruszki

2 ząbki czosnku

2 garści rukoli

50g parmezanu

50g orzeszków piniowych

Ciasto filo

Roztopione masło

parmezan

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Grzyby pokrój w plasterki i podsmaż na niewielkiej ilości oliwy. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i czosnek smaż przez kilka minut. Dodaj kaszę i podsmaż przez kilka minut. Wlej białe wino. Gdy wino wyparuje wlej trochę bulionu i ponownie wymieszaj. Bulion dodawaj stopniowo, mieszając przez cały czas. Po około 20 minutach dodaj pieczarki. Wymieszaj gotuj jeszcze około 10 minut. Na koniec dodaj szpinak i dokładnie wymieszaj. Wszystkie składniki sosu pietruszkowego zblenduj, dodaj do kaszy, podawaj od razu lub zapiekaj w postaci babeczek z ciastem filo: wystarczy pokroić je w kwadraty, skleić roztopionym masłem, nafaszerować kaszą posypać parmezanem i włożyć na 10 minut do piekarnika!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości