Materiał promocyjny

Kuchnia z owocowa nutą

Gdy za oknem mróz, my zapraszamy Was na kolorową kuchnię owocową.

Sałatka z pomarańczy z czarnymi oliwkami i czerwoną cebulą

Składniki na 6 – 8 osób:

5 pomarańczy

150g czerwonej cebuli

Kiełki słonecznika (1tacka)

50g czarnych oliwek

2 łyżki octu z czerwonego wina

2 łyżki miodu

5 łyżek oliwy z oliwek

sól

pieprz

Przygotowanie:

Pomarańcza obrać i pokroić w talarki na grubość 1 cm. Kiełki słonecznika opłukać, dobrze osączając z wody. Cebulę pokroić w pierścienie i posolić, pozostawić na 30 minut. Ocet wymieszać z miodem, oliwą, solą i pieprzem, oliwki przekroić na dwie połowy. Cebulę opłukać pod bieżącą zimną wodą. Wymieszać składniki i podawać.

Zupa pomidorowa z nutą morelową i świeżym ananasem

Składniki dla 4 osób:

40g marchewki

20g selera

20g pora

50g cebuli

2 ząbki czosnku

300g pomidorów (pulpa)

1 łyżka przecieru pomidorowego

1 łyżka oliwy z oliwek

500ml drobiowego bulionu drobiowy

50ml śmietana 30%

30g suszonych moreli suszone

1 świeżego ananasa

sól

pieprz

cukier

Przygotowanie:

Suszone morele zalać wrzącą wodą. Warzywa umyć, oczyścić i pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać czosnek, pulpę z pomidorów, przecier pomidorowy. Krótko przesmażyć, zalać bulionem i wolno gotować. W międzyczasie dodać namoczone morele, a gdy warzywa są miękkie, wszystko zmiksować, przyprawić do smaku. Ananasa obrać, pokroić w drobną kostkę. Przed podaniem, do bulionówki dodać łyżeczkę śmietanki i pokrojony ananas.

Pieczony kurczak baby z kiwi i daktylami

Składniki dla 4 osób:

4 baby kurczaki

8 kiwi

1 łyżka oliwy z oliwek

80g masła

1 łyżeczka curry

skórka otarta z 1 cytryny

16 daktyli

10 cl Grand Marnier

sól

pieprz

Przygotowanie:

Daktyle pozbawić pestek i macerować w Grand Marnier. Wymieszać skórkę cytrynową z masłem i natrzeć kurczaka. Daktylami nadziać tuszkę, przyprawić solą i pieprzem, następnie na maśle obsmażyć ze wszystkich stron. Kiedy już mięso będzie rumiane należy dodać obrane i pokrojone w plastry kiwi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° na około 30 minut. Po wyłożeniu upieczonych kurczaków na półmisek, polać je zapalonym Grand Marnierem.

Eklery ze świeżymi truskawkami

Składniki dla 4 osób:

Ciasto ptysiowe

125g mleka

125g wody

5g soli

110g masła

140g mąki

2 jajka

Przygotowanie:

Zagotować wodę z mlekiem, solą i masłem. Zdjąć z ognia, dodać mąkę. Mieszać na wolnym ogniu, aż ciasto będzie odstawać od ścianek rondla. Ściągnąć z ognia i dodawać powoli jaja. Jeśli masa jest za gęsta, dodać mleko. Piec w temperaturze 180st. przez 20 minut.

Nadzienie:

240g śmietanka kremówka

50g cukru pudru

3 łyżki masy krówkowej

100g świeżych truskawek

cukier puder do posypania

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości