Kuchnia zero waste: warzywna kiszonka

Kiszonki
Kiszonki
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia zero waste. W programie Dzień Dobry TVN skupiliśmy się na żywności i wszelkich sposobach, aby marnować jej jak najmniej. Jak zrobić warzywną kiszonkę? Sprawdź przepis Sylwii Majcher.

Kuchnia zero waste: warzywna kiszonka

Składniki:

  • marchewka
    • kilka rzodkiewek
      • kilka różyczek kalafiora
        • liście kalafiora
          • główka czosnku
            • zalewa: litr wody z kranu, 2 łyżki soli – najlepiej kłodawskiej

              Kuchnia zero waste: warzywna kiszonka - sposób przygotowania

              1. Marchewkę pokrój na plasterki. Kalafiora podziel na różyczki, liście pokrój.
                1. Rzodkiewki umyj i przekrój na pół. Główki czosnku przekrój w poprzek. Warzywa włóż do słoika słoja.
                  1. Zalej wodą zimną wymieszaną z solą. Zakręć słoik i odstaw na kilka dni.

                    Zobacz także:

                    Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                    podziel się:

                    Pozostałe wiadomości