Przepisy kulinarne

Kulebiak z łososia z kaszą gryczaną, czyli mikołajkowa kuchnia Piotra Kucharskiego

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Piotr Kucharski
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował mikołajkowe dania, które zachwycą wszystkich smakoszy. Sprawdź przepis na kulebiaka z łososia z kaszą gryczaną.

Kulebiak z łososia z kaszą gryczaną - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 opakowania ciasta francuskiego (250 g/szt.)
  • 200 g kiszonej kapusty
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 600 g filetu z łososia, bez skóry
  • sól i pieprz
  • jajko, do posmarowania ciasta

Sposób przygotowania kulebiaka z łososia z kaszą gryczaną

  1. 1Grzyby namoczyć, następnie ugotować do miękkości.
  2. 2Kapustę jeśli jest zbyt kwaśna opłukać na sicie, odcisnąć. Włożyć do garnka zalać ½ szklanki wody. Doprawić solą i gotować pod przykryciem aż kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania dołożyć grzybów i gotować razem.
  3. 3Kaszę gryczaną przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. 4Filet z łososia przyprawić solą i pieprzem.
  5. 5Jedno ciasto francuskie rozwinąć. Na nim ułożyć warstwę kapusty kiszonej z grzybami, na niej ułożyć warstwę kaszy gryczanej, na wierzchu ułożyć filet z łososia. Jeśli kapusta wystaje poza filet, należy ją delikatnie wsunąć pod rybę.
  6. 6Wystające ciasto poza farsz posmarować roztrzepanym jajkiem. Na wierzchu ułożyć drugie ciasto. Dokładnie dopasować do farszu.
  7. 7Nadmiar ciasta obciąć nożem i jego tępą końcówką docisnąć boki aby się skleiły i powstał ładny wzór. Z odkrojonego ciasta można wykonać dekoracje np. kwiaty, liście. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem.
  8. 8Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180º C na około 30 min, aż ciasto będzie złoto-brązowe.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Piotr Kucharski

Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

Pozostałe wiadomości