W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował mikołajkowe dania, które zachwycą wszystkich smakoszy. Sprawdź przepis na kulebiaka z łososia z kaszą gryczaną.
Kulebiak z łososia z kaszą gryczaną - przepis krok po kroku
Składniki:
- 50 g suszonych grzybów
- 2 opakowania ciasta francuskiego (250 g/szt.)
- 200 g kiszonej kapusty
- 200 g kaszy gryczanej
- 600 g filetu z łososia, bez skóry
- sól i pieprz
- jajko, do posmarowania ciasta
Sposób przygotowania kulebiaka z łososia z kaszą gryczaną
- 1Grzyby namoczyć, następnie ugotować do miękkości.
- 2Kapustę jeśli jest zbyt kwaśna opłukać na sicie, odcisnąć. Włożyć do garnka zalać ½ szklanki wody. Doprawić solą i gotować pod przykryciem aż kapusta będzie miękka. Pod koniec gotowania dołożyć grzybów i gotować razem.
- 3Kaszę gryczaną przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- 4Filet z łososia przyprawić solą i pieprzem.
- 5Jedno ciasto francuskie rozwinąć. Na nim ułożyć warstwę kapusty kiszonej z grzybami, na niej ułożyć warstwę kaszy gryczanej, na wierzchu ułożyć filet z łososia. Jeśli kapusta wystaje poza filet, należy ją delikatnie wsunąć pod rybę.
- 6Wystające ciasto poza farsz posmarować roztrzepanym jajkiem. Na wierzchu ułożyć drugie ciasto. Dokładnie dopasować do farszu.
- 7Nadmiar ciasta obciąć nożem i jego tępą końcówką docisnąć boki aby się skleiły i powstał ładny wzór. Z odkrojonego ciasta można wykonać dekoracje np. kwiaty, liście. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem.
- 8Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180º C na około 30 min, aż ciasto będzie złoto-brązowe.
Zobacz także:
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News